Punjeni som sa povrćem

Ovo je još jedan od onih recepata u čijoj pripremi su se umešale "male ručice"... Sinkić se sve nešto motao oko mene dok ga nisam pitala da li želi on da sprema a onda je sa oduševljenjem rekao DA, otrčao da opere ruke, obuče majcu sa kratkim rukavima, očešlja se i "baci" na posao :)))



Potrebno je:
(za 4 osobe)

1 ceo som težine oko 1,5 kg
morska so

za punjenje:
oko 300 g šargarepe
oko 300 g korena celera
malo maslinovog ulja
malo soli


za prelivanje:
1 kašika sitno seckanog peršun lista
2 čena belog luka
100 ml belog vina
50 ml maslinovog ulja


za prilog:
1 kg krompira
1 glavica crnog luka
500 g blitve
1 čen belog luka
morska so
biber
maslinovo ulje
limunov sok


Način pripreme:
Ja sam prvo napravila krompir salatu sa blitvom... prilično klasično... Obarila iseckan krompir, stavila u činiju, prelila limunovim sokom i maslinovim uljem (dok je još vreo) a onda u istoj vodi obarila blitvu, dobro ocedila i grubo iseckala pa dodala krompiru, iseckala i crveni luk na rebarca, dodala malo protišnjenog belog luka, sve još malo začinila maslinovim uljem i limunovim sokom te solju i stavila da se prohladi prvo na sobnu temperaturu a onda u frižider.


Za punjenje soma sam šargarepu i koren celera iseckala na kockice. Na malo maslinovog ulja sam dinstala povrće dok nije omekšalo (bez dodavanja vode... više sam ga pržila), posolila pa malo prohladila.


Soma sam dobro oprala i stavila na pleh na papir za pečenje a onda je stvar preuzeo sinkić... Dobro je nasolio soma spolja i iznutra, stavio je nadev i pričvrstio čačkalicama a onda okolo stavio po koji krompir (za slatkicu jer ona ne voli krompir salatu sa blitvom) i jedan krompir je stavio somu u usta (sasvim svojevoljnjo :) ).


Pleh smo onda stavili u rernu na 180 stepeni i nekih sat vremena s tim da smo svako malo prelivali ribu pripremljenim prelivom od sitno seckanog peršuna, belog luka, vina i maslinovog ulja.


Na kraju je samo ostalo sve lepo servirati i uživati... Meso je bilo super fino, sočno i mekano, bez mnogo kostiju a ono što je posebno super je da se po pranju sudova u kući uopšte nije osetio miris ribe...



Ovaj, moj, recept objavljen je u petom broju časopisa REPETE...

19 comments:

Shacky said...

Fantastično!!! Odličan recept, prelepa prezentacija i savršene fotografije! Svaka čast! Nisam ljubitelj somovine ali ovako nešto bih volela da serviram na mom stolu :)

Nevena Buljan said...

woow! svaka čast sinu, koji ručak ste pripremili! :))) jednom sam kupila filete soma, i nisam imala pojma kako da ih pripremim pa sam ih samo u brašno uvaljala i spekla, ali nije mi to bilo to, okus nije baš došao do izražaja.. ali ovako pripremljeno je prava gozba :))

Ana said...

Ovo znam da je dobro i za svaku preporuku!
Na isti nacin spremem i sarana.

Svaka cast malom pomocniku:)

Federica Simoni said...

wow che meraviglia!!!!!complimenti!!!!!!!!

Andrea said...

Pa svaka čast sinkiću, oduševljena sam kako on to precizno i vrlo vješto puni i slaže. :)
Uopće ne sumnjam da je jelo bilo vrlo ukusno jer sa slika poziva na jelo. :)

Еoc said...

Wow... amazing...
Best regards!

Sweet Green said...

O pa to je veliki djecak! - a vidim da ce maminim stopama :) Odlicne fotografije izrade

Laka kuharica said...

Na žalost, dečki jedno vrijeme budu zainteresirani za kuhanje, ali to ne traje. Moj sin je pekao i kolače, ali jednom i više ne. U svakom slučaju, uživajte dok traje. Uopće ne volim riječnu ribu, soma pogotovu, ali ovaj tvoj zbilja izgleda strašno primamljivo.

Monika said...

blago tebi s takvim dobrim pomagačem :D malac je super, pravi slatkiš i na fotkama izgleda kao da suvereno vlada tehnikom i kuhanjem :) suma nisam nikad probala, a ni ostale riječne ribe mi nisu pretjerano poznate. uglavnom pripremam morske, ali svakako moram probati i ovakve kombinacije. draga maslinka, tebi i tvojoj obitelji želim sretan božić!

Sweet Corner said...

Stvano blago tebi sa takvim pomagacem, fotke su super, som odlican a tebi i tvojoj obitelji sretan Bozic!!!

Casa de vainilla said...

Odlicno ste ovo spremili ti i tvoj mali pomocnik :)
Prelepe fotke!

mignonne said...

Svaka cast tvom asistentu, sve ste vrlo lepo napravili...mi smo nesto slicno pravili za Badnje vece ali u kombinaciji sa saranom, i stvarno bude jako ukusno kad se sprema na ovaj nacin. Tebi i tvojima zelim sretan Bozic i da lepo provedete praznik...puno pozdrava!;)))

Unknown said...

Blago mami svojoj:))
E, lako je tebi. Fantastično!
Sretan vam Božić i svako dobro vam želim!

Parmesan et Paprika said...

wow!!svaka čast..
Srecan bozic!

majloV said...

Srecica mila ljubim mu zlatne rucice :***

Fantasticno :)

Srecan Bozic i svako dobro od Boga vam zelim!

JA U KUHINJI... said...

Hvala svima na lepim rečima i željama :)
I ja svima vama želim svako dobro :)

Sanja said...

Slike su predobre. Som izgleda jaaaako ukusno. bravo za maminog sincica :-) Tako je slatko gledati kako njegove rucicie spremaju ruckic :-)

Josipa said...

Predivno izgleda, a kako i ne bi kad su zlatne ručice pomogle! :)

Tadeja said...

Odlično izgleda, ali lako tebi, što već sve rekoše, s takvim pomagačem. Izgleda kao da to radi na dnevnoj osnovi. :) Svaka čast!
Rado bih probala, ali ne znam gdje soma uloviti! :)

Post a Comment