Prevrnuti kolač sa citrusima / Citrus Upside-Down Cake


Citrusi su u sezoni i treba ih koristiti što češće. Sinkić voli da mu iscedim neki mix citrusa, dodam malo meda i par listića nane... Kaže da se ni jedan kupovni sok ne može porediti s tim ;). 
Ipak ponekad citruse možete iskoristiti i u jednom ovakvom, tako aromatičnom i sočnom kolaču koji se jako lako priprema.
Post je nastao u saradnji sa IDEA voće i povrće gde možete nabaviti sve citruse, pa i one malo egzotičnije, po povoljnim cenama.


Potrebno je:
(za okrugli kalup prečnika 22 cm)

za karamel preliv:
30 g putera
30 g smeđeg šećera (2 kašike)
30 g meda (jedna puna kašika)
2 kašike sveže ceđenog soka pomorandže



za testo:
80 g putera
100 g šećera
2 jaja
100 ml sveže ceđenog soka od pomorandže
ekstrakt vanile
200 g brašna
1/4 kašičice praška za pecivo
1/4 kašičice sode bikarbone
1 kašičica mlevenog cimeta
1 kašika rendane kore citrusa (mix po želji)

i još za preliv kolača:
2-3 kašike meda + 10-ak kumkvatija


Način pripreme:
Priprema karamela za kolač: Okrugli kalup sam obložila papirom za pečenje. U šerpicu sam stavila puter, smeđi šećer, med i sok od pomorandže pa zagrevala na laganoj vatri do vrenja a onda malo pojačala vatru i s vremena na vreme mešala dok smesa nije postala gusta kao sirup. Karamel sam sipala na dno kalupa i preko stavila kriške tanko sečenog crvenog grajpa i  kumkvatija.


Priprema testa: U činiju za mešanje stavila sam otopljen puter i jaja, umutila ih ručno žicom za mućenje, dodala zatim šećer a kada se i on spojio sa ostalim sastojcima i sok od pomorandže (ili mixa citrusa prema želji), koru pomorandže (ili mixa citrusa prema želji) i ekstrakt vanile. U zasebnoj posudici sam pomešala brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu, mrvu soli i cimet pa sam i tu smesu dodala u smesu sa jajima i sve blago mešala tek da se spoji. 
Smesu sam sipala u kalup preko crvenog grejpa i kumkvatija i poravnala pa stavila u rernu na 180 stepeni (rernu sam predhodno zagrejala) na 40-ak minuta. (Kada je čačkalica zabodena u sredinu testa izašla suva kolač je bio gotov).
Sačekala sam 2 minuta a onda kolač prevrnula na tanjir za serviranje, sklonila papir za pečenje i ukrasila sa malo listića mente.


Dok se kolač hladio napravila sam sirup za prelivanje tako što sam u šerpici zagrejala par kašika meda, dodala na kolutove seckan kumkvati i krčkala sve zajedno dok nije postalo sirupasto.
Serviranje: Na tanjire za serviranje stavila sam po parče kolača, obilato prelila pripremljenim prelivom i ukrasila sa malo sveže mente.

6 comments:

Začarana kuhinjica said...

Kako ti samo dobro mirišu ove slike!!!

Anonymous said...

Kako bi mi prijalo jedno parče ovakvog osvežavajućeg kolača uz šoljicu rooibos čaja i to posle stresnog i napornog dana, mmmmm maštam ;) Prezentacija je predivna...
Sanja

Anonymous said...

Predivno, predivno, predivno! Probacemo!

Laka kuharica said...

Radim često upside down jer su jednostavni i fini, ali još nisam s citrusnim voćem. Ovo pinam i radim, baš je sada pravo vrijeme. Divota!

Tamara said...

prekrasne su ti fotke!

ivalana said...

Sinoc sam napravila ovaj predivan kolac.Slicice su na Coolki.Sinoc je citava kuca mirisala na ovu divotu:)
Sanja Popovic (ivalana)

Post a Comment