Pileća "Piccata" i prokelj (video recept)



I kalendarski stigla nam je jesen. U meni ona već vlada neko vreme a kad malo bolje razmislim leto kao da nije ni postojalo... Ponekad ma koliko gledala u "boje" slika pred očima mi je "crno-bela"... Ipak ovakva hrana barem na kratko greje i dušu i telo...


Ali pre nego što pređem na recept želim da vam predstavim posuđe koje će uskoro moći da se kupi i kod nas. Naime već sam imala post sa MEHRZER posuđem ali tada ga nije bilo kod nas pa nisam htela da vas "smaram" sa karakteristikama istog.
Znate već i sami da ja uglavnom koristim inox posuđe i ovim sam zaista oduševljenja... kako dizajnom tako i praktičnošću...
I dobro sad pišu oni da je garancija 100 godina a sinkić meni kaže na to: "Ha, pa ta firma neće postojati za 100 godina, kako mogu davati takvu garanciju... ali dobro ako ti se nešto pokvari za 5 godina znači da će ti dati drugo." :) Lepo razmišlja nema šta...
Nego da ja pređem na karakteristike, kojih se setim, ali ne onako "po prospektu" već praktično:
  • Jako je lepo dizajnirano (ako je to nekome, osim mene, bitno) ali otisci prstiju... noćna mora ako ih ne volite videti na istom...
  • Brzo i ravnomerno se zagreva dno...
  • Povrće se kuva bez vode, samo se fino opere i stavi u šerpu (hladnu) sa to malo vode što ostane na njemu, poklopi se, stavi na ringlu, uključi na najjače na 2 minuta, smanji na umereno na 5 minuta (ne otklapa u međuvremenu) i onda isključi... i posle par minuta tj. videćete jer je poklopac providan kad je gotovo, a i zavisi od povrća. Jako je fino i ukusno... provereno!
  • Tiganj, kada hoćete peći meso, zagrejete na suvo bez dodavanja ulja do trenutka kad "bacite" kapljicu vode a ona onako cela "šeta po šerpi"... Onda eventualo stavite mrvu ulja i poređate meso, poklopite, smanjite vatru na minimum i pržite par minuta, okrenete isključite i poklopljeno pržite još par minuta i to je to. (Ne pokušavajte meso da okrenete čim ga stavite jer će se zalepiti ali posle par minuta i samo od sebe odlepiti...)
  • Kada kuvate pirinač, recimo, dovoljno je da provri voda, isto poklopite i kuvate na isključenoj ringli tj. ostavite šerpu na isključenoj ringli, ne dirate 20 minuta i kuvan je.
  • Kada treba da presipate tečnost iz šerpe, da odlivate vodu ili tako nešto mlaz je fenomenalan, ne podliva i prosto mi je milila gledati kako lepo curi bez bilo kakve pipe...
  • Poklopci su tako smišljeni da u njihovu dršku možete staviti vatjaču kojom mešate, isto je možete odložiti i na drške šerpi (to je meni lično jako zgodno)... Poklopac možete ostaviti i na dršku šerpe...
  • Šta još, šta još...Da, jedna u drugu šerpe iste veličine lepo ulaze pa zauzimaju manje mesta u ostavi...
Uh ala sam se raspisala ali valjda sam sve pomenula... Ma posuđe je super i volela bih da ga imam i ja u svojoj kuhinji.. :)
Što se kupovine kod nas tiče od 1.10.2013. - 20.1.2014. biće ga u IDEA prodavnicama... ona neka fora sa markicama i šta ja znam... u to se već ne razumem niti me mnogo interesuje, cenu ne znam ali mislim da neće biti jeftino :( ... a sve to možete pratiti kod Metalac posuđa ako vas interesuje...
I tako, više vas neću "gnjaviti" ovim posuđem već ću vam, s vremena na vreme, kroz recepte i video snimke ukazivati na njegove prednosti i mogućnosti...



