Bavarska peciva

Za nas ovo su peciva idealna za sendvič kad idemo u prirodu, jako su fina, specifično ukusna: unutra prefino mekana (ako ih ne prekuvate) a spolja fino hrskava (dok su još topla)...  Doduše mi na neko vreme možemo da zaboravimo na prirodu (ambrozija uzima svoj danak) ali vi ako možete "skoknite" do nje malo i za nas...



Potrebno je:

600 g mekog, belog, brašna
250 ml tople vode
20 g svežeg kvasca
1 kašičica smeđeg šećera
1 ravna kašičica soli
50 ml ulja


za "kuvanje":
1 l vode
40 g sode bikarbone

za posipanje:
susam


Način pripreme:
U činiju za mešanje stavila sam brašno i so a u šoljicu kvasac, šećer i malo tople vode. Kada je kvasac krenuo da radi dodala sam ga brašnu zajedno sa uljem i ostatkom tople vode. Zamesila sam glatko, meko testo i ostavila ga da naraste. 


Kada je testo naraslo premesila sam ga i podelila na 12 delova pa napravila sendvič kifle i ostavila ih 15-ak minuta da malo nadođu. (Voditi računa o veličini šerpe gde će se kuvati da ne budu suviše velika peciva jer ćete onda teško baratati sa njima).


U šerpu sam sipala vodu a kada je provrila polako (malo po malo) dodala sam sodu bikarbonu (da ne iskipi). Jedno po jedno pecivo stavljala sam u šerpu da se kuva svega 15-ak sekundi sa svake strane a onda šupljom velikom "viljuškom" vadila i stavljala na pleh (na papir za pečenje). Zasecala sam blago peciva i posipala susamom a onda pekla u predhodno zagrejanoj rerni na 250 stepeni 10-15 minuta. Pošto sam ja imala dva pleha pekla sam ih u isto vreme na programu 3d topli vazduh.


Kada se peciva malo prohlade napraviti sendviče i "trk" u prirodu!


Ovaj, moj, recept objavljen je u četvrtom broju časopisa REPETE...



16 comments:

J e l e n a said...

Obožavam ih, i uvek namažem Subotički Krem maslac. Skoro ih isto radim, samo što je ovo jedan od retkih recepta gde stavljam suvi kvasac. Otkrila sam šta dodju u vodu za onu tamnu boju- NaOH. nemam pojma šta ona radi, ali se ne bi usuđivala da probam.Soba bikarbona je takođe baza, ali hvala lepo na natrijum hidroksidu.

Anonymous said...

I ja ih obzoavam i prvim im.Ranije smo imali ovde nemacku pekaru tu bih obavezno svratila kad sam bila usput..ali sad pravim sama.Volim krupnu so na njima ili susam zrna:)Odlicano da si postavila recept za ovo;)

What's for dessert? said...

Prekrasna peciva! Obavezno moram probati napraviti.

Nada said...

Super izgledaju, u prvi mah sam pomislila da su od krumpirovog tijesta jer tako lijepe žućkaste boje. Ali od čega su zapravo žuta?, jaja tu nema!..Odlično izgledaju!
A za ambroziju, nisam se testirala ali mislim da sam i ja njena žrtva!

Bite my cake said...

peciva su ti savršeno ispala, baš zanimljiv recept. I mene ova ambrozija ubija, ne mogu započeti dan bez tablete za alergiju

Unknown said...

Kao i sve kod tebe savršena su! Volim ta kuhano pečena peciva naročito zbog hrskave korice!

Ana said...

Odlicna "izletska" klopa! Obozavam bavarsko pecivo. Imam slican recept za testo, a najcesce radim u vidu pereca.

Mimi said...

Znam ova tvoja peciva... :) Skroz su se odomacila kod nas u porodici i svi ih OBOZAVAMO!!! :) Bas cesto ih pravimo! :)

Milin kuvar said...

Najzad da mi neki recept za bavarsko pecivo zalici na dobar :) Isporbacu ga vec sutra :)

Dunja said...

Radila sam ih po tvom receptu, pecivo san snova!

Maja said...

Prelepo ti je pecivo.A tek slike,nemam reci!!!pecivo je drugacije,i svako bi trebao da proba,jer ce se oduseviti.Jos ovako nasenfovano,milina...:))

Sanja said...

Ovo mi je jedno od omiljenih peciva. Mislim da sam svoja prva Bavarska peciva pravila bas po tvome receptu :-) Veliki pozdrav.

Andrijana said...

Konacno sam probala,nekako sam se pribojavala ali odabrala sam ovaj odlican recept i sve je islo kao po loju :)peciva se lako prave i toliko su meka i divna da ih danas opet pravim ...divota jedna

JA U KUHINJI... said...

Andrijana jako mi je drago da su ti se svidela :)

Rada.Pusonja said...

Probala, uspela iz prve! Čak sam i supruga uključila, on ih je kuvao :)

JA U KUHINJI... said...

Rada.Pusonja: Baš mi je drago da vam se svidelo 😊

Post a Comment