Pancakes sa borovnicama


Američke palačinke su se skoro "uvukle" u našu kuhinju, deca ih vole i s vremena na vreme ih napravim umesto onih klasičnih... 
U poslednje vreme me uhvatila neka manija da koristim voće u kolačima, što inače gotovo nikad ne radim, i ove planinske borovnice su mi se super uklopile u palačinke a još je dobro što svaka palačinka može biti "dozirana" po ukusu... ili bez borovnica za slatkicu... Mada borovnica im daje sasvim novu dimenziju i zaista su super...
Karamel sos je klasičan... pavlaka i šećer... doduše ovo nije bila prava slatka pavlaka (jer je u datom trenutku nisam uspela naći) i odmah sam videla da sos neće imati lepu glatkoću i finoću kao što treba ali ajde sad... ukus je o.k.
I još samo da dodam da je ovo prvi u nizu (ovonedeljnih postova) na temu voća u slatkišima :)

Potrebno je:
(za 20-ak palačinki prečnika oko 11 cm)

za testo:
400 g brašna
4 kašike šećera
1 vanilin šećer
pola kašičice praška za pecivo
pola kašičice sode bikarbone
600 ml mleka
2 veća jaja
kora pola limuna
50 g otopljenog putera


i još:
oko 200 g borovnica
karamel sos (250 ml slatke pavlake + 125 g šećera)


Način pripreme:
Zasebno u jednoj činiji pomešala sam sve suve sastojke za testo a u drugoj sve tečne. Onda sam tečne sipala u suve i blago, žicom za mešanje, sve pomešala tek dok se nije sjedinilo. Ako ima malo grudvica nije strašno, bolje i to nego da suviše mešate jer će onda palačinke biti žilave.


Ostavila sam testo da malo odmori a onda zagrejala tiganj, stavila malo putera i pekla palačinke na umerenoj vatri (6 od 9). Naime po malu kutpaču testa sam stavljala na tiganj, onda od gore kašičicu planinske borovnice (ove manje) i pekla dok nisu krenuli da se pojavljuju "balončići" a onda okretala i pekla još minut sa druge strane.


Gotove palačinke sam stavljala jednu na drugi i servirala sam po 4 komada, posute prah šećerom, sa još po kojom borovnicom i malo karamel preliva.


Karamel preliv sam napravila tako što sam u šerpicu stavila šećer, kada se karamelizovao dodala sam pavlaku i kuvala zajedno dok se sav šećer nije otopio. Presula sam sos u teglicu i dobro ga ohladila.

14 comments:

Mirjana said...

Super. Odavno se spremam da probam ove američke, čak sam i javorov sirup nabavila..

Mimi said...

Kad sam bila mala stalno smo pravili tzv. kiganu tj. kajganu. Kad sad to kazem svi pomisle na kajganu od jaja, naravno, ali tu kajganu smo zvali 'mućkana jaja'. :) Naša kajgana su u stvari bile američke palačinke. Tek sad to vidim, a to je bio naš najčešći doručak tokom odrastanja... :)
Ja ih jako volim, ali Aca i ne toliko pa ih ne pravim često. Mada, pokušaću da ubacim voće, pa da ih malo češće serviram... :)

Anja said...

Savršene su, u presjeku izgledaju zbilja prefino :)))

Zorica Pavlovic said...

Obožavam ih i sa voćem su mi najlepše.Nisam nikada probala sa karamel prelivom, meni su sa javorovim ili agavinim sirupom, najlepše. Prijatno!!

Amaterka said...

Predobro izgledaju ove palačinke :)

Tamara said...

i mi ih volimo,
ja radim verziju za svježim sirom!!

Bite my cake said...

odlične su! savršen doručak

Kuvaj za me said...

Prije neki dan sam ih prvi put spremala.Obicne bez dodataka.Samo sa javirovim sirupom i bile su super...ali ovo tek izgleda fantasticno... divan je recept...

alexxl said...

Nešto predivno. Kladim se jako ukusno, no više mi tak fotogenično.
Moji komplimenti za tvoje fotke.
Jako, jako dobro!
Mrak!

Nevencica said...

Ovo me podsetilo na Dominikanu pre deset godina kada sam prvi put probala americke palacinke. Inace, putovanja pamtim po ukusima i onda po povratku spremam isprobano - da produzimo utiske. Sada bih mogla spremiti klincima, hvala na idejama!

Unknown said...

odlične su, ja sam se isto navukla na njih....ali, ovaj karamel preljev mi je vrh

Anonymous said...

Pravila sam obicne (tj. francuske) palacinke sa borovnicam, medjutim one su previse nezne za tako nesto. Bas ti hvala na receptu, ovo sigurno pravim!

Marinica said...

Savršeno! Baš divna kombinacija!

Branka - byB said...

Krasne su mi ove palačinke, moja K.me stalno pita kada ću joj ih napraviti, moram ubrzo. Posebno mi se sviđa ovo gdje su složene kao mala torta :)

Post a Comment