Raspuknuti keksići / Chocolate crinkles


Keksići koji su potpuno nezaobilazni u novogodišnjem setu keksića već godinama i gotovo uvek budu prvi pojedeni ;)

Potrebno je:
(za 50-ak keksića)

240 g čokolade za kuvanje
60 g putera
2 veća jaja
100 g šećera
malo ekstrakta vanile
kašičica ulja koščice šljive (opciono)
220 g oštrog brašna
1/2 kašičice praška za pecivo
prstohvat (himalajske) soli

i još:
oko 100 g šećera u prahu



Način pripreme:
U šerpicu sam stavila lomljenu čokoladu i puter pa na laganoj vatri topila dok se sve fino nije povezalo a zatim ostavila da se malo prohladi.
Mikserom sam umutila belanca u čvrst sneg, dodala žumanca a nešto kasnije i šećer, ekstrakt vanile, ulje koščica šljive. Kada se sve fino povezalo dodala sam mešavinu otopljene čokolade i putera a onda i brašno (u koje sam stavila prašak za pecivo i mrvu soli).
Posudu sa testom sam prekrila alu folijom i stavila u frižider na par sati (a najbolje preko noći).


Kašičicom sam uzimala po malo testa i pravila kuglice veličine oraha, valjala ih u prah šećer i ređala u pleh na papir za pečenje (sa razmakom od 4-5 cm).
Rernu sam zagrejala na 180 stepeni i keksiće pekla 13 minuta a onda držala par minuta u plehu (da se malo stegnu) pa vadila na rešetku da se skroz ohlade a onda ih odložila u limenu kutiju do serviranja.



Savet: Ako želite dve vrste keksića od polovine testa možete praviti roščiće i valjati ih u grilijaš i peći 12 minuta... U suštini isto testo a keksići potpuno različiti po teksturi i ukusu...

3 comments:

Anonymous said...

Kakve predivne fotografije! Nemam reci! A za keksice sam sigurna da su sjajni!

Angie said...

Pravila sam danas ove keksiće. Diiivni, diiiiivni, predivni! Mnjam ukusni i dekorativni. Hvala za sve divne recepte! Pozdrav!

JA U KUHINJI... said...

Angie: Joj baš mi je drago da su vam se svideli... nama su obavezni svake nove godine... Hvala na lepim rečima i svako dobro vam želim 🧡

Post a Comment