Keksići sa belom čokoladom i lešnicima


"...Slučajnost odlučuje o mome životnom putu i o mojoj sudbini, i najčešce bivam doveden pred gotov čin, upadam u jedan od mogućih tokova, u drugi će me ubaciti samo druga slučajnost.
Ne vjerujem da mi je unaprijed zapisan put kojim ću proći, jer ne vjerujem u neki naročiti red ovoga svijeta. Ne odlučujemo, već se zatičemo.
Strmoglavljeni smo u igru, punu nebrojenih izmjena, jednog određenog trenutka, kad nas samo ta prilika čeka, jedina koja nas može sačekati u toku miješanja. Ne možeš je zaobići, ni odbiti. Tvoja je, kao voda u koju padneš. Pa plivaš, ili potoneš..." 

(Meša Selimović - Tvrđava)


Potrebno je:
(za 4 pleha tj. oko 64 keksića)

160 g putera
160 g smeđeg šećera
2 jaja
oko 150 ml tečne slatke pavlake
100 g mlevenih lešnika
200 g integralnog speltinog brašna
100 g mekog, belog, brašna
1 kesica praška za pecivo
1 kesica burbon vanilin šećera
1/2 ravne kašičice sobe bikarbone
200 g bele čokolade


Način pripreme:
U činiji za mešanje dobro sam umutila puter sobne temperature i šećer a onda dodala i jedno po jedno jaje te pavlaku.
Zasebno sam pomešala mlevene lešnike, obe vrste brašna, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i vanilu pa dodala predhodnoj smesi a onda na pola mešanja dodala i belu čokoladu seckanu na kockice.


Kada sam sve fino pomešala vlažnim rukama sam uzimala po malo testa, pravila kuglice, spljoštila ih među dlanovima i ređala u pleh (na papir za pečenje) sa većim razmakom.
Keksiće sam pekla u rerni predhodno zagrejanoj na 200 stepeni 12 minuta i imala sam 4 pleha keksića.


Kada sam ih izvadila iz rerne ostavila sam ih kratko u plehu a onda prebacila na rešetku da se skroz ohlade pa ih prebacila u limenu kutiju i poklopljenu čuvala do serviranja.
Napomena: Ako pravite manje keksiće biće ih više i trebaće im koji minut manje da se ispeku a ako pravite veće onda ih pecite koji minut duže od navedenog... U svakom slučaju gledajte kada blago krenu da rumene po ivicama gotovi su.

0 comments:

Post a Comment