Šatobrijan za dvoje / Chateaubriand for Two


Šatobrijan (Chateaubriand) je centralni, najkvalitetniji deo bifteka. Količina zavisi od veličine bifteka ali obično ga bude za 2 osobe pa se u restoranima i služi kao jelo za dvoje. Nas četvoro nismo bili "besni" pa nam je ova količina, uz malo više priloga, bila taman :)


I samo pre nego što pređem na recept da vas podsetim da, ako niste, do kraja sutrašnjeg dana možete ostaviti komentar pod ovim, ovim ili ovim postom i dobiti jednu od knjiga sa gornje fotke ;). 




Potrebno je:

centralni deo bifteka (veličina zavisi od veličine bifteka)

za meso:
par kašika maslinovog ulja + kockica putera
kašičica italijanske mešavine začina
kašičica ljute, tucane, paprike
sveže mleven biber
himalajska so

za sos od belog luka:
200 ml slatke pavlake
kockica putera
1 čen belog luka
3-4 kašike worcestershire sauce-a
himalajska so
sveže mleven biber



za prilog od krompira:
1 kg mladih krompira
1 veća glavica crvenog luka
malo maslinovog ulja
malo putera
himalajska so

za prilog od paprika:
1 velika crvena babura paprika
1 velika žuta babura paprika
par čena belog luka
kašika kapra
maslinovo ulje
himalajska so
kašičica ljute, tucane, paprike

i još:
1 baget hleb
2 glavice belog luka



Način pripreme:
Ceo biftek sam očistila od žilica, zatim isekla taj centralni deo i ostavila u komadu a ostatak isekla na šnicle i iskoristila za neki drugi recept a ovaj centralni deo dobro namazala maslinovim uljem i ostavila u frižideru 24-48 h.
Kada sam ga htela spremati izvadila sam ga iz frižidera posula italijanskom mešavinom začina, ljutom, tucanom, paprikom i dobro posolila i pobiberila pa ostavila oko sat vremna na sobnoj temperaturi tj. dok nisam pripremila krompir.



U pleh sam stavila mladi krompir sečen na pola, dodala na rebarca seckan crveni luk, malo maslinovog ulja i putera, posolila (dodala i mrvu vode) i stavila da se peče na 200 stepeni na 40-50 minuta. S vremena na vreme sam promešala da se ceo krompir obloži mešavinom maslinovog ulja i putera. Pored pleha sam stavila i dve glavice belog luka svaku umotanu u foliju i polivenu sa mrvom maslinovog ulja.
U međuvremenu sam napravila i prilog od paprike tako što sam papriku isekla na kockice i propržila na maslinovom ulju pa kada je skoro omekšala i krenula da rumeni dodala beli luk, kapar, začine i sve još kratko prodinstala.



Kada je krompir bio skoro gotov izvadila sam pečeni beli luk i krenula sa pripremom mesa. U tiganj koji može u rernu stavila sam malo maslinovo ulja i putera pa na naglo propržila meso sa svih strana a onda tiganj stavila u rernu na 16 minuta na 200 stepeni (krompir mi je ostao u rerni).
Posle tog vremena meso sam izvadila, prekrila alu folijom i ostavila da odmori 10 minuta a u rernu sam stavila seckani hleb da se malo tostira.



Serviranje: Meso sam stavila na podlogu od rukole, pored servirala krompire a sa strane ponudila pripremljeni sos od belog luka. I sad na hleb smo mazali pečeni beli luk, stavljali po komad mesa, od gore prelivali sosom od belog luka i jesi uz prilog od krompira i paprika... 

5 comments:

Anonymous said...

Izgleda stvarno svetski, voda podje na usta cak i onima koji nisu bas veliki ljubitelji mesa. Gledam neki dan wegyu steak u supermarketu, 37 Evra za nesto vise od 100 grama. Pretpostavljam da je kod mesara jos skuplje. Stvarno ne znam da li bih ikada dala toliko para za komad mesa...

Laka kuharica said...

Eh, ovo je klopa za ubiti! Prava stvar!

Anonymous said...

Dobro si me podsetila, otkad nisam pravila ovaj klasik, Fantastičan komad mesa i vince uz to..uživanje

Jeka i Maja said...

Svi ovi postovi s biftecima me udaraju u "soft spot". Predivno! <3

(Maja)

Unknown said...

Savršeno😎

Post a Comment