Grilovani biftek sa jajetom na oko


Neki su dani bolji od drugih... i ne,  ne zato što je neki "bitan" datum... već jednostavno tako im dođe... Ja lično ne volim euforiju, ne volim kada svi kao na klik "moramo" da budemo srećni i ko robotizovani da radimo neke stvari... Ja volim da svaki, "najobičniji" dan probam da učinim posebnim... Kao da svaki bez obzira koji je nije jednako bitan, vredan...
Kad želim napraviti finu klopu a bez sati provedenih u kuhinji, kada onako posle sati provedenih na mrazu želimo brzo da imamo "svečanu" večeru biftek je uvek najbolje rešenje jer onako lagano za 30-40 minuta savršenstvo je tu... Prilozi se brzo spremaju, meso peče samo par minuta... a uzdasi i mljackanje prate ceo obrok ;)



Potrebno je:
(za 4 osobe)

8 šnicli bifteka debljine oko 3 cm (oko 1 kg)

za marinadu:
kašičica senfa
kašičica meda
2 kašike worcestershire sauce-a
2 kašike maslinovog ulja
1 kašičica ljute, tucane, paprike
1 kašičica italijanske mešavine začina
malo sveže mlevenog bibera

za prilog od boranije:
500 g smrznute, okrugle, zelene boranije
malo maslinovog ulja
2 čena belog luka
malo pancete
šaka sirovih badema
himalajska so, biber
malo ljute, tucane, paprike



za prilog od kukuruza:
500 g zamrznutog kukuruza
himalajsa so
50 g putera

za bruschette:
1 baget hleb
1 čen belog luka
malo maslinovog ulja
malo himalajske soli

i još:
mešana salata
4 - 8 jaja 



Način pripreme:
Priprema mesa: Meso sam očistila od suvišnih žilica, isekla na deblje šnicle, vezala kanapom svaku da bi imale pravila oblik i stavila u marinadu preko noći. Marinadu sam napravila tako što sam pomešala sve sastojke za marinadu.
Sledećeg dana meso sam izvadila 1 sat pre pečenja a kada je došlo vreme dobro sam zagrejala gril tiganj, posolila meso sa obe strane i pekla po 3 minuta sa svake strane a onda izvadila kanape sa svakog parčeta, prekrila ga alu folijom i ostavila 5 minuta da odmori tj. dok nisam ispekla jaja.


Priprema priloga pd boranije: Boraniju sam kuvala oko 15-ak minuta u dosta vode a zatim je procedila i prelila ledenom vodom pa dobro ocedila. Na malo maslinovog ulja propržila sam na listiće seckan beli luk i na štapiće seckanu slaninicu a onda dodala i seckane bademe a nešto kasnije i kuvanu boraniju. Sve sam dobro posolila, dodala ljute, tucane, paprike i još kratko sve zajedno prodinstala.
Priprema kukuruza: Kukuruz sam jednostavno skuvala u dosta vode a zatim ga ocedila dodala puter i posolila.


Priprema hleba: Baget sam isekla na takne kriške, pekla ih u rerni oko 10 minuta na 180 stepeni a onda istrljala belim lukom, prelila sa malo maslinovog ulja i posolila.
Priprema jaja: Jaja sam ispekla na oko (da žumance ostane tečno) s tim da sam ih pekla u modlicama za vađenje krofni (imam metalne) tako da su zadržala kružni oblik a po pečenju sam ih posula sa malo soli, origana i parmezana.


Serviranje: Na tanjire za serviranje sa jedne strane sam stavila oba priloga a sa druge po 2 parčeta hleba, na svako parče po parče mesa a na svako parče mesa po jaje na oko. Poželjno je jesti odmah dok je sve fino toplo.


Dodatak: Pošto slatkica uvek nešto izvodi pa ne jede boraniju a ni jaja na oko njoj sam od gore na meso stavila kajganu koju sam napravila malo "balaviju" sa malo pancete, origana i parmezana (ne tako fotogenična varijanta ali šta da se radi ;))

3 comments:

bojana said...

fino izgleda :-)

SLATKISI SWEET HOUSE- Aleksandra said...

mmmmmmmmmmmmm....ovo mi bozanstveno izgleda i vidi se da je preukusno.....sretni praznici......pozdravvvvvvvvv

Jeka i Maja said...

Kao ljubiteljici bifteka na sve načine, meni je ovo rapsodija. Predivno! <3

(Maja)

Post a Comment