Kuvano vino


S obzirom da je napolju "minus beskonačno" i da danima već pada sneg vreme je idealno za ne izlaziti nigde ;), a večeri savršene za čašu kuvanog vina posle smrzotine na snegu...



Gledajući recepte za kuvano vino naišla sam na mnogo varijacija na temu, negde se dodaje voda, negde ne, negde se kuva 20 minuta i više a negde nesme ni da provri... U suštini sve je stvar ukusa pa sam ja po svom guštu nama napravila ovako a vi već određene stvari možete povećati ili smanjiti po svom.


Potrebno je:

750 ml crnog vina 
2 prepune kašike smeđeg šećera (može i više ko voli slađe)
1 prstohvat ušećerene korice pomorandže (oko 20-30 g)
7-8 klinčića
2 zvezdasta anisa
1 šipka cimeta
1 šipka vanile
2 listića svežeg đumbira
sok 1 pomorandže
par kolutova pomorandže


Način pripreme:
U šerpicu sam sipala vino, dodala sok od pomoradže (sveže isceđen) i sve ostale začine pa na umerenoj vatri povremeno mešajući kuvala dok nije provrilo i možda još minut-dva posle.


Sipala sam u čaše gde sam stavila po kolut narandže i uživanje je mogo da počne.


16 comments:

Unknown said...

Ja ne znam Maslinka iz kog ste grada....ali me zanima gde nalazite zvezdasti anis? U zdravoj hrani ili...?

pelinpembesi said...

it's awesome!! can you look at my blog, please..

JA U KUHINJI... said...

Ovaj zvezdasti anis stigao je s drugog kraja sveta a ovde zaista ne znam gde ga ima... možda sam ga u SuperVeru videla, a možda ima i u prodavnicama zdrave hrane... Uh... ne znam sada tačno gde bih te uputila.

marcela said...

mmmm obožavam
baš pijem :)

Anonymous said...

odličan prijedlog za ove smrznute dana i stvarno prekrasan fotografije, uživala sam!

Lijep pozdrav iz burovite Rijeke! :)

Tanja Leković said...

Prve pare u ovoj godini sam dala na kuvano vino (Ulica otvorenog srca, 1. januara), pa se nadam da će godina biti nešto posebno :-)
Prijala bi mi čaša, ali ovog tvog!

Dunja said...

Joj odlično, baš dobra ideja, ova smrzotina od vremena, baš taman za zagrijati tijelo i dušu.

Bite my cake said...

Pun pogodak za ove dane :) Baš volim kuhano vino, krasne si začine upotrijebila. I ja tako kao i ti stavim dok ne prokuha i jop minutu-dvije poslije.

Vesna Nesic said...

Odlično kao i uvek! Muž me nagovarao sinoć posle šetnje sa psom da se zagrejemo sličnim vincem ali ja kad vidim sliku kuvanog vina dobijem gorušicu:-))) Možda napravim njemu, sve imam u kući sem arančina:-(((

J e l e n a said...

Ovo ti je odlično i za nas koji nešto ne ljube alkohol. Meni uvek tako lepo legne to kuvano vino aromatizovano koje služe uvek za Badnje veče ispred naše crkve. Čak i onaj ko ne voli alkohol može uživati u njemu.

Mimi said...

Jako slicno i mi pravimo i tu kombinaciju sa pomorandzinim sokom obozavamo! Jedino nemamo zvezdasti anis, ali sve ostale zacine stavljamo...
Divne fotke!!! :)

Tamara said...

divno,baš bi mi to sad trebalo!!

lusitania said...

iako kod mene nema 2 metra snijega, i temperatura nije ispod nule, idem sad po jednu vincinu...posudjeni kum dio prvi i kuhano vino dobitna su kombinacija za nedjeljno vece!

Maja said...

Maslinka, predivno! Volim kuhano vino, baš da zagrije ovaj minus nekoliko celzija vani :)
Ako nekog zanima, zvjezdani anis u Hrvatskoj ima kupiti u Gardena, imaju dostavu i poštom. Ne znam da li primaju online narudžbe van Hrvatske, ali možete pokušati.
Divne fotkice draga :)

Ana said...

Ja sam pre zagovornik kuvane rakije :) Ali,u ovim zimskim danima,prija sve sto je toplo i sto greje :)

Branka - byB said...

Jako dobro i jako fino ! Po ovoj hladnoći ovo je najbolje za zagrijati se i uživati u mirisima i aromama. Odlično si iskombinirala i napravila, trenutno pijem čaj, ali sutra navečer će na redu biti ovo vino !

Post a Comment