Panna cotta sa kafom / Coffee panna cotta

Panna cotta sa kafom

Ima tih nekih momenata koji oživljavaju prošlost, a u isto vreme i stvaraju budućnost. Za mene takav moment je ispijanje Doncafe Moment kafe iz tradicionalne crvene šoljice.

Panna cotta sa kafom

Naime, moja mama je obožavala crvenu boju i ova šoljica joj je bila omiljena. Iz nje nije pila samo kafu, već SVE 🙈
I kada mi jako nedostaje, skuvam sebi jednu šoljicu Doncafe Moment kafe i dok voda u džezvi nestrpljivo ključa, i iz kesice osetim intenzivan miris - kao da je kafa u njoj tek samlevena - u sećanje mi se vrate mnogobrojni trenuci ispijanja kafe sa mamom. Raskošna pena dopušta mirisu da se širi iz šoljice i ispunjava celi dom, dok se momenti uspomena roje, a bogata aroma i kremasti ukus najfinije kafe, već sa prvim srkom, bude sva čula i daju inspiraciju da sa pozitivnim stavom zakoračim u novi dan. Zahvalna sam na svakom momentu sećanja koji imam i puna elana stvaram nove nezaboravne momente sa dragim ljudima. Prošlost živi u meni i mojim uspomenama, ali me istovremeno svaki novi dan motiviše da okrenem stvari na bolje, da sitnicama obradujem sebe i svoje najdraže.

Panna cotta sa kafom

Ukoliko i vi želite da obradujete nekoga malim znakom pažnje i da vi budete taj njihov moment koji će okrenuti stvari na bolje, poklonite mu novo poklon pakovanje koje sadrži Doncafe Moment 2x200 grama + crvenu šoljicu, a potom stvarajte lepe uspomene zajedno. ☕☕

Panna cotta sa kafom

Kada je panna cotta u pitanju, naravno da sam i nju napravila uz dodatak Doncafe Moment kafe jer čini mešavinu kafe punog ukusa i intenzivne arome. I super se slaže sa čokoladno kremastim slojem od gore, uz malo ribizla pride… (koje pak bude sećanja na tatu 😇)...


Potrebno je:
(za 5 porcija)

I sloj:
2 kašike smeđeg šećera
250 ml slatke pavlake
250 ml kondenzovanog mleka
1 kesica želatina + 4 kašike vode

Panna cotta sa kafom

II sloj:
150 g čokolade sa što većim delom kakao delova
150 ml slatke pavlake

za dekoraciju:
ulupana slatka pavlaka
ribizle
list nane

Panna cotta sa kafom
Panna cotta sa kafom
Panna cotta sa kafom

Način pripreme:
Skuvala sam jaku Doncafe Moment kafu… (Skuvala sam kafu sa francuskom presom za kafu, da ne bi imala soc a vi možete skuvati i klasično pa procediti ili sačekati da se soc slegne).

Panna cotta sa kafom

U vrelu kafu dodala sam šećer, mlaku tečnu slatku pavlaku i mlako kondenzovano mleko… Sve sam dobro promešala pa dodala pripremljen želatin (u čašicu sam stavila želatin i 4 kašike vode pa posle 10-ak minuta zagrejala ali NE do vrenja) i još kratko promešala.

Panna cotta sa kafom

Smesu sam raspodelila u posude u kojima ću servirati panna cottu i ostavila u frižideru par sati da se stegne.

Panna cotta sa kafom

Čokoladu sam sitno iseckala, prelila vrelom (ali ne da provri) tečnom slatkom pavlakom, sve dobro promešala i smesu raspodelila u posudice preko prvog sloja.

Panna cotta sa kafom

Ostavila sam panna cottu u frižideru, preko noći, da se sve dobro ohladi a onda sledećeg dana servirala sa malo šlaga i ribizli uz neizostavnu šoljicu Doncafe Moment kafe…

Panna cotta sa kafomPanna cotta sa kafom

Savet: Ako nemate kondenzovano mleko (koristila sam zaslađeno sa 7,5%mm) zamenite ga običnim mlekom i eventualno dodajte kašiku šećera više.

Panna cotta sa kafom

Isto tako koristila sam čokoladu sa 74% kakao delova a vi ako želite možete koristiti i mlečnu… i ako želite da vam taj sloj bude malo tečniji tj. mekši možete na 150 g čokolade staviti 200 ml slatke pavlake).

Panna cotta sa kafom

0 comments:

Post a Comment