Duplo čokoladni keksići sa golicom


"Čemu bi uopšte život trebalo da vodi? Kad već hoćeš da čuješ šta mislim o tome, reći ću ti: samo bez aplauza, molim! Neću da utucam ovaj svoj životić u nekom neprestanom čekanju. Šta radiš celog bogovetnog dana, samo nešto čekaš? Platu, večeru, proleće, letovanje, zimu, da provri ručak, da se ugreje peć, maturu, pa fakultet, pa muža, pa decu, pa unuke, pa kišu, pa sunce, pa da prestane vetar, pa da otplatiš kredit, pa da ti se očiste dosadni gosti iz kuće, pa da počne predstava, da počne neka televizijska masaža – i šta si radio? Ništa! Neprestano si nekog đavola čekao i on je stvarno stigao jednog dana, taj đavo, mislim, ali sorry, bilo je već kasno. Hoću da mi se sve dešava odmah. Evo sada! Hoću da ćutim i slušam muziku koja mi se dopada i da ništa ne čekam, već samo da postojim, tako nekako – da osećam ruke, noge, zube, nepce, kosu; jednom rečju oću da baš sad živim, ako si razumeo šta oću da kažem?"

(Beleške jedne Ane - Momo Kapor)



Potrebno je:
(za 4 pleha tj. 50-ak keksića)

200 g putera
150 g smeđeg šećera
1 jaje
100 ml tečne slatke pavlake 
1 kesica burbon vanilin šećera
100 g integralnog, speltinog, brašna
250 g mekog, belog, brašna
40 g kakao praha
1 kesica praška za pecivo
prstohvat himalajske soli
260 g čokolade za kuvanje
100 g golice


Način pripreme:
U jednu činiju sam stavila obe vrste brašna, kakao, prašak za pecivo, vanilin šećer i mrvu soli pa dobro promešala.
U drugoj činiji umutila sam omekšali puter sa smeđim šećerom a onda dodala jaje pa kada se sve fino poveže i tečnu slatku pavlaku. 



Kada se sve fino spojilo lagano sam dodala suve sastojke u vlažne a kada se skoro sve povezalo ubacila sam golicu i seckanu čokoladu pa sve još malo izmešala.
U pleh (u 4 ture) na papir za pečenje ređala sam keksiće tj. uzimala kašičicom po malo testa i spljoštila među dlanovima, a onda pekla u rerni zagrejanoj na 200 stepeni 12 minuta.



Kada sam izvadila pleh iz rerne sačekala sam par minuta a onda keksiće izvadila na rešetku da se ohlade pa spremila u limenu kutiju do serviranja.

0 comments:

Post a Comment