Pečeni feta sir / Baked feta cheese


Feta sir obožavamo a ovako pečen ukus mu se još više pojača a struktura postaje savršeno kremasta, maziva... Postaje idealan da se namažete na hleb i uz povrće sa kojim se pekao i eventualno malo suvog mesa savršeno meze je tu...


Potrebno je:
(za 2 osobe)

1 manji crveni luk
1 manja tikvica
300 g mini paradajza
50 g maslina
300 g feta sira

za preliv:
50 ml maslinovog ulja
1 zgnječeni čen belog luka
1 kašičica ljute, tucane, paprike
pola kašičice dimljene ljute paprike
malo himalajske soli

i još:
prepečeni hleb


Način pripreme:
Na dno vatrostalne posude stavila sam crveni luk sečen na rebarca i tikvice sečene na polovine krugova, prelila sa začinjenim maslinovim uljem i stavila u rernu na 200 stepeni na 15 minuta. 
Posle tog vremena dodala sam veće kocke feta sira, masline, polovine mini paradajza i opet prelila začinjenim maslinovim uljem i vratila u rernu na dodatnih 15-20 minuta.
Izvadila sam sir iz rerne i poslužila ga sa prepečenim hlebom i malo pečenice.
Savet: Začinjeno maslinovo ulje napravila sam tako što sam u teglicu stavila maslinovo ulje, rendani beli luk, dimljenu i ljutu papriku i malo soli i sve dobro promešala.

3 comments:

Milin Kuvar said...

Pa, tako dobro izgleda! A za ukus verujem da je predivan! Meni je feta uvek nekako previše jaka, ali je obožavam ovako kada je u kombinaciji sa nečim!

Laka kuharica said...

Odlična, originalna ideja! Bilježim!

Anonymous said...

Sjajna ideja za nas obozavaoce sireva sa karakterom. Odavno nisam pekla fetu, a pre nekoliko godina bas vrlo cesto. Sa ovom kombinacijom povrca izgleda sjajno.

Post a Comment