Musaka od patlidžana / Greek Moussaka


Jedna od varijanti musake sa patlidžanom gde se on ne pohuje već samo ispeče na grilu pa je onda celo jelo malo "laganije", i žao mi je što nisam slikala i faze pripreme ali jednostavno nisam imala vremena za to...


Potrebno je:
(za prečnik posude 28 cm)

2 velika patlidžana
2 velika praziluka (beli deo)
2 čena belog luka
2 paradajza
1 kašika koncentrovanog paradajza
500 g mlevene teletine
himalajska so, biber
1 ravna kašičica suvog origana
1 ravna kašičica suve mente
1 lovorov list
malo maslinovog ulja

za preliv:
50 g putera
2 ravne kašike brašna
oko 400-500 ml mleka
malo muskatnog oraha
morska so, biber
1 jaje

i još:
svež peršun list
malo rendanog sira
parmezan
ljuta, tucana, paprika (po ukusu)


Način pripreme:
Priprema patlidžana: Patlidžane sam isekla na kriške debljine oko 1 cm i dobro posolila pa ostavila oko pola sata a onda prebrisala kuhinjskim papirom i pekla sa obe strane u tučanom tiganju dok nisu fino porumeneli. Izvadila sam ih na tanjir i ostavila da čekaju slaganje musake.


Priprema fila: U istom tučanom tiganju, na malo maslinovog ulja, prodinstala sam praziluk sitno seckan pa kada je omekšao dodala koncentrovani paradajz a malo kasnije i svež paradajz (koji sam oljuštila, odvojila od semena i iseckala na kockice). Dinstala sam sve zajedno par minuta a onda pojačala vatru, dodala meso i pržila stalno mešajući 5 minuta. Dodala sam zatim sve začine i sitno seckan beli luk pa presula fil u drugu posudu a u tiganj na dno gusto složila red patlidžana, stavila fil, opet stavila gusto složen red patlidžana i sve sam prelila pripremljenim prelivom te stavila u rernu na 30-40 minuta na 220 stepeni tj. dok od gore fino nije porumenelo. Pred kraj sam stavila i malo rendanog sira i kada se otopio izvadila musaku, sačekala malo da se "odmori" i servirala.


Priprema preliva: šerpici sam otopila puter, dodala brašno i stalno mešajući malo propržila a onda dodala malo po malo mleka stalno mešajući žicom za mućenje. Kada se sos vidno zgusnuo dodala sam malo muskatnog oraha, soli i bibera a kada je malo prohladio i jedno jaje.

4 comments:

irenalana said...

Ovo jos nisam probala a odlicno izgleda. Moracu uskoro da se bacim na posao. Djecica naravno nisu za ovakve stvari ali mislim da ce dragi jesti.

Petra Kranjica said...

Fantastično izgleda!

Anonymous said...

Meni je ovakva musaka hiljadu puta bolja od one sa przenim tj. pohovanim povrcem. Ja pravim vegetarijansku musaku na slican nacin, sa grilovanim patlidzanima i paprikama i sa 'filom' od lece i paradajza i meni je to mnogo ukusnije nego pohovano povrce (koje i onako ne volim). Odlicna musaka i predivne fotografije!

Anonymous said...

Odličan način d ase iskoristi patlidžan

Post a Comment