Bounty torta

"Danas nam je divan dan, divan dan... Našem sinu rođendan, rođendan..."

I svake godine ista priča, opasno se preslišavam svećicu sa kojim brojem trebam kupiti i uvek se čudim tom broju... Prvo zato što mi se čini da je sa nama ceo moj život (ili barem veći deo onog koji ima smisla) a sa druge strane tako je pametan (mnogo pametniji od mene) tako da me ta brojka na svećici svaki put sludi :), a ovog puta to je broj 8 :)
Tortica me svaki put namuči i svaki put nešto zabrljam ma koliko želela da sve izvedem savršeno... ovog puta sam vremena za tortu imala ekstra malo i radila sam sto stvari u isto vreme, bila sam neispavana i potpuno smlaćena... ali ajde sad, kakva je videćemo danas a presek stiže sutra :). Dekoracija opet nije nikakva kerefeka i slikice su koma ali definitivno torte ne umem lepo fotkati, barem ne sa opremom koju imam :(
I ajde sad više da dam i recept... čista klasika s tim da mi je ponestalo fila za oblaganje cele torte pa sam se morala snalaziti... i dodati još 200 g čokolade i 250 ml pavlake na sve ono što je u torti... uh... :)



Potrebno je:

za kore:
10 belanca
200 g prah šećera
300 g kokosovog brašna
1 vanilin šećer

za fil:
10 žumanaca
10 kašika prah šećera
200 g čokolade (ja sam koristila Nestle Leche Creme)
ekstrakt ruma
250 g putera


za oblaganje torte:
200 g čokolade
250 ml slatke pavlake

za šaranje po torti:
2 rebra čokolade za kuvanje


Način pripreme:
U veliku duboku činiju stavila sam belanca i mrvicu soli pa ulupala u čvrst sneg a onda dodala polako šećer i vanilin šećer i nastavila još malo da mutim mikserom a onda sam lagano varjačom mešala i dodavala malo po malo kokosa...


Dva pleha od rerne sam obložila papirom za pečenje, belanca sa kokosom podelila na dva dela, stavila u ta dva pleha i polako i strpljivo (al' za malo) rasporedila testo po celim plehovima... što ravnije.
Stavila sam onda ta dva pleha u rernu na nivoe 2 i 4, uključila program 3d topli vazduh, stavila temperaturu 130 stepeni i pekla nekih sat vremena s tim da sam s vremena na vreme temperaturu smanjivala i na 100 stepeni a pred kraj povećala na 150.


Dok se to peklo ja sam onda umutila žumanca sa šećerom (u šerpi sa debljim dnom) i stavila na ringlu na jačinu 3 (od 9 podeoka) i kuvala dok se fino nije zgusnulo (možete kuvati i na pari ako ne možete odrediti da vam ringla radi baš onako lagano).
Kada su se žumanca zgusnula dodala sam čokoladu a kada se ona otopila prebacila sam smesu u činiju i stavila u frižider da se hladi s tim da sam s vremena na vreme malo mešala da mi se ne stvori korica.
Kada su kore bile gotove svaku sam po dužini podelila na 3 dela i ostavila da se ohlade tako na papiru a onda sam ih pažljivo odlepila.


U onu kremu iz frižidera dodala sam umućen puter i malo arome ruma a onda sam slagala tortu... kora-fil-kora-fil... i onda sam videla da nema šanse da imam fila i za celu tortu od gore... E da sam barem znala na vreme pa da stavljam više fila između ali, ali... Strpala sam onda tortu u frižider da se hladi a ja sam uzela pavlaku i 100 ml zagrejala skoro do vrenja pa dodala novih 200 g čokolade, kad se otopilo i sve fino sjedinilo išlo je u frižider da se dobro ohladi i opet sam s vremena na vreme mešala.


Kada se prilično zgusnulo mikserom sam umutila tu smesu a posebno sam umutila ostatak od 150 ml slatke palake pa dodala tome i sve zajedno smiksala... i iako sam pazila da sve ne premutim nekako se stvorila zrnava struktura ali sad šta je tu je... Premazala sam tortu, ukrasila sa malo topljene čokolade koju sam stavila u plastičnu kesicu i isekla vrh...


Poslednjim atomima snage sam je onda na brzinu slikala i evo sada sve to pišem... Ostaje mi da prebacim slike, stavim ih ovde i naštelujem da sutra onaj post osvane na mom blogu a ja da se potpuno i apsolutno posvetim našem čudu prirode :)


Evo i obećanog preseka tortice, izvinite što malo kasnim ali ovih dana sam zaista imala velikih, neplaniranih, frka i problema...


