Heljda sa suvim voćem


Došao je decembar :(, prosto me muka hvata... Još sredinom novembra kada bi videla okićene radnje mutilo mi se u glavi a sada me opasno hvata "panika". Nikad se manje nisam radovalo danima koji dolaze, nikad...



Heljda, zdrava namirnica koja u kombinaciji sa suvim voćem, cimetom, medom i koštunjavim plodovima može biti jako fin slatkiš... a uz to i postan (nekima je možda i to bitno ovih dana...)



Ako niste primetili novi broj magazina MEZZE je tu, prazničan taman sa merom da me ne uhvati "panika", lep i odmeren kao i uvek ;). Čast mi je i ponos biti deo njega... Mene možete naći u rublici kombinacije mesa + voća (strane 40-47), a tu su i moje praline sa amarantom (strane 84-85) koje mogu biti fin poklončić nekome... ako taj neko zna da ceni takve poklone, naravno...



I znači odbrojavamo do Božića, Nove Godine, kraja sveta ili čega već...

Potrebno je:
(za 2 osobe)

150 g zrna pečene heljde
1 velika jabuka
1 šaka suvog grožđa
1 šaka suve brusnice
1 šaka suvih šljiva
1 velika kašika smeđeg šećera
malo cimeta
malo meda
šaka badema (zaboravila da stavim za slikanje)



Način pripreme:
Heljdu sam stavila u 300 ml vode i uključila ringlu na umerenu vatru. Dodala sam onda jednu jabuku oljuštenu i iseckanu na kockice, i svo ostalo suvo voće (šljive sam malo iseckala), smeđi šećer te sve zajedno kuvala 15-ak minuta tj. dok heljda nije omekšala i upila svu tečnost (ako treba dodajte još malo tečnosti).
Sipala sam heljdu u činije za serviranje, od gore prelila sa malo meda, posula sa malo cimeta a stavite i neko koštunjavo voće po želji...


Ovaj recep možete pronaći i u novembarskom broju magazina MEZZE na strani 48. u okviru moje rublike o heljdi...


12 comments:

J e l e n a said...

Meni se čini da mi u našem gradu živimo kao u onom filmu Dan mrmota. Svake godine isti ukrasi, isto osvetljenjem iste reklame Koka Kole...Ne hvata me panika, veselim se praznicima, slavama i kraćim putovanjima. Ovo si dobro rekla da treba poklanjati onima koji cene. Samo onima koji znaju da kuvaju ili pak nemaju vremena da kuvaju a vole, a ostali, e bojim se da takve stvari kod njih ne mogu da prođu i da više cene da kupiš kutiju gotovih Rafaelo kugli nego da im bilo šta zamesiš. Iz ličnog iskustva pričam. Samo onaj ko se znojio u kuhinji to zna da ceni.
Recepti sa voćem u MEZZE su ti fenomenalni. Mene samo nervira što se kod nas mogu pronaći kandirane brusnice, a one su mi preslatke pa zato volim više grožđice koje malo kise. Ubila sam se tražeći smrznute brusnice, ali sam ih našla u kobinaciji sa borovnicama i to na jedvite jade. Recept kao i uvek odličan, zdrav i drugačiji.

Olja said...

Odlična kombinacija žitarica, voća i suvog voća za dobar i dinamičan početak dana. :)
Ne hvata me panika, čak se i radujem uvek tim mesecima porodičnih praznovanja, jedino što ne volim zimu, ali mirise njene iz kuhinje apsolutno. Mene izluđuje sveopšta histerija koja vlada na ulicama, prodavnicama, u vazduhu, a pre svega pred N.godinu i Božić, ako uopšte preživimo najavljen kraj sveta i doživimo pomenute događaje.:))) Ili možda nastupa novi početak?
Za vas devojke i vaš/naš MEZZE nema nikakvog kraja, tek ste počele fantastičan posao i samo tako nastavite. Živele!

irenalana said...

Mezze je divan i ja uvijek jedva cekam da vidim novi broj. Sto se praznika tice ja sam ti kao mala privlace svijetla i ukrasi i uziam u kicenju jelke. Ja sam jedina koju poznajem koja je bez izuzetka svake godine kitila jelku cak i prije nego se Lana rodila. Pored toga dolazi i zimski raspust a ja cu onda malo na odmor pa cemo vise biti zajedno a idemo i malo na zimovanje samo da nadjem negdje neki pristojan smjestaj. U sakom slucaju ja uzivam u praznicima i jedva cekam Novu Godinu i Bozic i uvela bi jos po jednu/jedan kad bi mogla. Em se ne radi, em se seta a i fino se jede i svi ste zajedno pa sta ti vise treba!?:-)

prekratakdan said...

Krasne slike...Ja obožavam ovaj dio godine i pečenje kolačića, počinjem već sada sa paprenjacima. Pa nema panike. Poklanjam uglavnom svoje keksiće. A u familiji smo se dogovorili da nema više trošenja za nas odrasle...mi se počastimo ručkom u kojem svi sudjelujemo a samo djecu darujemo...

Branka - byB said...

Moram priznati da sam i ja u laganoj panici zbog nadolazećih dana, nekako su mi prebrzo došli blagdani i koliko god ih volim toliko ne znam kada i kako da sve oko njih posložim. Nadam se da će se nešto posložiti i samo :)
Heljda sa voćem je odlična kombinacija, nekada i moj česti doručak a sada pomalo zanemaren. Ova ukusna zdjelica kod tebe jako lijepo i primamnjivo izgleda.
Za "Mezze" još jednom čestitke, zbilja ste odlične !
I, navrati do mene, nagradica te čeka :)

Gordana said...

Odlican zdrav recept. Prelijepo izgleda. Mezze sam prelistala, inspirativan kao i uvijek :)

Ana said...

Zabelezeno za isprobavanje :)

Jovanka Baštovanka said...

hmmm, nisam neki ljubitelj heljde, ne znam zasto.. par puta sam je napravila i nije mi nesto "legla"..
ali ova tvoja sa vocem izgleda privlacno =)))

boysmama said...

ja obožavam heljdu, često ju jedemo, ali ona meni nekako dođe ko prilog slanom jelu umjesto riže, prosa ili bulgura ili u varivima... nisam ju nikad jela u slatkoj kombinaciji... izgleda jako primamljivo.

boysmama said...

prelistala nabrzinu ovomjesečne Mezze... divni su ti voćno-mesni recepti, a našao bi se i pokoji keksić koji bih isprobala ovog Božića

Petra Kranjica said...

Mene vesele nadolazeči praznici. JA poklanjam poklone samo klincima a oni to još uvijek znaju cijeniti i super mi je kako im raste osmjeh na licu kako odmotavaju poklon.
Sviđa mi se recept!

kamrul hasan said...

i was the looking for the same and related info, what you describe on your article. And found you through google search. Its helps me a lots and i understood that you are one of skill article writer/ blogger. I have book marked your blog and hope to visit again to learn more. Thanks for your valuable efforts and time

Post a Comment