Mini pite sa jabukama


Miris cimeta i jabuka, dok se napolju beli sneg, mi je dobitna kombinacija... a ovaj fil tako jednostavan prosto je dovoljan sam za sebe, da ga onako pojedete kašikom. Ipak u kombinaciji sa hrskavim testom sa rogačom je...mmmm... ;)
Post je nastao u saradnji sa IDEA-om gde sam i nabavila jabuke (i narandžu), na odeljenju voća i povrća. Kada je napolju mraz ne volim da kupujem na otvorenim pijacama, a i inače, često svratim u neku od IDEA prodavnica da vidim da li imaju nešto zanimljivo (od svežeg voća i povrća) jer imaju i organsku hranu, što je super, a i pored "klasičnog" tj. uobičajenog voća i povrća imaju i neke malo egzotičnije stvari... Tako sam se sinoć oduševila kada sam videla plavi krompir, onako na gomili kao nešto potpuno "obično". (Ideju kako ga pripremiti imate u tagu plavi krompir a biće i još neke nekog narednog ponedeljka). 



Nego da se vratim na recept koji ujedno šaljem Nikolini s bloga U slast kao domaćici ovomesečnog kruga igrice Ajme' koliko nas je čija je tema rogač.


Potrebno je:
(za 24 mini pitice prečnika 4,5 cm i 4 korpice prečnika 9 cm)

za testo:
200 g integralnog, pšeničnog, brašna
100 g brašna
50 g smeđeg šećera
20 g mlevenog rogača
pola ravne kašičice sodebikarbone
125 g putera
1 jaje
oko 4-5 kašika hladne vode

za fil:
4-5 jabuka
sok i kora jedne narandže
2 kašike smeđeg šećera
1 kašičica cimeta
2 kašičice skrobnog brašna
30 g putera


Način pripreme:
Priprema testa: U činiju za mešanje stavila sam sve suve sastojke, dobro ih promešala a onda dodala otopljen puter i jaje pa sve zajedno mešala dok se nije dobilo jako mrvičasto testo. Onda sam dodavala kašiku po kašiku vode dok se sve fino nije spojilo u kompaktno testo.
Testo sam podelila na dva dela, svaki umotala u alu foliju i stavila u frižider na sat vremena.



Priprema fila: Jabuke sam oljuštila i sitno iseckala, prelila sokom od narandže, dodala i koru, šećer i cimet, sve dobro promešala i ostavila da odstoji oko pola sata a onda u dublji tiganj odlila sok koji se stvorio, prokuvala ga dok nije postao sirupast, dodala zatim puter i jabuke pa stalno mešajući dinstala nekih 10-ak minuta. Preručila sam onda fil u činiju i sačekala da se malo ohladi, dodala skrobno brašno i ostavila dodatno da se ohladi.


Pravljenje pitica: Kalup za mini mafine sam namazala puterom, testo tanjila između dva lista papira za pečenje na 2 mm debljine i vadila krugove, formirala korpice u svakom udubljenju, u svaku stavila kašiku fila i preklopila sa malo manjim krugom testa, blago spojila donje i gornje testo, izbockala nožem na par mesta svaku korpicu a onda stavila u rernu da se peče na 180 stepeni na 20-ak minuta.
Kada sam izvadila korpice iz pleha stavila sam ih na rešetku da se potpuno prohlade, posula ih prah šećerom i servirala.



Ako želite možete praviti i korpice u većim kalupima i ne morate ih preklapati testom a ako nemate kalupe za mafine ni jedne veličine možete praviti kao punjene keksiće tj. na jedan krug testa u sredinu stavite kašiku fila, ivice testa premažite sa malo vode, stavite drugi krug testa, viljuškicom ih spojte skroz u krug i probušite gore na par mesta, pecite 20-ak minuta i pospite prah šećerom.


3 comments:

Vesna Nesic said...

Pinovala sam recept sa BBC Food sličan recept ali mi je tvoje testo lepše.
Mislila sam da pravim pitice sa tvojim punjenjem a sa onim drugim za Badnje veče ali su me moji odgovorili da pored svega pravim i to :-) Na kraju je ćerka napravila onu koju pravimo večno, dosada. Imam je i na blogu. Sad pošto su sva slavlja prošla napraviću ove pitice :-)

Anonymous said...

Predivne pitice! I potpuno si u pravu - miris cimeta i jabuke su dobitna kombinacija za zimske dane. Mora da se proba!

Laka kuharica said...

Savršeno! Ovo čuvam jer me naročito privuklo tijesto s rogačem kojeg obožavam i uvijek imam u špajzi. Izgledaju božanstveno!

Post a Comment