Jogurt torta sa malinama

Jogurt torta sa malinama

Torte, i slatkiše uopšte, jako retko pravim... Ovog puta imala sam i više nego dobar razlog jer je pre neki dan naš sinkić napunio 20 godina... Hej, 20!!! I mogla bih vam sada napisati čitav "sastav" na temu našeg sina ali umesto svega onoga što mi je na srcu napisaću samo "Ljubi ga majka" 😇

Jogurt torta sa malinama

I pošto trenutno izbegava sve koštunjavo torta nije smela da sadrži koštunjavo... ali zato je "morala" da ima belu čokoladu i po mogućnosti voće, i da bude lagana... I tako je nastala ova brzinska tortica jer zaista nekako nemam ni volje ni strpljenja ni snage za pripremu bilo čega zahtevnijeg... a ovde gotovo da nema šta da ne uspe, mada... ja sam ipak uspela da "zeznem" po nešto... 🙈

Jogurt torta sa malinama

Naime u sloj bele čokolade i pavlake iz prva nisam dodala želatin jer tamna čokolada i pavlaka se lepo stisnu što sa belom nije bio slučaj pa kada sam videla da se taj sloj neće dovoljno stisnuti rešila sam i tu da dodam malo želatina za svaki slučaj (i dobro je što jesam inače bi imala katastrofu)... A kasnije kada sam mutila fil potpuno sam smetnula s uma maline pa sam ih videla tek kada sam rastrebljivala sto i torta već bila u frižideru... Na sreću nije se još stisla pa sam maline dodala preko i utisnula ih u torticu i baš te sveže maline kasnije joj daju jednu super svežu i osvežavajuću notu tako da ih nemojte izostaviti...
I kažem vam tortica se jako brzo i lako pravi ali ipak zahteva prisutnost koju ja baš i nemam poslednje vreme...
Svakako probajte i javite utiske...

Jogurt torta sa malinama
Jogurt torta sa malinama

I samo pre nego što pređem na recept da kažem da ja u torticu nisam dodavala šećer, ne ne znači da je bez šećera jer ima ga u keksu a i bela čokolada je više nego slatka, voćni jogurt takođe... Ono što sam dodala u fil je malo Prirodnog meda sa malinama Pčelinjaka Stevanović... tako da on baš fino upotpunjuje celu priču, pogovoto malo meda sa malinama preko parčeta pri serviranju... Eksplozija ukusa u svakom zalogaju...

Jogurt torta sa malinama

Potrebno je:
(za kalup prečnika 24 cm)

za koru:
200 g mlevenog keksa
100 g putera
par kašika mleka

za prvi sloj fila:
150 g bele čokolade
80 g tečne slatke pavlake
pola kesice želatina + 2 kašike hladne vode

Jogurt torta sa malinama

za drugi sloj fila:
250 ml voćnog jogurta od maline
1 kesica želatina + 4 kašike hladne vode
250 g mascarpone sira
250 ml umućene slatke pavlake
250 g svežih malina

za dekoraciju:
sveže maline
rendana bela čokolada
listići nane

Jogurt torta sa malinama

Način pripreme:
Kalup za tortu sam obložila papirom za pečenje (dno) i providnom folijom (prsten).
Mleveni keks sam pomešala sa otopljenim puterom i par kašika mleka pa utisnula u dno i ivice kalupa a onda kalup stavila u frižider da se kora malo stvrdne.
U dve posudice sam stavila želatin s tim da sam u jednu posudicu stavila pola kesice i prelila sa 2 kašike vode a u drugu celu kesicu i prelila sa 4 kašike hladne vode pa ostavila 10-ak minuta.

Jogurt torta sa malinama

U činiju sam stavila pavlaku i belu čokoladu pa otopila u mikrotalasnoj i dobro promešala dok se sve fino nije povezalo.
Posudicu sa manje želatinna stavila sam u mikrotalasnu na 5-10 sekundi (ili na ringli zagrejte tek da se otopi, nikako da provri). Otopljeni želatin dodala sam u otopljenu belu čokoladu sa pavlakom, dobro promešala i sipala u kalup preko kore pa opet stavila u frižider da se dobro ohladi.

Jogurt torta sa malinama

U činiji za mešanje umutila sam mascarpone sir, dodala med sa malinom a onda sam otopila i drugi želatin i dodala u jogurt sa malinom (sobne temperature). Jogurt sam zatim dodala u mascarpone kao i umućenu slatku pavlaku. Sve sam dobro promešala, dodala sveže maline i smesu izlila u kalup, prekrila providnom folijom i ostavila u frižideru preko noći.

Jogurt torta sa malinama

Sledećeg dana tortu sam izvadila iz kalupa, posula rendanom belom čokoladom (čokoladu sam dobro ohladila a onda narendala nožićem za ljušćenje) i ukrasila svežim malinama i listićima nane.
Pri serviranju parčiće torte sam malo prelila i medom sa malinama.

Jogurt torta sa malinamaJogurt torta sa malinama

0 comments:

Post a Comment