Gulaš sa kestenom / Chestnut Beef Stew Recipe


Prava jesenja hrana koja greje i dušu i telo... Još jedna varijacija na temu gulaša gde začini (dimljena, ljuta, paprika) i kesten daju ono nešto specifično... Kao prilog napravite pire, skuvajte pastu, pirinač ili već prema ukusa... a fin je i samo sa dosta svežeg hleba za močenje... Gustinu isto prilagodite svom ukusu dodavanjem više ili manje crvenog vina...



Potrebno je:
(za 4-5 osoba)

1,5 kg junetine (od vrata)
500 g crvenog luka
500 g crnog luka
70 ml maslinovog ulja
2 šargarepe
300 - 400 g kestena
1 prepuna kašika koncentrovanog paradajza
2 kašičice dimljene (ljute), mlevene, paprike
1 kašičica slatke, mlevene, paprike
1 lovorov list
himalajska so, biber
200 ml crvenog vina
peršun list


Način pripreme:
U dublju šerpu sam stavila maslinovo ulje i sitno seckan luk, posolila i stavila na laganu vatru da se dinsta, poklopljeno, oko 40 minuta. Kada je luk fino omekšao dodala sam koncentrovani paradajz a malo kasnije i meso seckano na kockice. 


Pojačala sam vatru i stalno mešajući pržila meso par minuta a onda smanjila vatru opet na lagano, dodala obe mlevene paprike, vino, lovorov list, biber i poklopila pa dinstala oko sat ipo - dva (što duže to bolje) s vremena na vreme mešajući.


Pola sata pred kraj dodala sam šargarepu seckanu na kružiće i predhodno skuvan i oljušten kesten a na kraju  po potrebi još malo soli, bibera i servirala posuto svežim peršun listom.


Savet: Kesten se po pravilu teško ljušti i dugo kuva ali način na koju ga ja najlakše pripremim i najmanje namučim je, u mikrotalasnoj, na sledeći način: svaki kesten kružno zasečem po sredini, stavim u činijicu (koja može u miktoralasnu) ono 10 komada u cugu, dobro ih operem, ocedim ali tako da i ostane "mrva" vode i stavim u mikrotalasnu na minut i onda oljuštim što pre (mada pazim da se ne opečem jer budu vreli)... Postupak ponovim sa drugom turom i tako dok imam kestenja... Kesten se u najvećem broju slučaja lako oljušti (sa sve onom unutrašnjom korom) a uz to se i skuva.


Napomena: Šerpice sa fotografija su Metalac posuđe i možete ih potražiti u njihovoj on-line prodavnici ili nekom od mnogobrojnih prodajnih objekata...

2 comments:

Anonymous said...

Kako ovaj gulas prelepo izgleda! Bas kao i ove serpice! Kod nas je kesten bezobrazno skup, oko 10 evra za kg. Danas kupili, skuvali i smazali. Tesko da stigne za nesto drugo.

JA U KUHINJI... said...

Sladoled: Baš su ga preterali, ovde je kilogram kestena oko 2,8 evra...

Post a Comment