Sušeni i sporo pečeni paradajz

SUŠENI PARADAJZ


Vreme kada paradajza ima u izobilju i kada više ne znate šta sa njim iz bašte možete lepo i pomalo neobično iskoristiti... Napraviti sušeni paradaz... Ako imate mogućnost da ga sušite prirodno na sunco bilo bi savršeno ali ako ne i u rerni se može jako fino osušiti samo je potrebno vreme a ono zavisi kako od rerne tako i od veličine paradajza i možda je iz tog razloga zgodnije sušiti mini paradajz jer mu treba 2-3 sata dok "velikom" treba od 8-12 sati.



Potrebno je:
1 kg mini paradajza
2-3 čena belog luka
grančica-dve ruzmarina
morska so
maslinovo ulje


Način pripreme:
Mini paradajz dobro oprati i iseći na polovine. 
U neku činiju staviti 50 ml maslinovog ulja, protišljena 2 čena belog luka i sitno seckan ruzmarin te so. Sve dobro promešati, staviti seckani paradajz i opet sve dobro promešati (da se paradajz obloži sa svih strana) pa rasporediti na dva pleha (na papir za pečenje) sečenom stranom okrenutom na gore.


Staviti u rernu u dva nivoa u na programu ventilatora sušiti na 100 stepeni 2-3 sata... Kada ih pipnete i zadovoljni ste suvoćom isključite rernu i ostavite ih unutra dok se skroz ne ohladi.


Mini paradaz onda složite u sterilne teglice, stavite po jedan čen belog luka u svaki i do vrha zalite maslinovim ulje te dobro zatvorite.


Napomena: Ako imate mogućnost da paradajz sušite na suncu onda plehove iznosite na sunce jedno 5-6 dana, a noću ih vraćajte u kuću i trebali bi ste dobiti isto... Malo duže traje ali svakako se isplati.


Savet: Ako vam treba koncentrat paradajza samo uzmite određenu količinu sušenog paradajza, stavite u blender, dodajte malo maslinovog ulja (u kome je stajao) i dobro ga smiksajte... Ovaj sos je savršen kao sos za pizzu.

SPORO PEČENI PARADAJZ

Kada sam prvi put probala paradajz pripremljen na ovaj način oduševila sam se jer je tako sočan i tako intenzivnog ukusa a priprema je od prilike ista kao i kod sušenog samo što zastanete na pola puta... 


Naime ja sam ovde koristila veliki paradajz i sekla sam ga na četvrtine a onda isto umešala u sos od maslinovog ulja, poređala na pleh i pekla na 120 stepeni oko 2-3 sata... pred kraj pola sata možete pojačati i na 150.


Ovako pripremljen paradajz možete služiti dok je još topao na parčetu hleba (preliti ga sa još malo maslinovog ulja), može biti topla ili hladna salata, prilog jelu, a možete ga i zamrznuti pa po potrebi vaditi i onda koristiti.


21 comments:

Unknown said...

Mmmmm harika gözüküyor domatesler :)
Ellerinize sağlık!
Sevgilerimle....

What's for dessert? said...

Taman smo sada na dobrom putu da su nam pumidori već dosadili, a mini pumidora imam u velikim količinama. Probat ću ih posušiti na suncu.

Dunja said...

Prekrasne fotkice,obožavam sušene paradajze, a dobra ideja ono za pizu.

Anonymous said...

Ovo i ja pravim prvo jer je odlican nacin da se sacuva visak paradajza, a drugo zato sto zaista ima divan ukus u mnogim jelima.I trece sto ej uzasno skupo ako kupis gotovo.Dobra ideja:)

J e l e n a said...

Kada bi ja samo živela na moru kakvu bi zimnicu pravila, a ovde mi nije inspirativno. Masline, paradajz, bosiljak, sir u ulju...

Danas sam kupila 500g bosiljka i pravim kao hrčak pesto za zimu koji ide u friz. Sad sam se istrošila za to, a sledeće su ovi medeni crveni u maslinovom ulju. Cena je stvarno pala. Kod mene u Zemunu je i 150din za kg. Samo da ne nestanu za 2 nedelje ili se cena poveća.

Kupovala sam stalno one Amfisine u ulju i oni su izuzetno jaki. Onda mi se činilo čudno što u nekim receptima piše šaka tog sušenog paradajza kada ovaj ne može da se stavi u toj količini. Kad sam videla vaše postove, jasno mi je. To je nešto sasvim drugo.

Bite my cake said...

zaista prekrasne fotke i meni jako drag način za iskoristiti rajčice :)

Dilajla said...

Divne slikice sušenog pomidora.

Sanja Manasijevic said...

Pravila sam suseni paradajz po Tamarinom receptu i prezadovoljna sam! Lepe fotkice :)

mignonne said...

Vec odavno zelim da probam neki od ovih receptica za suseni paradajz,pa nikako da krenem!;)) Sada kad sam videla tvoje fotke mozda se konacno upustim u eksperiment.;D

Nada said...

Fantastična su oba recepta,a već jako dugo tražim ovaj za sušene rajčice u ulju, isprobat ću ovo sigurno..!

Zorica Stajić said...

Ja ovih dana sušim svoj domaći paradajz iz bašte (onaj duguljast sa malo soka)ali bez ikakvih začina. Sviđa mi se ova ideja sa maslinovim uljem, probaću...

Dolce Fooda said...

Vise volim sporo peceni... suseni ima delikatan i slatkast ukus pa ga je tesko upariti sa drugim namernicama. Definitivno najbolje uz hleb, mozarela sir...

Maja said...

Pravim sličćno svake godine i obožavam ga :)

Iz moje kuhinjice said...

Uh, otvorio mi se apetit od ovih divnih fotografija!

Ja naprosto obožavam sušeni paradajz u domaćoj varijanti. Sušenje, il' sporo pečenja toliko intezivira slatkoću i umami ukus u paradajzu, a takođe i aromu. Ma ko mu može odoleti.

Divan post i fotografije!

Pozdrav

Miroslav
www.izmojekuhinjice.com

Anonymous said...

Da li moze i obicno ulje posto je maslinovo skupo?

JA U KUHINJI... said...

U principu može ali mnogo je lepše sa maslinovim ;)

Put zacina said...

Pozdrav i hvala na savrsenom receptu koji ce svakako ovog leta biti napravljen ;)
Veliki sam ljubitelj susenog paradajza zbog umami ukusa koji svakom jelu daje nivo vise. Imam samo jedno pitanje, a to je rok trajanja ovako konzerviranog paradajza. Pretpostavljam da moze da stoji prilično dugo imajuci u vidu da je ulje dobar konzervans. Da li ste istraživali nesto na ovu temu? Srdacan pozdrav Andrija

JA U KUHINJI... said...

Andrija Pejovic: Ja ga držim u frižideru i traje mi mesecima... jedino je bitno da neko trunje ne upadne unutra kad ga vadiš jer onda zna da se pre vremena pokvari... inače ovako traje dugo...

Put zacina said...

Hvala!

Anonymous said...

Cao. Mene interesuje koliko izadje klasicnik tegli od pola kg na ovu meru? Meni bi bila potrebna samo jedna tegla susenog paradajza a ne znam koliko onda da kupim cerija.

JA U KUHINJI... said...

Anonymous: Mislim da bi jedan pleh mini paradajza bio dovoljan... e sad... pa to je tu oko 1 kg, možda nešto više...

Post a Comment