Špagete sa belim lukom i maslinovim uljem



Često je manje-više kako u životu tako i u jelu... Ovo je tipičan primer toga... Često kada krenem da pravim sos  za špagete krenem sa "propržim beli luk na maslinovom ulju" ali ovog puta tu i završim i... rezultat je vrhunsko jelo spremljeno za dužinu vremena kuvanja paste! 




Potrebno je:
(za 2 osobe)

250 g špageta
4-5-6 čena belog luka
1 ljuta papričica
70-100 ml maslinovog ulja (devičanskog, to se kod mene uvek podrazumeva)
morska so
veza svežeg peršun lista
sveže rendan parmezan (opciono)



Način pripreme:
Špagete sam krenula da kuvam prema uputstvu sa pakovanja a onda od prilike 5 minuta pre nego što su trebale biti gotove na maslinovo ulje sam stavila sitno seckan beli luk i ljutu papričicu i pržila dok blago nije porumenelo (pazite da ne pregori jer će vam luk onda biti gorak).



Pastu sam procedila i izručila u tiganj, sve fino promešala, posula peršun list, opet promešala i servirala.



od gore možete staviti parmezan a i ne morate, možete pored toga jesti i paradajz salatu ili nešto slično a i ne morate...


Ovaj, moj, recept objavljen je u četvrtom broju časopisa REPETE...

17 comments:

Anonymous said...

Mislim da sam jednom negde to evc napisala da sam se skoro bila uvredila akd mi je jedna vrlo poznata italijanska kuvarica dala recept za spagete slican tvome(sa seckanim persunom).Vrtela sam glavom u neverici dok bnisam probala.I slazem se..najbolji;)

Mala kuharica Sandra said...

Obozaaaaaavam ih. Cak sam i dva pozarevacka restorana ubedila da ih rade :))) Dakle, kada posetis Pozarevac, moci ces da uzivas u Aljoljo!

Dilajla said...

I kod mene omiljen jednostavan a više nego dobar.

Dilajla said...

I kod mene omiljen jednostavan a više nego dobar.

Milin kuvar said...

Dzoli, mislim da je taj tvoj komenatr bio na mom postu za slicnu pastu... Moja je bila sa dodatkom pancete. I da, stvarno ne postoji jednostavnija a ukusnija pasta :) Divne su fotogragfije :)

Bite my cake said...

meni je tjestenina najbolja upravo ovakva, kad je čisti minimalizam u pitanju, a bijeli luk obožavam. Odlično i jako lijepo prezentirano :

J e l e n a said...

Ove špagete sam često spremala dog sam bila na fakultetu, u nedostatku vremena a i para. Jednostavne stvari su najlepše.

Iiiii said...

Vjerujes da nisam jela spagete 100 godina i bas sam ih pozeljela (uvijek tjesteninu, kao zgodnije je)...!!! Super su mi ovako najjednostavnije!

Nada said...

Odlično, proradile i žlijezde slinovnice za ovako nečim, odlično!

Dolce Fooda said...

A tek kako mirise kad se sjedine maslinovo ulje i beli luk na vatri...

mignonne said...

Divna i nezna kombinacija, nekada je dovoljno samo par sastojaka da bi napravili ukusan obrok...fotke divne, jasne, mljaccc!;)))

lusitania said...

najbolje ljetna hrana!!!!!

tena said...

kad sam bila trudna, najviše sam volila jest ovakve, tzv. prazne špagete, iako maslinovo ulje, češnjak i parmezan daju okus koji je sve samo ne prazan :)

Sanja Manasijevic said...

Sve je vec receno! Jednostavna i omiljena kombinacija....jela bih ovo svaki drugi dan. Radujem se tvojim receptima, nedostajali su mi :)

Anonymous said...

Pravila ko zna koji put, a na tvoj rodjendan po tvom receptu :-) Jedina izmena - integralne spagete, jer ih vise volimo... Predivno!

JA U KUHINJI... said...

Slađo ;) Baš sam ovih dana i ja pravila ali sa strane u činijici ponudila i pržene tikvice, u drugoj svež paradajz, u trećoj gusti jogurt... pa je svako mogao dodati još šta mu je po volji ;)

Anonymous said...

U sve to dodati bosiljak i origano.

Post a Comment