"Pizza" sa karamelizovanim lukom


Ne znam baš da li bi ovo mogla nazvati pizzom ali mislim da na nju najviše liči ;)
Karamelizovan luk baš volimo i često ga pravim. Najčešće završi kao prilog nekom komadu mesa, stavljala sam ga i u tartove a ovog puta je osnova ove tako fino slatko-ljute pizze. Bila sam u iskušenju još svašta nešto da "natabam" ovde ali suzdržala sam se i zaista i sa samo par sastojaka dobijate neverovatno ukusno parče pizze :)


Potrebno je:
(za 2 pizze veličine pleha od rerne)

za testo:
500 g brašna
250 ml vode
30 ml maslinovog ulja
1 kesica suvog kvasca
ravna kašičica soli
puna kašičica šećera



3D model sekača za pizzu
stavite miš na nožić i okrećite ga u željenom pravcu


za karamelizovan luk:
1 kg luka
malo maslinovog ulja
morska so
kašika smeđeg šećera
2 kašike aceto balsamica



i još po želji:
masline
ljuta papričica
ruzmarin
topljivi sir
pečenica


Način pripreme:
Priprema testa: U činiju za mešanje stavila sam sve suve sastojke, promešala pa dodala tečne i zamesila testo (ako vam zafali malo brašna vi ga dodajte) a onda ga stavila u frižider da čeka vreme pripreme pizza. Ako sam kod kuće s vremena na vreme ga premesim ali i nije obavezno.


Priprema karamelizovanog luka: Luk sam isekla na tanke kolutove, stavila u veći tiganj, prelila sa malo maslinovog ulja i morske soli, poklopila i na umerenoj vatri dinstala oko 30 minuta. U početku dinstanja luk će pustiti tečnost a onda će vremenom ona ispariti i od prilike luk je tada gotov. Pred kraj sam odklopila, posula sa malo smeđeg šećera, aceta balsamica i još kratko sve prodinstala.


Slaganje pizze: Testo sam rastanjila, obilato stavila karamelitovani luk, posula malo ruzmarina, stavila masline seckane na kolutiće i stavila u rernu zagrejanu na najjače dok fino nije porumenelo (oko 15 minuta).
Kada sam je izvadila iz rerne naseckala sam malu ljutu crvenu papričicu preko i... tu možete i stati a možete narendati i malo omiljenog sira, staviti malo omiljene šunkice... ili već prema ukusu.


Dodatak: Za 3D model sekača za pizzu zaslužan je muški deo tima "Ja u kuhinji..." tj. moj dragi :)

9 comments:

Laka kuharica said...

Mislim da je ovakva kombinacija najbolja jer nema 100 okusa koji bi prekrivali jedni druge. Divno izgleda, a da je fino, u to ne sumnjam. jelo po mojoj mjeri.

Milin Kuvar said...

Divno izgleda pica, karamelizovani luk obožavam! Davila bih se u njemu! Potpuno sam oduševljena ovim tvojim spravicama :) I prava je stvar što ima nekoga ko može da mi kaže sve o svim kuhinjskim gedžetima koje gledam da kupim :)

Milica - Na tanjiru said...

Sviđa mi se i pica i karamelizovani luk i rende! Jako :)
Baš sam htjela da pitam koliko može da stoji ovako karamelizovan luk u teglici u frižideru? Ja obično napravim mnogo manju količinu, samo ono što odmah jedemo, ali istina je da mi to nekad bude lijeno da radim i onda mijenjam početnu ideju. :) Imaš li ti iskustva sa tim koliko dugo ostaje u dobrom stanju? Hvala! :)

Matejka - Life tastes like chocolate said...

Jako mi se sviđa ideja s lukom, morat ću probati :)

Branka - byB said...

Moram priznati da sam se i ja navukla na karamelizirani luk, najčešće koristim ljubičasti luk i isto kao i ti serviram kao prilog mesu ili ga stavljam u tartove. I ova kombinacija mi se jako sviđa, i jako dobro mi sve skupa izgleda !

Tijana LeClaire said...

Mogla bih da zivim na crnom luku. Ovo svakako isprobavam.

Bite my cake said...

izvrsna kombinacija!

JA U KUHINJI... said...

Hvala svima :)

Milice ja koliko god da ga napravim potrošim ga u roku od nekoliko dana ;) a mislim da bi ga mogla i zamrznuti u manje porcije pa po potrebi vaditi, još kratko prodinstati i koristiti.

Mala kuharica Sandra said...

Ma super, bas predobro i jednostavno. Malo sam recept podesila svojoj vegetarijanskoj ishrani, umesala integralno brasno i baaaas smo zadovoljni, jedva disemo ;) Hvala na ideji!

Post a Comment