Svinjski file u lisnatom testu

Često imam problem kad pravim meso u lisnatom testu jer mi od dole nekako ostane nedovoljno pečeno... valjda sokovi iz mesa ne dozvole da se sve fino zapeče... Rešenje mi je onda napraviti rupicu u testu sa strane da sokovi mogu napolje a celu stvar držati na žici tako da nije u kontaktu sa tečnošću... Možda ima i neko lakše rešenje ali ja ga ne znam... svaki savet je dobro došao...



Potrebno je:


1 veći svinjski file
1 pakovanje lisnatog testa
1 veći praziluk
10-ak crnih maslina
100 g feta sira
4 lista šunke ili pršute
maslinovo ulje
so, biber


za posipanje:

1 žumance
lanene semenke ili susam


za prilog od prokelja:
500 g prokelja
2 čena belog luka
par kašika prezli
50 ml maslinovog ulja
morska so


Način pripreme:
File sam očistila od žilica i isekla na pola a onda svaku polovinu po dužini zarezala do pola. Posolila sam, pobiberila i malo zapekla sa svih strana na maslinovom ulju. Prohladila.
U svako parče stavila sam izgnječen sir sa seckanim maslinama.
Barila sam ceo praziluk 5-7 minuta u ključaloj vodi a onda ga po dužini isekla do pola da se dobije puno širokih traka.


Razvukla sam oba dela lisnatog testa i na svako parče stavila sloj praziluka, pa šunkicu ili pršut pa meso i sve lepo upakovala kao paketić.
Od gore sam premazala sa žumancetom, posula lanenim i susamovim semenkama i pekla oko 30 minuta na 220 stepeni (dok nije porumenelo).


Izvadila sam meso iz rerne, sačekala 15-ak minuta da se malo odmori i servirala sa prokeljom koji sam napravila u međuvremenu na sledeći način: Prokelj sam očistila, veće glavice isekla na pola pa ga kuvala u slanoj, ključaloj, vodi 5 minuta. Prelila sam ga onda hladnom vodom i dobro ocedila. U tiganju sam zagrejala maslinovo ulje, malo propržila beli luk pa kad je pustio miris dodala prezlu, malo je prepekla i dodala prokelj pa sve zajedno dinstala još minut-dva... posolila i servirala.

6 comments:

Lulu said...

Looks great! Very interesting idea!

Nevena Buljan said...

baš ukusno izgleda, i efektno je..morat ću i ja probati ovakvo nešto..iako ne jedem ovo meso baš često, mogla bi ga zamjeniti komotno sa nekim bijelim mesom..što se tiče pečenja, ništa mi ne pada na pamet, osim ovog tvog privremenog rješenja s rupicom..možda se što padne na pamet pa javim.. :))

Laka kuharica said...

Odlična ideja! Mislim da ti, uz ovo prethodno pečenje filea u tavi; ne bi ništa trebalo ostati "sirovo". Sve mi se čini više nego super.

fimere said...

il est très appétissant et doit être bien goûteux
bonne journée

mignonne said...

Draga moja, nemam bas neko veliko iskustvo sa pecenjem mesa u testu, pa ne mogu pomoci nekim savetom... ali ti mogu reci da ova kombinacija izgleda vrlo fino, ti uvek to sve nekako lepo iskombinujes, pa su mi tvoji recepticu uvek pravo osvezenje i inspiracija.;)))

Snjezana said...

ja nemam nekog velikog iskustva u pripremi ovakvih jela jer moji to bas i ne vole. ono sto sam radila na kuharskoj akademiji svelo se na beef wellington. medutim, mislim da se one idustrijske pecnice ne mogu uporediti s ovim nasim kucnim pecnicama. ipak pogledaj kako to radi gordon ramsay mozda pokupis kakav savjet koji ce ti biti od koristi.

Post a Comment