Piletina sa graškom



A posle izleta u raw food vraćamo se malo na klasiku ;), mladi grašak je tu i treba to iskoristiti... Mada ima tu opet mnogo varijacija na temu kako ko kuva grašak ali evo jedne od njih... Ja meso dinstam posebno a na kraju sve spojim par minuta pred kraj...
A uz sve to napravila sam i soda-hleb... dok je topao hleb jako prija u ovoj kombinaciji.



Potrebno je:

2 velika batka i karabatka
4-5-6 glavica šalot luka
oko 200 ml belog vina ili vode
500 g mlagog graška (ili zamrznutog)
4-5 mlada krompira
2 mlade šargarepe
2 veze mladog luka
malo maslinovog ulja
40 g putera
1 kašičica brašna
morska so, biber
sveža majčina dušica



za soda hleb:
200 g mekog, belog, brašna
200 g integralnog brašna
1 ravna kašičica sode bikarbone
1 kašičica sveže, sitno seckanog, ruzmarina
2 šake crnih maslina (seckanih na kružiće)
2 kašike maslinovog ulja
morska so
oko 250 ml vode



Način pripreme:
Priprema mesa: Meso sam dobro oprala, prosušila i stavila u tiganj, na maslinovo ulje, na jaču vatri da se zapeče sa svih strana. Onda sam smanjila vatru, dodala oljuštene glavice šalota, poklopila i dinstala dodavajući po malo belog vina dok meso nije omekšalo. S vremena na vreme sam ga okretala, dodavala vina a na kraju otklopila da ispari eventualna tečnost i stvori se fin i lepljiv sos. Da, posolila sam i pobiberila meso negde na pola puta.



Priprema graška: Na malo maslinovog ulja prodinstala sam sitno seckan luk, posolila ga a onda dodala sa sitne kockice seckanu šargarepu i nastavila sa dinstanjem dok nije porumeneo. Sledilo je dodavanje krompira, malo vode i dinstanje nekih 5 minuta a onda i graška, prelila sam vodom čisto da ogrezne i kuvala dok povrće nije omekšalo. Prek kraj kuvanja dodala sam mešavinu omekšalog putera i brašna i kuvala par minuta, dok se sos nije zgusnuo. Dosolila sam, pobiberila i sad možete dodati i meso da se malo sve zajedno prokrčka (sa sve sosom koji je postilo) ili ga servirati zasebno...



Priprema soda-hleba: U činiju za mešanje stavila sam obe vrste brašna, so, sodu bikarbonu i ruzmarin pa sve dobro promešala a onda dodala ulje i vodu i zamesila testo. Istresla sam ga na dasku za mešanje, prstima rastanjila, pobacala masline, sve preklopila ka unutra, okrenula, opet prstuma malo sve rastanjila a onda pobrašnjavljenom varjačom pritisla unakrst, pa još jednom između da dobijem ovako osmine kruga.
Stavila sam hleb na pleh i pekla u rerni zagrejanoj na 200 stepeni oko 40 minuta tj. dok nije porumeneo.

2 comments:

Petra Kranjica said...

Super izgleda!

Tajana said...

Ovo mi se toliko dopada! Ali samo sve skupa, nikako bez hleba ! Moram da krenem na pijacu od ove nedelje, tako su predivna ova fina, sveža jela. A slike fenomenalne, kao uvek. Navratim svakog dana na tvoj blog ali retko komentarišem da se ne ponavljam neprekidno :-)).

Post a Comment