Pizza sa tikvicama i dimljenim lososom / Smoked Salmon Zucchini Pizza


(For translation in English click here)

Nisam ni znala da postoji International Pizza Expo :) i da se održava svake godine u Vegasu i da je najveća manifestacija posvećena pizzi na svetu.
Eh, ali kada sam zamoljena od strane Juliana-e iz Vegas.com da osmislim jednu pizzu inspirisanu nekih od njihovih hotela zaronila sam malo u šljašteći svet o kome inače nisam ni razmišljala... Od svih tih boja, svetala, mnoštva koje prelazi u kič... nekako mi se najviše svideo hotel CAESARS PALACE jer mi deluje naj smirenije, jednostavnije, svedenije... i u nekom od njegovih restorana mislim da bi nam bilo prijatno i da bih mogli zamisliti da jedemo jednu ovakvu pizzu.



Kod osmišljavanja pizze želela sam nešto malo drugačije, ne klasičan paradajz sos i klasičan nadev tako da sam na hrskavo testo stavila pesto sos, ricotta sir, nežne tikvice i specifičan losos... Lepo, elegantno, neobično... Kombinacija nežnih i jačih ukusa... baš po našem ukusu... 




Potrebno je:
(za 3-4 osobe)

za testo:
400 g brašna
oko 200 ml tople vode
30 ml maslinovog ulja
ravna kašičica himalajske soli
1 kašičica smeđeg šećera
20 g svežeg kvasca ili jedna kesica suvog

za nadev:
par kašika pesto sosa
100 -150 g ricotta sira
2 tikvice
1 glavica crvenog luka
125 g mozzarella sira
100 g dimljenog lososa
sveža mirođija
sveža rukola
1 kašika kapra
gusti aceto balsamico


Način pripreme:
Priprema testa: U činiju za mešanje stavila sam brašno i so, promešala pa dodala mrvljeni kvasac, šećer i tople vode koliko je trebalo da zamesim testo. Mesila sam testo par minuta a onda dodala maslinovo ulje i nastavila da ga mesim još par.
Prekrila sam činiju providnom folijom i testo stavila u frižider na minimum par sati a najbolje preko noći.



Pravljenje pizza: Podelila sam testo na 4 dela, svaki tanjila na debljinu 2-3 mm (ivice sam ostavila malo deblje), izbockala, namazala pesto sosom, pobacala mrvljeni ricotta sir, poređala tanko sečene tikvice koje sam predhodno grilovala i crveni luk sečen na rebarca pa stavila u rernu predhodno zagrejanu na najjače.
Pekla sam prvo 10 minuta na programu samo dole a onda još 5 minuta gore-dole. Kada je testo po ivicama krenulo da rumeni dodala sam listiće mozzarelle i pekla još minut-dva... dok se sir nije istopio.
Izvadila sam pizze iz rerne, sačekala minut-dva a onda od gore stavila dimljeni losos, mirođiju, kapar, rukolu i sve zalila sa mrvom maslinovog ulja i gustog aceto balsamica te poslužila.



4 comments:

Tanja Leković said...

I ja sam sigurna da bi ti se Ceasar palace najvise dopao, jer je i mene odusevio. A fontana ispred me je doslovno ostavila bez daha i naterala suze na oci (ne karikiram, stvarno). Ja sam bila u Wynn & Encore, ali je tvoj izbor i dalje naj, naj. A pica je...pa, dostojna izlozbe u ovom gradu.

JA U KUHINJI... said...

Tanja moram ti priznati da sam na tebe prvo i pomislila ;) a hotele ne da ne poznajem nego ono... Na prvo gledanje ovaj mi se učinio posebnim kad eto... iz prve ruke informacije da i jeste poseban :)

Laka kuharica said...

Nisam bila u Vegasu, ali tamo je kič pod obavezno, pa mislim da je baš to što ga čini posebnim. :)) Divna je ova pizza, svi mi se sastojci jako, jako sviđaju. Naravno, opet si oduševila kreativnošću i prezentacijom. Bravo!

Anonymous said...

Meni se u Vegasu najvise dopala ona fontana ispred Bellagio, O od Circus de Solei i cinjenica da nigde ne placas parking (u Amsterdamu zna da bude i preko 5 evra za pola sata). Secam se da smo fino jeli u jednom italijanskom restoranu, bas tu kod Ceaser Palace, moracu da proverim fotografije. Jako lepa pizza, moracemo da probamo i ovaj nadev... A fotogragije - ostajem bez reci!

Post a Comment