Domaće kore za pitu - sirnica


Još jedan tabu koji sam razbila... a to je razvlačenje domaćih kora za pitu... Zaista sam mislila da za to treba specijalno umeće, sklop zvezda ili šta već a u stvari treba pratiti samo par jednostavnih pravila i sve će biti u redu... O.K. svašta na tom putu može krenuti po zlu ali u principu jednostavno je.
Mislim da je bitno koristiti brašno tip 400, da ga treba prosejati, 15 minuta mesiti, ostaviti da odstoji i ostalo... O.k. možda uspe i bez svih tih stvarčica ali da ja krenem od početka onako kako meni cela stvar funkcioniše:



Potrebno je:
(za tepsiju prečnika 28 cm)

za testo:
350 g brašna tip 400
210 ml tople vode
pola ravne kašičice soli



za fil:
300 g sira
2 jaja
malo soli

i još:
malo ulja... oko 50 ml



Način pripreme:
Brašno sam prosejala i dodala so. U drugu posudu gde ću zamesiti testo sipala sam toplu vodu a onda dodavala malo po malo brašna i mešala viljuškom. Pred kraj kada sam dodala svo brašno krenula sam da mesim rukama i istresla sam testo na radnu površinu. 



Mesila sam ga 15-ak minuta u početku dodajući po mrvu brašna da se ne lepi a na kraju bez bilo kakvog dodavanja bilo čega jer testo postane nekako "svilenkasto" i gotovo "vazdušasto". Posle 15 minuta testo sam stavila u činiju koju sam blago nauljila i testo sam blago nauljila, prekrila providnom folijom i ostavila 30 minuta da odmori. Posle tog vremena premesila sam ga, rastanjila na veličinu tacne (rukama) i sad tacnu (poslužavnik, okrugli-veći) sam nauljila, stavila testo i njega nauljila, prekrila opet prozirnom folijom i ostavila 30 minuta da odmori.



Sto sam prekrila starim, pamučnim, čaršavom, blago ga posula brašnom, na sredinu stavila testo i krenula da ga razvlačim od sredine postavljalići ruke ispod... i tako tanjila-tanjila na sve strane dok ivice nisu krenule da padaju preko stola (jako lako ide... samo nežno da ne popuca mada i neka rupa manje više nije strašna). Odsekla sam onda makazama krajeve kore  a celu koru poprskala vodom, uljem i raspodelila fil... Onda sam pomoću stolnjaka urolala koru i spiralno je stavila u okrugli pleh (predhodno nauljen). Od gore sam opet malo poprskala uljem i stavila u rernu zagrejanu na 200 stepeni da se peče oko 30 minuta tj. dok nije porumenelo.



Sačekala sam par minuta da pita malo dane dušom a onda je poslužila iz čašu jogurta.
Da fil sam napravila tako što sam sir izgnječila viljuškom a zatim dodala i jaja, so i sve dobro sjedinila.



Napomena: Pri razvlačenju kora poželjno je da skinete prstenje i narukvice jer testo može pucati zbog istog... narukvice ako ne možete skinuti stavite što višlje na ruku da vam ne smetaju.

21 comments:

mignonne said...

Bravo, pita sa domacim korama je uvek posebna i fina.:) p.s.sada moze da padne i nova tura.:))

Laka kuharica said...

Dala si mi volju da i sama probam. I za mene je to nekakva gadna prepreka, nikada ili možda jednom sam probala i uvjerena sam da neće ići:)) Domaće kore su nešto savršeno, ni jedna kupovna ih ne može zamijeniti, pa kako u zadnje vrijeme sve nešto isprobavam što prije nikada nisam, možda i odvažim i za ovo. Čuvam ova tvoja uputstva, odlična su i hvala.

with passion by kras said...

Lepo, vrlo lepo prikazano. I ja tako pravim kore, samo bez drugog dela. Sledeće probam po tvojim uputstvima.
lp. Ljuba

Petra Kranjica said...

Krasno izgleda. I moj je recept isti samo što u njega ise i malo octa jer navodno onda tijesto manje puca.

Vesna Nesic said...

ma sto puta sam rekla da ću isprobati pa nikad. Znam da ću kada jednom napravim da zapnem stalno da pravim I da rastem u širinu :-)

Mimi said...

Baš su ti dobra uputstva Olja. Ja sam pravila i volim to da radim, ali sad ću probati baš po tvojim savetima... :)

Obat pelangsing alami said...

Nice Page and Post. Still wait The update

Unknown said...

bravo...vidiš da nije teško...

DjoletovaMama said...

Sve se kanim da probam da napravim domace kore i sad cu definitivno da probam za vikend, sa Vasim receptima nikad nema greske.
Hvala :)

prekratakdan said...

Super detaljno objašnjeno i s ovim video...odlično, ja se još nisam usudila, ali hoću jednog dana

Dilajla said...

Divna baš divna i ja sam dugo zazirala od tog razvlačenja a kad sam se uhvatila više nije ni jedna pita za mene ako nije s domaćim korama.

What's for dessert? said...

Bravo majstorice! Na žalost nemam stol oko kojeg bih mogla obilaziti i razvlačiti tijesto (samo poluotok u kuhinji) tako da mi razvlačenje kora preko cijelog stola ostaje visoko na popisu želja. Ali radila sam kore za štrukle koje su se lijepo razvlačile, mada su puno manjih dimenzija

Unknown said...

Svaka cast! Moram isprobati ovo definitivno,sve je super prikazano..pravim obavezno.

Zeza said...

Prekrasno napravljeno tijesto, bez ijedne rupe!

Ja to radim vrlo slično, samo još u toplu vodu dodam 1 žlicu jabučnog octa. Upustila sam se u takvo majstoriranje tek prije nekoliko godina i to silom prilika. Bila sam na selu, a do najbližeg dućana trebalo hodati sat i pol. Srećom, u gostima mi je bila jedna draga 80-godišnja baka koja mi je bila mentor.
Shvatila sam da uopće nije teško, ali ja još uvijek sve uneredim brašnom, pa mijesim samo na terasi u ljetnom razdoblju. Otkrila sam da je sasvim ok smrznuti pripremljenu pitu, pa se kasnije samo ubaci u pećnicu. :)

Branka - byB said...

Želja mi je sama razvući tijesto za pitu i sada si me baš zaintrigirala da to konačno probam i napraviti, tijesto izgleda odlično i fascinirala sam ovime kako si ga tanko i lijepo razvaljala, a pita je sigurno odlična !

Anonymous said...

za ovo moras biti talentovan!

Anonymous said...

Zdravo, dali sum greshka ili za ovoj recept ne se korisit kvasec?

JA U KUHINJI... said...

Anonymous: Ne ide kvasac u testo za kore, samo brašno, voda i malo soli... i ulje kojim se premazuje kasnije...

Zmaja said...

Meni je testo ispalo zivalo i jedva se razvlacilo. Sta sam pogresila?

JA U KUHINJI... said...

Zmaja: Joj ne znam, testo bude baš-baš mekano, Ako ostaviš malo duže da stoji nauljeno onako tastanjeno na veličinu tanjira bude i suviše mekano... Nemam ideju kako je bilo tvrdo... da li si ga dovoljno nauljila... ne znam...

Nale said...

Prvi put sam u zivotu uspesno napravila i razvukla kore.Pita je fantasticna.Hvala vm puno sto postojite,toliko dobrih recepata na jednom mestu,savrseno.Nale

Post a Comment