Pizza sa testom od karfiola (bez glutena) / Cauliflower Pizza Crust


Moram da priznam da sam bila malo skeptična u vezi pizze sa podlogom od karfiola umesto klasičnog testa. Za ljude koji su alergični na gluten to mi se činilo kao dobra alternativa ali ovako sad "iz čista mira" da zamenim klasično testo onim od karfiola...
Međutim dve manje glavice istog mi se već neko vreme motaju po frižideru i nisam znala šta sa njima a onda sam se setila tog "testa" koje u suštini i nije testo od koga možete napraviti i "tortilje" pa puniti na razne načini i svašta nešto... 



I moram vam priznati da sam pozitivno iznenađenja, da su ukusi baš kompatibilni i da bih mogla ponekad klasično testo zameni i ovim od karfiola eto tek tako, radi promene i malo laganije varijante.
Nadev je potpuno po vašoj želji, da li klasičan ili samo sa povrćem ili već kako volite...


Potrebno je:
(za jednu pizzu prečnika oko 24 cm)

za "testo":
1 veća glavica karfila
1 jaje
40 g parmezana
malo himalajske soli
malo suvog origana

za nadev:
100 g mozzarelle
1 manja tikvica
2 šake šarenog mini paradajza
svež origano
malo gustog aceto balsamica


Način pripreme:
Karfiol sam isekla na manje cvetove, stavila u električnu seckalicu i smiksala u "pirinač" od karfiola. Preručila sam ga zatim u staklenu posudu i stavila u mikrotalasnu na 4 minuta. Sačekala sam da se malo prohladi a onda stavila u gazu i što sam više mogla iscedila.
Dobro oceđen karfiol pomešala sam sa jajetom, parmezanom, solju i origanom a onda mrvičastu smesu istresla na pleh (na papir za pečenje). Rukama sam utapkala testo i formirala okruglu formu a onda stavila u rernu zagrejanu na 200 stepeni na 30-ak minuta tj. dok nije porumenelo.


Izvadila sam pleh iz rerne, premazala testo domaćim sosom od paradajza, poređala tanko sečene tikvoce, stavila rendanu mozzarellu, od gore stavilia i mini paradajz i vratila u rernu na 10-ak minuta.
Izvadila sam pizzu iz rerne, od gore posula sa malo parmezana, ljute tucane paprike i ukrasila sa malo svežeg origana, možete preliti i sa malo gustog aceto balsamica ako želite.


Napomena: Za jednu klasičnu pizzu veličine pleha od rerne sastoje za testo potrebno je duplirati (a i sve ostale naravno).

0 comments:

Post a Comment