Kozice u kokosovom mleku

Mogla sam ovo jelo nazvati i curry-jem ali s obzirom da se u dotičnu vrstu hrane apsolutno ne razumem nisam htela da stvorim neku zabunu mada mislim da ovo jeste curry od kozica.
Naime kada je Sandra sa blogom Mlin naš nasušni zadala temu kokos u ovomesečnom krugu igrice (koju je pokrenula monsoon) odmah sam znala da će to biti nešto slano i sa kokosovim mlekom. I brzo sam guglajući rešila da to bude isprobavanje kombinacije kozica i kokosovog mleka. Našla sam mnogo sličnih recepata i odlučila sam se da mi "zvezda vodilja" bude ovaj, mada nisam ga se slepo držala...


Kokosovo mleko sam sama pravila po Jasenkinom receptu i to mi nije bilo prvi put ali vala dobro sam se namučila dok nisam našla kokos... I već kada sam pomislila koristiti kokosovo brašno naletim na njega...
Dragi je bio zadužen za probijanje kokosa i vađenje bele unutrašnjosti, ja sam odvajala zaostalu tamnu opnu a sinkić ga seckao na kockice... Bio je oduševljenj "igrom" u kuhinji... Ja baš i ne jer je ljuski bilo na sve strane ali barem smo glumili da smo u tropima iako je napolju -10...
Slike kokosa biće u sledećem postu gde ćete videti šta sam uradila sa kokosovim brašnom koje sam dobila (ako sve ispadne kako sam zamislila) a ovde da se ja vratim ovom curry-ju.


Sinkić je bio i više nego zainteresovan za spremanje i iako sam imala u planu da on jede nešto potpuno drugo na kraju mi je "oteo" moj tanjir i stavio ga u svoj, uzeo kineske štapiće i krenuo da jede bez problema kao da to radi svaki dan... Ja sam samo imala znak pitanja iznad glave kako je tako vešt sa štapićima a on je samo mljackao i pričao kako je ovo fantastično... :) I zaista i dragi je bio zadovoljan kombinacijom ukusa i lakoćom jela :)



Potrebno je:
(za 2 osobe)

oko 50 ml maslinovog ulja
4-5 čena belog luka
1 srednja glavica crvenog luka
2-3 cm korena svežeg đumbira
300 g mini paradajza
1 kašičica curry-ja u prahu
1/4 kašičice mlevenog korijandera
1/4 kašičice mlenenog cumina
1 ravna kašičica ljute mlevene paprike
oko 400 ml kokosovog mleka
350 g zamrznutih kozica
morska so


prilog:
125 g paraboiled pirinča
dosta vode
morska so

i još:
1 limun


Način pripreme:
U tiganj na maslinovom ulju propržila sam beli luk seckan na listiće. Kada je počeo da poprima smeđu boju izvadila sam ga (i stavila na tacnicu da ga kasnije stavim od gore kao dekoraciju) a na istom ulju prodinstala sitno seckan crveni luk. Kada je on fino omekšao dodala sam oljušten i iseckan mini paradajz bez semenkica (malo pipav posao sve to odraditi ali nisam imala veliki paradajz a ovaj je vapio da ga iskoristim) i par listića korena đumbira.


Pojačala sam vatru i par minuta stalno mešajući propržila taj paradajz a onda dodala sve začine tipa curry, korijander, cumin, ljuti mlevenu papriku sve dobro promešala i zalila sa malo kokosovog mleka. Smanjila sam vatri i onda tako krčkala sve to 15-ak minuta s tim da sam dodavala malo po malo kokosovog mleka kako je tečnost isparavala.


Kada se sve to fino ukrčkalo dodala sam odmrznute i isceđene kozice i sve zajedno dinstala jedno 5 minuta tj. dok kozice nisu bile gotove. Po potrebi sam onda dosolila jelo i to je bilo to.


U tanjir za serviranje stavila sam s jedne strane kuvani pirinač, s druge kozice i od gore sam ih posula sa "čipsom" od belog luka...i da stavila sam krišku limuna sa strane...


Ostale radove ovog kruga igrice kao i rezultate možete videti ovde...

16 comments:

Nevena Buljan said...

Divno kombinacija, vjerujem da je fino, ova zadnja fotka najbolje to dokazuje ;))) baš sam nedavno nabavila kuharicu seafood na sniženju, za jako malo novaca, pa ima ovakav sličan recept.. :)

Laka kuharica said...

Svaršeno. Osobno ne volim curry (moji u familiji vole i radim ga), ali ovo ću i ja jesti!

Ana said...

Bas sam kod Mihaele videla kako napraviti domace kok.mleko, pa sam se pitala za sta bih ga mogla iskoristiti. Kad eto ove divote. Zapisujem:)

Maja said...

Vrlo kreativno i originalno,kao i uvek od tebe:)))

J e l e n a said...

Ovo je prelepo. Olivera, u Merkatoru ima kokosovog mleka u limenci i cena mu nije velika. Mislim da stoji tamo gde stoje i kineski začini i teglice. Zabeleženo.

stocicu postavi se said...

Pre4divno!

Bite my cake said...

Odlično, mislim da bi ovo uskoro mogla napraviti za ručak jer doma imam kokosovo mlijeko koje mi stoji i nikako da ga upotrijebim
volim ovakva jela

Tadeja said...

Super kombinacija. Kokosovo mlijeko stvarno daje poseban tek!
Nježne i lijepe fotkice!

Sanja Manasijevic said...

Bas bih probala ovo! Fotke bas lepe a svidjaju mi se i cvetni stapici :))

Aleksandra said...

savrseno izgleda!

Nale Coolinarija said...

Baš odlično:) Fotkice fenomenalne, sve je divno odrađeno

Maja said...

Divna istočnjačka kombinacija! Imala sam prilike probati nešto slično i zaista je fantastično :)
Ja sam dosada kokosovo mlijeko radila od kokosovog brašna samljevenog u multipraktiku s dodatkom vruće vode, ali ovaj način na koji si ti radila mi je puno draži, mada nisam ljubitelj svježeg kokosa jer ga i meni bude posvuda po kuhinji...

Monika said...

odlična kombinacija! volim slana jela s kokosovim mlijekom. sinčić je mali genijalac :))

Andrea said...

Obožavam ovakve kombinacije, a definitivno bi rekla da je ovo curry i to možda neki koji podsjeća na tajlandsku kuhinju. :)

mojamediteranskakuhinja said...

koja dobra kombinacija: kokos, kozice i riža! super izgleda :)

Sanja said...

Divno. Jako volim ovakve kombinacije.

Post a Comment