Ćuftice u krem sosu / Swedish Meatballs


Swedish meatballs je klasik, sa malim izmenama recepta tu i tamo, kao što je kod nas sarma ili tako nešto... ili barem ja to tako "doživljavam"...
I tako sam čeznula da probam čuveke Ikeine švedske ćuftice, toliko sam nalazila na copypcat recepte istog i bila sam jako srećna kada je IKEA konačno došla kod nas... ALI... iako ovako IKEA ima super praktične, korisne i lepe stvari, i iako masa njih kad-tad ima da bude moja :) ćuftice su me razočarale... Ukus mi je kao jaka supa iz kesice... i nimalo nisu po mom ukusu pa se nadam da ovaj recept ni malo ne liči na taj ;) ali da ipak ima veze sa "originalom".
Ma nazovite ih kako hoćete ali jako su ukusne i brzo se spremaju, pa za 45 minuta na stolu možete imati finu klopu...



Potrebno je:
(za 4 osobe)

za ćuftice:
500 g mlevene junetine
2 parčeta bajatog hleba (sredina) + malo mleka
1 jaje
1 srednja glavica crnog luka
1/2 kašičica belog luka u granulama
1/4 kašičice mlevenog allspace-a
1/4 kašičice mlevenog muskatnog oraha
(himalajska) so, biber
2 kašike hlebnih mrvica 
maslinovo ulje (za prženje)


za sos:
40 g putera
2 ravne kašike brašna
400-500 ml jake goveđe supe
200 ml slatke pavlake (tečne)
2-3 kašike Worcestershire sauce-a
1 kašičica Dijon senfa
(himalajska) so, biber


Način pripreme:
U činiju za mešanje stavila sam mleveno meso, hleb predhodno natopljen mlekom (pa blago oceđen), jaje, luk koji sam narendala (ili što sitnije iseckajte), sve začine i malo hlebnih mrvica te rukama sve dobro promešala, da se sjedini, a onda prekrila činiju providnom folijom i ostavila u frižideru oko pola sata. (Možda i ne morate ostavljati ako žurite ali ja smese ovog tipa uvek ostavim malo da odstoji).


Od pripremljene smese formirala sam male loptice a zatim ih pržila u dubokom tiganju na malo maslinovog ulja. Često sam okretala ćuftice i kada su porumenele sa svih strana vadila na tanjir i držala na toplom. (Kad krenete da stavljate ćuftice u isto vreme i blago tresite tiganj da se ravnomerno zapeku sa svih strana i da ostanu što okruglastijeg oblika a pritom se ne zalepe, i pecite ih u više tura).
U isti tiganj kada sam izvadila i poslednju turu ćuftica dodala sam puter a kada se otopio i brašno, žicom za mešanje sam stalno mešala i dodala supu, slatku pavlaku, Worcestershire sauce, senf, so, biber i na laganoj vatri kuvala dok sos nije krenuo da se zgušnjava.


Kada je sos krenuo da se zgušnjava dodala sam ćuftice (i tečnost koju su pustile) i sve zajedno krčkala par minuta a zatim servirala.
Možete servirati sa pireom, pirinčem, palentom ili pastom...

2 comments:

Laka kuharica said...

Prije više od godinu dana i ja sam radila ove okruglice popularizirane Ikeom. Nakon toga sam ih probala u Ikei i ostala razočarana, baš kao i ti. Domaće su neusporedivo bolje. Sada kada ih radim izbacim svinjetinu koja ide u originalni švedski recept, koristim, kao i ti, samo junetinu. Ne volim miris koji im daje svinjetina. Divno si ih prezentirala.

Anonymous said...

Znas sta su tvoje cuftice za one iz Ikee? U Ikei ove cuftice imaju svoju svrhu - da smire decu koja su smorena od hodanja po prodvnici. I odrade posao. Provereno!

Post a Comment