Korpice sa planinskim borovnicama


Volim mini tartove, mini varijante su mi zgodnije za serviranje a i opet mogu ih napraviti sa i bez voća jer... ima nas "raznih" ;) Sa borovnicama meni su neuporedivo bolje, i sinkić je bio oduševljen ali džabe kad slatkicu nema šanse naterati ni da proba... 

Potrebno je:
(za 12 korpica kalupa za mafine + 2 srcastog oblika)

za testo:
50 g mlevenog badema
250 g mekog brašna
120 g putera
100 g šećera
1 jaje
prstohvat soli


za fil:
200 g planinskih borovnica
2 jaja
250 g slatke pavlake
100 g šećera
1 vanilin šećer
oko 50 g mlevenog badema


Način pripreme:
U činiju za mešanje stavila sam šećer, mlevene bademe, brašno i prstohvat soli. Sve sam dobro promešala pa dodala kockice putera i viljuškom mešala testo. kada je postalo jednolično mrvičasto dodala sam i jaje i zamesila testo.


Kalupe za mafine sam premazala puterom i utisnula testo oblika korpica. Stavila sam testo na sat vremena u frižider da se dobro stegne, izbockala ga viljuškom i pekla 15 minuta na 200 stepeni.


Posle tog vremena u svaku korpicu po dnu sam stavila kašičicu mlevenih badema, pa dve kašičice borovnice i sve zalila mešavinom jaja, pavlake i šećera.


Vratila sam u rernu na 20-ak minuta a onda malo prohladila, izvadila pažljivo korpice iz kalupa i potpuno ohladila.


Služila sam ih posute prah šećerom a i sa malo preostalog mlevenog badema.

15 comments:

Matejka - Life tastes like chocolate said...

Izgledaju divno! Obožavam borovnice :)

Mimi said...

Ma gde si jaje ugurala u žicu za mućenje?! :))))
Korpice su divne, a mogu misliti kako su fine su planinskim borovnicama. Jel slatkica neće korpice ni sa jednim voćem ili samo borovnice ne voli?

Cinnamon and Thyme said...

Prekrasno izgleda. I jako sočno :).

Mirjana said...

Sjajno!

Bite my cake said...

baš sam i ja jučer radila nešto s borovnicama, obožavam ih. krasno ti je ovo!

What's for dessert? said...

Ovo bih voljela probati! Obožavam borovnice i sve deserte s njima.

Branka - byB said...

Sve redom moji obožavani sastojci, borovnice, badem, .....,i mini izdanje koje isto tako preferiram, kolačić za desetku ! Bilježim i probam. Fotkice su mi i ovaj put super, kolačić izgleda savršeno, a najsimpatičnije mi je jaje zarobljeno u pjenjači :)

Unknown said...

Obožavam ovakve pitice. Nikad nisam brala šumske borovnice iako rastu kod nas u šumama. Prekrasne slike.

Anonymous said...

Pravi!

Milica - Na tanjiru said...

Pravila sinoć u malo drugačijem obliku! :)
Potrošila sam i poslednji paketić šumskih, ručno nabranih borovnica, a kako već dugo imam na umu ove tvoje tortice...
Odlučila sam da pravim samo jedan veliki tart, ali mi je ostalo tijesta za još par korpica u malim modlama. Predivnog je ukusa, a kombinacija borovnica, badema i vanile (koristila sam ekstrakt) sa mliječnim ukusom pavlake je savršen.
Morala sam dodati još jedno jaje u tijesto (a samim tim i još malčice brašna), jer su bila sitna i nisam mogla umijesiti tijesto, ali kao što vidiš, snašla sam se brzo! :) Malo sam prepekla podlogu, ali to ni najmanje ne smeta ukusu... I podloga i fil su jako ukusni i tortice su za svaku preporuku! :) <3

JA U KUHINJI... said...

Milice drago mi je da si isprobala recept, da si se "snašla" ;) i da si zadovoljna <3 (ako ti je testo mrvičasto mogla si dodavati samo kašiku po kašiku ledene vode dok se sve ne spoji mada i ovako ne sumnjam da je bilo fino)

Milica - Na tanjiru said...

E baš sam blesava! Nekad čovjek prosto zaboravi neke osnovne stvari! Nije mi palo na pamet da dodam ledenu vodu, a uradila sam to hiljadu puta do sad! No dobro... Za sledeći put! :) Moram još jednom da kažem da je tart (iako prepečen) jako jako ukusan i ja nikako da se ograničim! :)

Make it Healthy said...

Predivno izgledaju a vjerujem da su i divnog okusa :)

Anonymous said...

Korpice su divne! Moj dragi (probirac :p), koji ima istancan ukus i reeeetko se odusevi nekom hranom, kako kod kuce tako i u restoranima je za ovaj kolac rekao da je najlepsi na svetu!

JA U KUHINJI... said...

Anonymous :)) jako mi je drago da su vam se svidele :)

Post a Comment