Kuvarijacije - Kürtöskalács


Još jedna igrica, kuvarijacije, u kojoj dugoooo nisam učestvovala a ovog puta nisam mogla odoleti jer se pravi Kürtöskalács / Trdelnik ili Rog kolac .


Činilo mi se da je najveći problem kalup za ove rolnice i dugo sam mozgala šta i kako a onda sam skupljala onaj kartonski deo od alu folije (u sredini), isekla na tri dela (svaki), obložila folijom i problem je bio rešen.


Sledeći problem je bio kako da rolnice "levitiraju" tj. ne dodiruju dno da bi imale lep oblik i da se šećer ne bi ulepio... i posle mozganja ukapirala sam da pleh za hleb savršeno odgovara a štapići za rađnjiće drže celu stvar kako treba... I mislila sam da je to to što se problema tiče, ali, ali...


Zamesila sam testo sve normalno i baš se oduševila kako je proporcija tečnosti i brašna taman o.k. i kako je testo fino, pripremila sam da deo rolnica valjam u mešavinu šećera i cimeta a deo u mleveni grilijaš (od oraha)... I sve je bilo savršeno. 


Uključila sam rernu, stavila da se peče i petljala se oko pripremanja za slikanje a onda kada sam gvirnula u rernu kao da me neko maljem lupio po glavi... rolnice su se spuzale sa kalupa ili skroz ili polovično ali, ali... Bila sam baš :( i od svih stvari kojih sam se plašila i koje sam mislila da će mi predstavljati problem desilo se ono što mi nije bilo ni na kraj pameti...


Imala sam testa za još dve rolnice i u toj drugoj turu stavila sam testo direktno na pleh i sad te su se rolnice lepo ispekle, malo "zatupile" s te strane gde su ležale na plehu ali to je bilo jedino rešenje da cela stvar uspe.


Ne znam da li je testo trebalo da bude tvrđe ili šta i baš me zanjima kako ste vi prošle sa ovim receptom :)


Što se ukusa tiče oduševljeni smo, one sa grilijašem su bile posebno fine i što dragi kaže: "ima ukus kao štrudla"... Terao me da odmah uzmem i zamesim opet još jednu turu (pošto sam ja pravila pola od onoga u receptu (i dobila 7 rolnica)) ali ja sam sinoć zaista bila preumorna da opet ponavljam celu stvar ali imam par ideja u planu i mislim da ću nešto slično sigurno opet praviti.

20 comments:

Vesna Nesic said...

Bez obzira na sve muke ono što se nije raspalo to ti je mnogo fino! Ja sam u fazi skupljanja rolni od papira:-)))

Zoka said...

Hm... A jesi li modlice sa namotanim testom malo zarolala po radnoj povrsini da se sve lepo slepi? Da nije do toga?
Bez obzira na sve, slike su ti prelepe kao i uvek.

JA U KUHINJI... said...

Zoka: pritiskala sam tj. zarolala sam testo kada sam stavila na modlice da se malo prilepi ali valjda to što ga nisam stalno okretala dok se peklo je presudno, nemam drugu ideju...

Aleksandra said...

Maslinka nije ti bilo lako ali si uspela i da me nasmeješ :) Volim ovu igricu samo iz razloga što se mogu desiti i neočekivane stvari kao i u ovom tvom slučaju. Potpuno identično sam htela i ja da pravim samo na rolnama od toalet papira. Logo ti je prelep :)

Zoka said...

Da, u pravu si.Ovo gore se ispeklo, ovo dole se zagejalo a nije se napravila korica da ga zatvori i palo. Moraćemo svi da vezbamo. Ja moram da smislim način da ga vrtim bez rizika da zaradim opekotine. :)

Dilajla said...

Ovaj put se nisam stigla upuštati ali su tvoje neodoljive bez obzira što su pobjegle s kalupića

mirjana said...

Interesantno..ali mi je zao da se sve odmotalo,nije mi jasno zasto?? mozda zato sto folija ne upija masnocu i normalno tijesto klizi pri zagrijavanju,dok drvo upija masnoci i time zadrzava tijesto,tako da je mozda bolje peci na drvenoj oklagiji..bas sada cekam da vidim sta se desilo ostalima !!!!
Slike su i predivne !!

Unknown said...

Slike su prelepe.
Ja sam motala na drvene modle i okretal sam 4 puta da se sa svih strana ispeku.Nije mi se desilo takvo nesto i bas mi je zao.
Hvala vam puno na trudu i borbi a bogami i uspehu.

Bite my cake said...

krasni su, posebno mi se dopada što si radila s griljašem!
Moje su isto uleknute na strani na kojoj su ležale, ja sam ih ipak položila na pleh pa pekla

What's for dessert? said...

Baš su bezobrazne te rolice - sve si osmislila kako da ih što ljepše napraviš bez prikladnog alata, a one odlučile biti tvrdoglave.

Sanja 9 said...

super su ispale :D

Anonymous said...

Svaka čast za mene su tvoje rolice majstorsko djelo, a tek fotografije, savršeno!

Pozdrav!:)

Mare said...

kolac tako predivno izgleda. kod nas na trznici ga gledam i izdaleka namirisim svake subote jer dolaze neki madjari s malim pokretnim kioskom i prodaju samo taj kolac. mislim da cu ga morati kupiti i sto prije napraviti po ovom receptu za usporedbu okusa :).

Mimi said...

Olja, i moja reakcija je bila ista kao tvoja kad sam videla da mi je testo skliznulo... Ala sam se isplakala... :(
Jako mi se svidja ideja sa grilijazom...

Maja said...

Meni predivno izgledaju :) Nisam ih nikada radila i kada uhvatim vremena nadam se da ću se odvažiti na ovaj korak :)

Tanja Leković said...

Vrlo kreativno, a žao mi je što si se namučila. Ipak se trud isplatio - mnogo lepo izgledaju.

Branka - byB said...

Žao mi je zbog problema koje si imala ali bez obzira na to trenutno razočaranje super je da ste na kraju uživali u ovim zanimljivim rolnicama. Meni je žao što ih nisam isprobala u ovom krugu igrice, a ove tvoje baš mame na isprobavanje. Super izgledaju !

Малката Ани said...

To je mnogo interesantno. . .

Vera said...

Ovo si želim raditi , probala sam ih za Božić u gradu na štandu i bili su predobri, ali nekakvi slani. Ovi tvoji izgledaju krasno, ali ne vidim recept. Imaš lio ga negdje?

JA U KUHINJI... said...

Vera recept je na početku posta (u linku): http://vanilla-daniela.blogspot.com/2011/09/kurtoskalacs-kurtoskalacs.html a u kućnim uslovima iskreno malo teže je napraviti... Ja sam skoro gledala uživo kako prave... kad namotaju testo na taj neki drveni valjak premažu ga uljem i pospu šećerom i onda dok se peče i sve vreme okreće u toj nekoj mašini taj šećer se otopi i karamelizuje i onda čim izvade kolač iz rerne dodatno uvaljaju u šećer ili orahe ili kokos... i bude zaista super... Ja sam se ovde poprilično namučila ali nisam baš dobila originalnu stvar.

Post a Comment