Tortu je isprobala Vera i njene utiske možete videti ovde...

33 comments:

Nevena Buljan said...

ajme hej, ma slike su ti božanstvo! kao i torta, upravo zamišljaa okus, mora da je savršen, ali ipak ću ga morat provjerit osobno ;)))! Sve najbolje za rođendan želim tvom sinu!

Casa de vainilla said...

Srecan rodjendan sinu!!! I meni se svidjaju fotkice, a tortica zvuci neodoljivo :) Uzivajte u danasnjem danu!!!

Shangri La Food said...

sretan rođendan malom anđelu :))

ma torta izgleda savršeno

Gaga said...

Srećan rođendanac! Neka je živ i zdrav 100 godina.
Tortica je baš lepa.

cosmo2503 said...

Tortica je prekrasna, kao i svaka do sada koju si spremala za dječije rođendane. Neka je sa srećom malenom i neka se lijepo zabavi sa drugarima.

mirjana said...

Srecan Rodendan velikom sinu !!!!

Nisam nikada pravila ovu tortu,ali mi se tvoja torta svida !!!!!:))

Nada said...

Čestitke! Sretan rođendan! Torta zvuči i izgleda super!

Marija said...

Srecan rodjendan sincicu!

Ovako je i moja mama meni spremala, recept skoro identican... Njena se pece u samo jednom plehu pa onda sece na 3 kore, filuje kremom... Bas bih volela da probam ovu tvoju.

Branka - byB said...

Torta je izvrsna i jako lijepa bez obzira na cijelu situaciju koju si nam opisala. Inače, post je odličan ! Ništa torti ne nedostaje niti od dekoracije niti od nečega drugoga, baš odlično izgleda. A isto tako izgledaju i slike !
Čestitke i sve najbolje malenom 8.-godišnjaku !!

Nale Coolinarija said...

Srećan rođendan!
Mislim da si samokritična, a bez razloga. Pa, vidi komentare. Nije moguće da svi greše, a da si ti u pravu - odlično izgleda, bez obzira što, kako reče, nisi bila u fazonu itd.
SVE NAJBOLJE,JOŠ JEDNOM :)

Behar said...

Hej mila,

Sretan rodjendan tvom malisanu :))) Ja se isto tako svaki put iznenadim kada stigne jos jedan rodjendan, potpuno me zatekne kako vrijeme leti a i bas kako ti kazes, da su mi djeca tako pametna (barem puuno pamenija nego sto sam ja bila u njihovim godinama ;)). A za tortu se spremam mjesecima unaprijed, pripremim recept, namirnice, i onda obavezno ispadne nekakva frka i ja to sve brzinski odradim i ne budem zadovoljna. Tortica je preslatka, jednostavna i elegantna, malisani ce to da obrste za tren :)))

Unknown said...

Prekrasna torta za maminog dragog sina. Sva je božanstvena, nadam se da će biti i za presjeka! I naravno, sretan mu rođendan, živ, zdrav i radostan bio!

Dajana said...

Vrijeme leti, sviđalo nam se to ili ne, moja kći još odmah nakon rođendana razmišlja o sljedećem.
Meni je prava boljka kad trebam raditi tortu.
Ova tvoja izgleda prekrasno i elegantno.
Sretan rođendan sinčiću :)))

Наташа said...

Ajme Maslinčice! Sretan rođendan tvom veliko-malom čudu prirode :)))
Nevjerovatno je kako djeca brzo rastu, zar ne? :))) Mom starijem je već 15 godina, a kada ga pogledam ostanem zapanjena činjenicom da je vrijeme nenormalno proletilo! Pa do juče je bio beba! :D
Tortica je extra super i sličice su lijepe, no sikiriki za te nebitne tehničke detalje. Bitniji je osmijeh na dječijem licu kada je ugleda i radosti kada puhne u plamen svjećice :)
I još jednom, nek mu je sretan rođendan! :D

Federica Simoni said...

eccezionale questa torta!!!complimenti!

JA U KUHINJI... said...

Joj HVALA vam veliko na lepim recima... Dan je bio jako lep i prijatan, tortica super ali ja sam sada samo sposobna da legnem i spavam :)

Giuky said...

bellissima decorazione..ma bellissimo dolce!!:)davvero delizioso!complimenti!:)

Dilajla said...

Rastu naši anđeli ,sve najljepše želje za rođendan i divna tortica.

stocicu postavi se said...

