Prebranac sa kolenicom (butkicom)(video recept)


Ovo nije jedno od onih svakodnevnih jela...Ne, nikako... Barem ne kod nas u kući... Ovo je jelo onako za malo svečanije, bitnije prilike... I nije ga teško pripremiti ali zahteva malo više vremena... Što mu više vremena posvetite biće bolje ;). Mada ceo posao možete podeliti u dva dana (kao što sam ja) pa onda i nije strašno... U suštini najveći posao odradi rerna sama...
Ako nemate pekač nije problem... dole u dodatku ću reći šta i kako onda promeniti tj. prilagoditi...

Potrebno je:
(za 4-6 osoba)

dve svinjske butkice

za mariniranje:
par čena belog luka
morska so
biber
ruzmarin
ulje


za sos za meso:
250 ml gustog soka od kruške
2 pune kašike džema od kajsije
2 pune kašike meda
2-3 ljute papričice
koji čen belog luka
2 cm dug koren svežeg đumbira
morska so, biber


za prebranac:
600 g pasulja, tetovca
1,5 kg crnog luka
1 kašičica slatke mlevene paprike
1 kašičica ljute mlevene paprike
morska so, biber
par zrna šarenog bibera
čen belog luka
lovorov list
ulje


Način pripreme:

Dan prvi

Priprema za prebranac: Pasulj sam nalila hladnom vodom, posle par sati procedila, stavila u lonac, sipala hladnu vodu, stavila da se kuva, kada je provrio (i vrio par minuta) ocedila sam tu vodu, stavila novu, vrelu, i vratila na ringlu da se kuva (bez soljenja jer se onda brže i lakše skuva), dodala sam i par zrna bibera, jedan čen belog luka i jedan lovorov list. Kuvala sam dok pasulj nije krenuo da omekšava, sklonila s vatre pa se on onda sam skuvao do kraja pri hlađenju.
Paralelno sa tim sam iseckala luk na rebarca, prelila sa malo ulja, obilato posolila i dinstala na laganoj vatri dok nije svenuo, postao "providan", začinila sam ga sa obe vrste mlevene paprike i sklonila sa vatre.


Priprema mesa: Butkice sam dobro oprala, obrijala sve dlake koje su se na koži zatekle, brenerom spalila i one nevidljive, opet sve dobro oprala a onda prosušila, ušpikovala belim lukom, premazala uljem, obilato posolila, pobiberila i posula sitno seckan sveži ruzmarin.


Priprema sosa za meso: U šerpicu sam sipala sve sastojke koji idu u sos i kuvala sam 10-ak minuta tj. dok onako nije krenuo da se zgušnjava i postaje sirupast. Količinu ljutine, soli, đumbira doterajte po svom ukusu.
Sve "stvarčice" sam ohlađene stavila u frižider da čekaju sledeće jutro.


Dan drugi

Pekač sam stavila na ringlu, sipala malo ulja i meso na naglo propržila sa svih strana a onda poklopila i stavila u rernu na 150 stepeni (program gore-dole) na 2 sata. Ako imate vremena ostavite i duže jer što se duže peče na nižoj temperaturi meso će biti mekše i sočnije.
Posle 2 sata butkice sam izvadila na poklopac pekača a u onom dubljem delu, gde je ostala moča od mesa sam "složila" prebranac. Naime ređala sam red luka, red pasulja, red luka red pasulja i sve sam zalila sa malo tečnosti u kojoj se pasulj kuvao (tek da sve ogrezne).
Stavila sam onda poklopac, sa sve butkicama, na onaj donji deo pekača, žicu u rerni spustila na najnižu policu, stavila pekač u rernu i uključila program pečenja dole+ventilator na 220 stepeni nekih pola sata. Da zaboravila sam da kažem da sam butkice sa jedne strane premazala pripremljenim sosom. A posle pola sata sam ih okrenula i sa druge strane premazala i još jedno pola sata pekla a onda kada su bile gotove izvadila iz rerne i prekrila alu-folijom da odmore dok prebranac ne bude gotov.


Sada sam opet rešetku podigla na dvojku (gde mi i inače stoji), uključila na 250, program gore-dole i pekla dok pasulj nije poprimio koricu.
Pred služenje po želji meso možete servirati na pasulju ili pored, sve jedno... i ostatak sosa od premazivanja mesa sam koristila kao sos za prelivanje mesa.


Dodatak 1: Ako sve pravite u istom danu sledite tok iz videa...
Dodatak 2: Ako nemate pekač uzmite pleh, zapecite butkice, prekrite ih alu folijom i pecite na 150 stepeni 2 sata, posle ocedite tu moču u pleh gde ćete praviti prebranac  i onda je manje-više sve isto... pecite na dva nivoa... dole prebranac a gore meso, kad meso bude gotovo izvadite ga a dovršite prebranac...


7 comments:

Marina said...

Bozanstveno ! Moja mama butkicu uvek stavlja u corbast pasulj ali je cini mi se nikada nije pravila na ovakav nacin (na stranu perferktna depilacija !!)...butkica je najleps e meso i ja je obozavam...dopada mi sejako ovaj sos za meso...u prvi momenat mi se ucinilo da bi u njega trebalo staviti ijadnu glavicicu luka da bi se malo ubila preterana slast ali nesto se mislim da se to ipak sluzi uz prebranac koji je pun luka...p.s. ljute paprcicie sa svkoj fotografiji unesu radost !

Vesna Nesic said...

Zaista impresivno i lepo!

Milica - Na tanjiru said...

Ovakva jela jedem vjerovatno par puta godišnje kad ih neko drugi spremi, ali ne mogu ti opisati kako bih voljela da sam mogla malo proviriti u tvoju kuhinju dok ste ovo snimali! Fantastično! Sasvim drugačiji način pripreme prebranca, a skoro da sam osjetila da je zamirisao iz rerne... Svaka čast! :)

prekratakdan said...

Mmmm, ja bi na ovaj svečani ručak

Maja Babić said...

Prebranac je super, ali produkcija je super-super-super!
Bravo za vaš tim!!!

Natasa said...

Slike su vam prelepe!

Nata said...

Recept je fantastičan, molila bih samo ako bi mi rekli koja je muzika u pozadini.
Unapred hvala :)

Post a Comment