Osso buco with risotto milanese


Srećan Božić svima koji danas slave, želimo Vam lep i prijatan dan a kada svi praznici prođu i uželite se nečeg "konkretnog" predlažemo jedno ovako zimsko jelo koje traži strpljenje i dosta ljubavi ali uzvraća savršenstvom...


Potrebno je:
(za 4 osobe)

za osso buco:
2 kašike maslinovog ulja + isto toliko putera
par kašika brašna
himalaska so, biber
1 kašika koncentrovanog paradajza
1 glavica crvenog luka
2 šargarepe
kriška korena celera
3 čena belog luka
400 g paradajz pelata (seckanog)
100 ml belog vina
200-300 ml bujona ili vode
1 lovorov list
1 kašičica suvog origana
malo sveže majčine dušice (timijana)
malo svežeg peršun lista


za "gremolata":
1 veza seckanog peršun lista
kora jednog limuna (rendana)
2 čena belog luka jako sitno seckanog

za risotto milanese:
malo maslinovog ulja + putera
1 glavica crvenog luka
350 g pirinča okruglog zrna (arborio)
100 ml belog vina
prstohvat šafrana
oko 1 l pilećeg bujona ili vode (treba da bude vrelo)
100 g sveže rendanog parmezana + još malo putera
so, biber



Način pripreme:
Priprema mesa: Prvo sam meso očistila od eventualnih žilica i zasekla sa strane ovu "opnu" na par mesta da se tokom pečenja i kuvanja meso ne bi "deformisalo". Zatim sam ga dobro nasolila, pobiberila i uvaljala u brašno.
U velikom tiganju (a još bolje ako imate pekač jer onda svo meso može stati u jednom sloju) na mešavini maslinovog ulja i putera na naglo sam ispržila meso sa obe strane (po 3 minuta) a zatim ga izvadila na tanjir i prekrila alu folijom a u tiganj na istu masnoću stavila sitno seckan luk, šargarepu i celer, smanjila vatru i dinstala oko 5 minuta. Zatim sam dodala koncentrat paradajza, sve dobro promešala i vratila meso unutra, dodala pelat paradajza, malo vina, vode, lovorov list, origano, timijan, poklopila i na laganoj vatri krčkala oko sat-dva s vremena na vreme mešajući i okrećući meso, eventualno dodajući malo vode. Kada je meso potpuno omekšalo a sos se zgusnuo dodala sam sitno seckan beli luk i još soli i bibera po ukusu, (ako vam je sos kiseo možete dodati i malo smeđeg šećera) i peršun list.



Priprema "posipa" za meso: Pomešala sam sitno iseckan peršun list, rendanu koru limuna (samo žuti deo) i sitno seckan beli luk.
Priprema pirinča: Na malo mešavine maslinovog ulja i putera propržila sam sitno seckan crveni luk (posoljen) pa kada je omekšao dodala pirinač i par minuta pržila a onda prelila vinom i na laganoj vatri narednih 20-ak minuta ga kuvala dosta često mešajući i dolivajući malo po malo vrelog bujona u koji sam stavila šafran (da pusti boju). Bitno je tečnost dodavati malo po malo i često mešati da bi se dobila ta božanstveno kremasta struktura gde su zrna cela a ceo rižoto je fino kremast. Kada je pirinač omekšao dodala sam puter i parmezan, sve dobro promešala, eventualno još malo posolila, sklonila sa vatre i poklopljeno ostavila par minuta a zatim servirala.



Serviranje: Na tanjire za serviranje s jedne strane sam stavila rižoto a preko meso (pazeći da se ne raspadne) i od gore prelila sa još malo sosa od mesa i posupa pripremljenim posipom od peršuna, belog luka i korice limuna.


6 comments:

Anonymous said...

Ne znam da li su lepse fotografije hrane ili prirode! Stvarno savrseno, cak i onaj auto ima svog sarma.
Obozavam osso bucco, ali ga retko pravim. Doduse, ja ga krckam u rerni, a polednji put sam posle tog krckanja morala dobro da ribam rernu. Mislim da cu da promenim postupak!

mignonne said...

Divno pripremljeno i fantasticno se uklopilo uz fotkice zimskog pejsaza.:))

JA U KUHINJI... said...

Sladoled: I ja sam se nosila mišlju da krčkam u rerni (onako dugo na nižoj temperaturi jer sam i ovako radila u pekaču) ali onda bi poklopila posudu ili stavila alu foliju pa ne bude belaja po rerni ;) jer u rerni ne mora da se meša svako malo... ali ipak na kraju sam se odlučila za ringlu, ovog puta ;)

mignonne: Hvala, drago mi je da ti se sviđa :)

Vesna Nesic said...

Recept ti je pravi samo je veliki problem nabaviti meso. Moraću da popričam sa mojim mesarom ponovo da mi sad kada su prošli svi mogući praznici nekako spremi meso za Osso buco, do sada je vrdao :-)

U Maxiju sam videla urolan pauflek a pisalo je osso buco, ja kažem mladom mesru to nije to a on tako su nas učili. Morala sam da mu objasnim šta je pravi i da ide da pouči učitelja :-)
Kako se ti snalaziš?

JA U KUHINJI... said...

Vesna Nesic: Pišem ti pp ;)

Anonymous said...

Isprobali smo juce i osso buco na tvoj nacin i jako nam se dopalo. Problem je ovde naci junetinu, ili je govedina ili je teletina, a komade sa kstima je skoro nemoguce naci. Tako da je moj osso buco bio onako polovican. Plus sam pravila duplu meru, dakle dva dublja tiganja (ili je jedan pekac, ne znam tacno sta se podrazumeva pod pekac). Ispalo super. Risotto je savrsen!

Post a Comment