Srećan rodjendanko ,sinu !
Torta izgleda super a znam i da je jako ukusna ,skoro sam je jela i uzela recept ali nikako da stignem da napravim!
Uživajte!!!

Nela said...

Srecan rodjendan malom!

Torta izgleda super ukrasena :)
Kad cemo da vidimo presjek? :)

cosmo2503 said...

Prekrasna je i u presjeku, upravo onakva tortica kakvu djeca vole.

Melita said...

Srecan rodjendan djecaku sa malim zakasnjenjem! :)
Nikad nisam pravila, a imam par recepata u gomilama foldera, tvoja torta izgleda bozanstveno!
Hvala na posjeti, i lijepim rijecima!:)

Miodrag Surac said...

Sto bi je pojeo sada...

Andrea said...

Sretan rođendan sinčiću. :)

Torta je prekrasna i uopće se nemoj uzrujavati oko dekoracije torte jer ovakve jednostavne i jesu najljepše. :)

ninočka said...

nadam se da je pet dana bilo dovoljno da se odmoriš od svega :)) i vjerjem da si se odmorila jer pocastila si nas na coolinarici ovim fenomenalnim receptom! Po ko zna koji put si me namamila na svoj blog... :)
O kolaču, ne znam šta da kažem- ono što ti nazivaš svojom nespretnošću ja bi nazvala vještinom, jer ko zna bi li se ja snašla ko ti. Kombinacija je super- kokos i cokolada, genijalno. jedino sta men nikako ne uspijeva- ove kore. nece me pa nece...nisam jednom pokusala, oooo koliko bjelanjaka sam bacila u vjetar (smeće)...usudila bi se reći sto komada, ali boim se da mi ne bi vjerovala.
nadam se da cu jednom uspjeti. volila bi se pocastit ovom divotom.
Bravo i sve najbolje malenom prvašiću (ako se ne varam?) :) i pozdrav majčici!
Omnia :)

JA U KUHINJI... said...

Hvala vam hvala a posebno Omniji :) i veruj mi da ove kore uopste nije tako tesko napraviti... samo malo strpljenja, susenje na tihoj vatri i sve bude o.k :)

Dilajla said...

Tek sad vidim ovaj divni receptić,izglda božanstveno a mogu zamisliti okus.

Tamara said...

prekrasna torta, jako sočno izgleda!

boysmama said...

upravo sam pronašla ovaj blog i odmah nabasah na predivnu tortu, mljac... definitivno kao veliki ljubitelj slatkog, posebno čokolade, moram isprobati... slike su super, a recept isto!

Unknown said...

Pravila sam je večeras, sutra samo treba da je premažem celu pa se pitam da li si mlecnu cokoladu koristila i u tom filu za oblaganje torte? Inače, tortica izgleda fantastično..javljam utiske kad je probamo! :-)

JA U KUHINJI... said...

Majo pravo da ti kažem ne sećam se ali mislim da je mlečna a da sam šarala sa onom za kuvanje... U principu možeš da koristiš onu koju imaš ali mlečna je ipak malo slađa...
Čekam utiske :)

Unknown said...

Evo mojih utisaka :) Prilikom pravljenja sam izmenila neke sitnice - nisam stavila svih 300 gr kokosa, nego malko manje..možda su mi jaja bila sitnija, mada sam dodala jedno više. U svakom slučaju mi se učinilo da ima previše kokosa, kako god, mislim da je dobro što sam tako uradila.. Dodala sam i za trećinu (otprilike) manje putera u fil.. Što se tiče glazure, tj. fila za oblaganje torte, na kraju sam odlučila da ga napravim od pola crne, pola mlečne čokolade...i super je ispalo! Tortom sam prezadovoljna, meni se jako dopala...prava je bounty...muž mi je rekao da su po njemu korice malko tvrde (suve), možda takve treba da budu, a možda sam ih i ja presušila...meni nije smetalo, čak mi se svidelo što su na nekim mestima krckave :) Mislim da mi je stvarno vrhunski ispalo! :D Gosti su bili zadovoljni, tražili repete...Eto! Slikice ti mogu poslati na fejs...
Hvala na predivnim receptima koje kačiš..pratim redovno blog.. i uživam maksimalno! :) <3

JA U KUHINJI... said...

Super, bač mi je drago da si zadovoljna :) a što se korica tiče vremenom one malo i otpuste i omekšaju ali generalno si ih mogla i malo kraće peći pa bi bile mekane ;)
Pozdrav i svako dobro :)

Post a Comment