Piletina u crvenom vinu / Coq au vin

Piletina u crvenom vinu

Piletina je jako često na našoj trpezi jer dodavanjem različitih začina i raznovrsnom pripremom svaki put dobijemo sasvim novo jelo pa nam nikako ne može dosaditi 😇

Piletina u crvenom vinu

Pored vrhunskog kvaliteta koji je imperativ, svežina je jedan od najznačajnijih faktora pri izboru pilećem mesa koje koristim.

Piletina u crvenom vinu

Moj izbor je često Perutnina Ptuj piletina jer pored kvaliteta meso je pakobano u MAP ambalažu. Pakovanje u modifikovanoj atmosferi (MAP – eng. Modified Atmosphere Packaging) predstavlja način produžavanja roka trajanja proizvoda bez ikakvog menjanja svojstava mesa. Proces se sastoji od zamene atmosferskog vazduha koji se nalazi unutar pakovanja sa pažljivo izabranom smesom gasova. Posuda u koju se proizvod pakuje kao i zaštitna folija poseduju svojstva koja omogućavaju hemijsku inertnost, dobre mehaničke osobine i dobra barijerna svojstva u odnosu na spoljne elemente.

Piletina u crvenom vinu
Piletina u crvenom vinu
Piletina u crvenom vinu

Najvažniji benefit koji MAP pakovanje donosi jeste duža održivost proizvoda. Naime, kombinacija gasova kojom se menjaju gasovi iz atmosfere sprečava dinamičan razvoj mikroorganizama i time omogućava da proizvod zadrži svežinu značajno duže nego kada je standardno upakovan. Pakovanjem u MAP ambalažu usporavaju se biohemijske reakcije koje izazivaju oksidaciju ili promenu boje proizvoda ili pak utiču na njegov nepoželjan miris. Proizvod je svež i zadržava sva kvalitativna svojstva tokom celog svog roka trajanja.

Piletina u crvenom vinu

Što se ovog recepta tiče ne znam šta bih vam rekla… meso je neverovatno sočno i aromatično i najbolje je poslužiti ga na krompir pireu, palenti, pirinču ili pasti jer sam sos koji se dobije je super ukusan i aromatičan.
Svakako probajte i javite utiske…



Potrebno je:
(za 3-4 osobe)

1-2 kašičice miksa začina (bosiljak, origano, majoran)
malo maslinovog ulja
malo soli i bibera

Piletina u crvenom vinu

kockica putera (50 g)
1 crveni luk
100 g pancete
3 šargarepe
300 g malih šampinjona
250 ml crvenog vina
100 ml supe od povrća (ili vode)
2 kašičice skrobnog brašna
malo svežeg timijana
so, biber

Piletina u crvenom vinu

Način pripreme:
Meso sam izvadila iz svog pakovanja, razdvojila batak od karabatka, posula miksom začina, začinila solju i biberom, prelila sa malo maslinovog ulja, sve dobro utrljala i ostavila pola sata da se marinira.

Piletina u crvenom vinu

Crveni luk sam iseckala na sitno, pancetu na trakice a šargarepu na malo krupnije komade.

Piletina u crvenom vinu

U većem tiganju (koji može i u rernu) na malo putera propržila sam meso sa svim strana (čisto da se kožica malo zarumeni, ne treba skroz da se skuva) pa ga izvadila na tanjir a u tu masnoću dodala seckani luk, slaninicu i šargarepu pa pržila oko 10-ak minuta na laganoj vatri često mešajući.

Piletina u crvenom vinuPiletina u crvenom vinuPiletina u crvenom vinuPiletina u crvenom vinu

Dodala sam zatim pečurke a posle 5 minuta i skrobno brašno, vino i supicu.
Sve sam dobro promešala pa vratila i meso u tiganj, dodala timijan i stavila u rernu na 180 stepeni na nekih 30-ak minuta tj. dok piletina nije lepo porumenela od gore.

Piletina u crvenom vinu

Izvadila sam meso iz rerne, na tanjire za serviranje stavila pire, na pire meso i obilato prelila sosom koji se stvorio. Servirala sam sa miksom zelenih salata.

Piletina u crvenom vinuPiletina u crvenom vinu

0 comments:

Post a Comment