Energetske kuglice


Kad je pre prošao raspust... čude se deca a i ja sa njima :(. Čeka ih mnogo obaveza, rada, mrcvarenja... 
A kad dođe vreme užine obično se jedu neke "gluposti"... Ja se trudim da svojoj deci objasnim da čokoladice nisu zdrave (ha, ha, ha...) ali džabe (pogotovo kad "rastu" u frižideru)... Slatkica bi ih 10 progutala u sekundi... ma nek' budem i sva u bubuljicama, ma nek' unesem u sebe "tonu" nezdravih stvarčica ... Sinkić se malo urazumio... uvideo da puno jede, da je na granici da bude "buca debeljuca" i rešio da to promeni, mada ima i onih koji mu se podsmevaju, umesto da ga podrže :( ... Bitno je da je on rešio jer dok sam ja samo pričala bila je to samo priča... Nije da je ovog leta gladovao ali čokoladice je zamenio voćem, obroke smanjio, grickalice izbacio, fizičku aktivnost povećao i... Ponosna sam na njega... i na njegovu "figuru"... i na dozu svesti koju ima... mada... posegne i on za svim i svačim naravno... Ali i za ovakvim kuglicama...


A kad smo kod kuglica jako su fine, energetski jake, slatke i... ma savršene i bilo bi lepo da se ušunjaju u školsku užinu vaše dece...



Potrebno je:
(za 20-ak kuglica)

200 ml sirovog semena suncokreta (oljuštenog naravno)
50 g sirovog badema
100 g urmi (datula)
3 kašike goji bobica
2 kašičice meda
1 prepuna kašičica kakao-a
prstohvat soli



Način pripreme:
Urmama sam izvadila koščice, prelila ih sa malo mlake vode i ostavila 15-ak minuta.
U električnu seckalicu stavila sam suncokret i badem pa dobro smiksala, dodala zatim kakao, so, med, goji bobice i urme (bez vode) i opet sve miksala dok se nije sjedinilo. Po potrebi dodajte "mrvicu" vode gde su se urme namakale ako vam je smesa suviše suva.
Uzimala sam po kašičicu smese, pravila kuglice i stavljala u ukrasne korpice.
Jako jednostavno, ukusno a nadasve zdravo ;)



Napomena 1: Po želji koštunjavi plodovi mogu biti drugi tipa lešnik, indiski orah,... semenke da budu golica, suvo voće smokve ili šljive, goji bobice brusnice ili suvo grožđe... Ovo je samo okviran recept proporcija a vi se poigrajte sa sebi najboljom kombinacijom sastojaka.



Napomena 2: Više o goji bobicama možete saznati, recimo, ovde... Do skoro ih nisam viđala kod nas ali sada vidim da ih ima u prodavnicama zdrave hrane. Ove goji bobice su proputovale pola sveta da bi došle do mene zahvaljujući Sanji (Сања Матијевић) sa blogom Trista čuda... Već dugo nije aktivna na blogu ali svejedno svratite jer ima puno finih receptića. Draga nedostaješ mi!!!



Napomena 3: Ove kuglice mogu podpasti i pod raw food (sirovu hranu) ako se vodi računa o tačnom poreklu svake "stvarčice" ;)...

13 comments:

Vesna Nesic said...

Danas mi unuk polazi u školu, napraviću pola mere da vidim da li će proći:-)

Mirjana said...

Odlična ideja za školsku užinu. Odoh da izguglam šta su ti to goji bobice.....treba nešto naučiti. A i ove integralne olovke su ti super...

Nataša said...

Odlično je ovo, moraću da isprobam!

Milica - Na tanjiru said...

Baš mi se dopadaju... Volim ove sirove poslastice, a čak možda i med može da se izostavi, pošto su tu slatke urme... Nego, nikad do sad nisam kupila goji bobice, prosto nekako zaboravim i razmišljam šta bih sa njima. A jednom prilikom sam pila smoothie koji je čak nosio i ime po njima i bio je odličan... Kupiću ih, pa ću ti uzeti ideju! :)

Laka kuharica said...

Divne su ove kuglice! I ja bih trebala izbaciti čokoladu, ali to mi je strašno zadovoljstvo ili porok, pa sumnjam .... Čestitke sinu. Ako bude uporan, uskoro više ni neće žaljeti "loše" namirnice ili hranu. Moj muž očekuje prvu berbu gojia, pa mi je ovo baš odlično "palo".

Tanja Leković said...

Odlične kuglice, veoma dobra ideja za užinu.
To sa variranjem kilaže kod dece je po fazama. Moj je dasa bio u jednom periodu na granici da bude buckast (10-11 godina), a onda se izvukao i sada jede kao kamiondžija, a na ivici je neuhranjenosti . Stalno dobija opomene i sportskih i civilnih lekara da bi valjalo da se malo ugoji. Šipak, kad bi to tako moglo! Gledam mu drugare kada dođu, svi kao da su na dimu visili, suvi i visoki. I tvoj će dečkić da se izvuče, ali neka ostane na zdravoj hrani, naravno, a ja se raspisala da se ti ne sekiraš.

Bite my cake said...

nisam nikada probala ove goji bobice
jako mi se dopada receptić! samo nek je više ovakvih slatkiša :)

prekratakdan said...

Uvijek sam za zdrave slastice, mislim da s ovima nema greške i da varijacija na temu može biti dosta

Sanja said...

Drago mi je cuti da ti nedostajem :-) Jedva cekam da isprobam ovaj receptic. Dobro ce mi doci jer sam u fazonu zdrave, i samo zdrave ishrane vec neki period. Ove stranice su mi nepresusni izvor inspiracije. obozavam tvoj blog, recepte, nacin pisanja, slike....ma sve :-)

JA U KUHINJI... said...

Aaaaa... nemaš pojma kako mi je drago što si se "javila" <3

Sanja said...

Mmmmmmm, pravila sam ih. Umjesto urmi sam stavila suve smokve koje sam predhodno malo poparila. Savrseno :-)

Anonymous said...

Isprobano, fantasticno za moment krize. U torbi za posao sutra...

JA U KUHINJI... said...

Sladoled: :) <3

Post a Comment