Smuđ sa umakom od majoneza


Ovaj post je napisan još u martu mesecu tako da vas ne čudi kad krenem da pominjem vetar, led... i ostale "zimske radosti"...



Ovde je važila ona "preko trnja do zvezda". I jeste da smo se zezali kako ćemo imati romaničnu večeru kada se vratimo sa pecanja ali daleko od toga da smo verovali u to. Čak šta više prvo smo naišli na zaleđenu vodu, onda je vetar šibao kao lud, pa su se kola zaglavila u blatu (a i kišica je krenula) a dragi i ja ko mali prasići više od pola sata pokušavali da ih izvučemo (dok su deca unutra slušala muziku, jela sendviče, smejala nam se i ludo zabavljala)... I na kraju kada je rekao da ide da zabaci mislila sam da se šali... a tek kada smo se spustili do reke i dok sam skidala blato sa patika kada je rekao "Dođi ovako i hvataj je imam ribu..." mislila sam da me definitivno zeza... Ali ne, ipak nije... I jeste da nije prevelika riba ali s obzirom na obzir bila sam presretna i deca su imala predivnu večeru a ja čas o čišćenju ribe jer sledeći put sve radim sama...
I smuđ mi je zaista predivna riba u svakom pogledu: ne smrdi na ribu, nema ukus mulja ili čega već, nema puno kostiju... ma savršeno...
Deca su samo mljackala i bila oduševljena celim dnevnim doživljajem a i večerom naravno...




Potrebno je:
(za 2 osobe)

smuđ od oko 750 g
600 g krompira
2 čena belog luka
50 ml maslinovog ulja
150 ml belog vina
sok od jednog limuna
morska so



za umak od majoneza:
1 mladi luk sa sve perima
100 ml kisele pavlake sa 20%mm
60 ml majoneza
1 čen belog luka
malo svežeg peršun lista



Način pripreme:
Znači dragi je upecao smuđa i očistio (sledeći put kada ga ja budem čistila slikaću i opisati ceo postupak) a onda sam nastupila ja.



Očistila sam krompir, isekla na kriške, stavila u pleh (na papir za pečenje), prelila sa malo maslinovog ulja i stavila u rernu na 20 minuta , 200 stepeni.




U međuvremenu smo sredili ribu, nalimunisala sam je malo a onda premazala solju i maslinovim uljem.
Posle 20 minuta stavila sam smuđa na krompir i narednih 30 minuta svakih 5-10 minuta prelivala sam ga sa po malo belog vina.



Onda sam sve prelila sa mešavinom belog luka, maslinovog ulja i sitno seckanog peršuna i zapekla još nekih 10-ak minuta. Ribu sam onda izvadila a krompir još kratko zapekla do rumene boje.



Za umak od majoneza iseckala sam sitno mladi luk, posolila i prelila sa malo maslinovog ulja pa ostavila da odstoji 10-ak minuta a onda dodala protišnjen beli luk, pavlaku, majonez, peršun list i so pa sve dobro promešala.




Na tanjir za serviranje stavila sam smuđa, umak od majoneza, po koji kolut limuna, krompir i uživanje je moglo da počne.
  

Ovaj, moj, recept objavljen je u trećem broju časopisa REPETE...

11 comments:

Romana said...

Uh, inače ribu ne jedem previše, jer je dosta na cijeli (ona malo bolja od oslića) i ima puno kostiju i tak.. Ali kad vidim ovaj recept, tako lijepe slike.. Mmmm, pa onda spremam ribu danas! :p

J e l e n a said...

Tata mi je pecaroš i stalno nudi neke rečne ribe, skoro su bili šarančići, ali šta da se radi kada mi ne volimo rečnu ribu. Smuđ je jedini koji može da prođe, i to smuđ orli, i možda štuka. Kad bi pecao lignje, hobotnice, orade...e onda bi i ja išla na pecanje u 3 ujutru sa njim.

What's for dessert? said...

Uvod je predobar za ove vruće dane, jedva čekam vjetar i led.

Riječnu ribu nisam nikad imala priliku probati, ali ova tvoja me baš lijepo gleda s tanjura.

Dilajla said...

Volim tu i tamo pojesti rječnu ribu s roštilja iako sam s mora a ovo izgleda jako primamljivo.

Bite my cake said...

super način za pripremiti ribu, i fotke su prelijepe

tanja said...

Super prezentirana riba, baš me podsjeti kako (opet) duže vrijeme nisam pripremala ribu... Fotke su fantastične, kako samo mame, mmmh... Mislim da i bi i oni koji ne vole ribu gledajući ovu krasotu sigurno poželjeli samo jednom gricnuti :)

Dunja said...

Odlična ribica, i još bolja priprema.

Ana said...

Ribu obozavam, posebno ovako fino pripremljenu i posebno sveze upecanu!

Mimi said...

Bas ste imali sjajnu avanturu. :) Iako ste se tada namucili, verovatno je to sada lepo secanje...
I ja volim smudja, posebno svezeg, a ti si ga bas na odlican nacin spremila...

Sanja Manasijevic said...

Avantura nema sta...mogu da vas zamislim....Lep rucak, dragi bi mu se bas obradovao, posto voli smudja :)

mirjana said...

Jako lijepe slike svjeze ribe!!!
ribu pravim ,ali samo kupujem odreske jer ako bi napravila cijelu ,ovako kao ti,niti jedno dijete je nebi vise jelo,a da ne pricam tko bi ostao ziv od kostiju :)

Post a Comment