Potrebno je:
(za 2-3 osobe)

2 polovine velikih pilećih grudi bez koske i kože
par kašika brašna
malo maslinovog ulja 
100 ml belog vina
sok jednog limuna
1 limun isečen na kolutove
2 kašike kapra
1 čen belog luka iseckan na listiće
1 manja veza svežeg peršun lista
kockica putera
morska so, biber



za prilog od prokelja:
500 g prokelja
2 šake suve brusnice
2 šake badema
2 čena belog luka
malo maslinovog ulja
malo morske soli


Način pripreme:
Priprema piccate: Svaku polovinu pilećih grudi sam po dužini isekla na pola a onda stavila u kesu za friz i dobro izlupala tučkom za meso. Izvadila sam meso, uvaljala u brašno i po 2-3 minuta pržila na minimalnoj količini maslinovog ulja.



Kada je meso fino porumenelo izvadila sam ga i stavila na toplo a u isti tiganj stavila sam belo vino, limunov sok, kolutove limuna, beli luk i kapar pa krčkala dok se sos nije prelopovio. Dodala sam onda soli, još malo putera, sve fino promešala, sklonila sa vatre, dodala meso, poklopila i ostavila da odstoji oko 5 minuta pre serviranja.



Priprema priloga od prokelja: Prokelj sam očistila, isekla na pola i stavila u dosta hladne vode a onda ga prebacila u šerpu sa debelim dnom, poklopila i stavila na ringlu uključenu na prvo 2 minuta na 9 (najjače) a onda još 5 minuta na 6. U međuvremenu nisam otklapala. Posle tog vremena otklopila sam, malo pojačala vatru, prokelj prelila sa malo maslinovog ulja, dodala seckan badem i brusnicu te rendan beli luk. Sve sam dobro promešala, poklopila i sklonila s vatre do serviranja.



Serviranje: Na tanjir za serviranje s jedne strane sam stavila pripremljen prokelj a sa druge strane meso, po koji kolut limuna preko i safta sa kaprom i belim lukom. Posula sam i malo peršun lista od gore.

8 comments:

Sanja Tabak said...

Naročito mi se sviđaju ručke na poklopcima tj. mogućnost odlaganja kuhače.Kod odabira suđa, osim dizajna, sve više pazim na praktičnost, od održavanja do ovakvih detalja.

Mirjana said...

Uuu, odlicna klopa.

Laka kuharica said...

Divno! Strašno mi se sviđa i jedno i drugo jer je em fino, em zdravo. Sigurno ću to uskoro pripremati - ovo s dodatkom brusnica i badema naročito mi se sviđa, malo drukčije i sigurno odlično!
Što se crno-bijelog svijeta tiče, živim u njemu. Loše se osjećam, ništa me ne veseli. Ali, "prolazi sve ...." ili se nadamo. Pa bol malo otupi.

Bite my cake said...

lagano, zdravo i jako fino!

mignonne said...

Uvek sve vrhunski pripremljeno i fotkano, vrlo lepa inspiracija za jedan fini rucak.))))

Branka - byB said...

Odličan mi je ovaj ručak, kombinacija koja je jako zanimljiva i svakako jako ukusna. Izgleda predobro i uistinu lijepo ! Ne znam što bih rekla za crno-bijeli svijet osim da je takvo neko vrijeme gdje od mnogih čujem isto, a i sama sam u toj nekoj fazi. Samo glavu gore, proći će i opet će sve biti puno lijepih, veselih boja !

Vesna Nesic said...

Nisam ranije zapazila valjda što je prokelj u pitanju. Može se super napraviti sa spanaćem, zar ne? Ovo posuđe želim od kada se pojavilo kod nas!

JA U KUHINJI... said...

Vesna prilog ne mora biti prokelj ali ova piletina je zaista super a brzo se sprema. Što se posuđa tiče zaista je super, i meni je žao što ga nemam... a mislim da je još kratko u prodaji sa popustom...

Post a Comment