Čorba sa sremušem i čips od šargarepe


Da li vas nekad lonče u radnji inspiriše za recept :)? Ovog puta bilo je tako... Posuđe na kilo i moja rečenica dragom da mi ne pada napamet da kupim nešto a onda u sledećem trenutku biram lončiće zajedno sa njim i na putu kući smišljam recept za čorbicu, u glavi već imam scenu za fotografisanje...



Sremuš (divlji luk) je super biljkica a sada mu je vreme i svakako bi bilo greota ne iskoristiti ga... Danas vam predstavljam čorbicu od celera, badema i sremuša... Mmmm kako nam je samo prijala... A "dekoracija" je čips od šargarepe koji obavezno morate napraviti jer je fenomenalna stvar... Ali da krenem od početka... (I ne brinite nisam zaboravila na tortu, ona stiže u sledećem postu :) )



Potrebno je:
(za 4 osobe)

za čorbicu:
1 glavica crnog luka
1 srednji koren celera
50 g badema
1 veza sremuša
malo maslinovog ulja
malo morske soli i bibera
oko 1 l vode



za čips od šargarepe:
3-4 velike šargarepe
malo maslinovog ulja
malo morske soli



Način pripreme:
Priprema čipsa: Šargarepu sam oljuštila a onda tim istim nožem za ljušćenje isekla na tanke "rezance", malo nauljila, posolila i u jednom sloju rasporedila na dva pleha na papire za pečenje. Plehove sam stavila u rernu na nivo 2 i 4 i na program sa ventilatorom i više sušila nego pekla na 100 stepeni par sati... ili na 150 stepeni oko sat vremena tj. dok nije postala suva i hrskava... Ja sam malo "ubrzala" stvar pred kraj ali ako imate vremena mislim da je bolje duže na nižoj temperaturi sušiti šargarepu. 
Rezultat je super čips i nas je oduševio a s obzirom da ga je slatkica tamanila nemam šta dodati.



Priprema čorbice: Na malo maslinovog ulja prodinstala sam seckan crni luk a kada je omekšao dodala i sitno seckan celer pa sve zajedno dinstala dok nije omekšalo i malo porumenelo. Dodala sam litar vode, oljuštene bademe (prelila sam ih sa vrelom vodom i posle par minuta oljuštila) i nastavila sa krčkanjem oko 20 minuta. Zatim sam dodala grubo seckan sremuš, sve zajedno kuvala 5 minuta, presula sve u blender, smiksala, vratila u šerpu i na ringlu i kuvala još kratko, dosolila, pobiberila.
Gotovu čorbicu sipala sam u lončiće, posula sa malo maslinovog ulja i "ukrasila" čipsom od šargarepe.

 

Ovaj, moj, recept objavljen je u aprilskom broju magazina MEZZE na str. 22-23.

16 comments:

Anonymous said...

Čorba mi izgleda odlično. Da mogu negdje nabaviti sremuš sigurno bi je skuhala. Mrkve ima pa će čips biti isproban.

Nevena said...

Mmm, biće uskoro sremuša kod nas!
Mnogo dobra kombinacija bademi i sremuš! A i ovaj čips, loodilo!

Sanja said...

Bas juce gledam na pijaci, na svakoj drugoj tezgi sremus, a ja nisam imala neku ideju kako ga iskoristiti! Sad znam sta spremam sutra za rucak!!!

Klara said...

Sremuš je izuzetno zdrav. Ja ga obilato koristim ovih dana, pogotovo svež, kao salatu, a I pita od sremuša je odlična, sa kiselim mlekom! Sutra pravim I čorbicu, a I šargarepa čips.

Vesna Nesic said...

Prevaziđla si sebe sa slikama:-)
Čorbica je super a čips ti je mnogo lepši nego moj jer si ga baš sušila ja sam ga malo 'smurdarila' na višoj temperaturi i sekla na rezance.

Sanja said...

Kao sto sam rekla, danas se sprema corbica sa sremusem, sa sve sargarepa cipsom! A cini mi se da nam se za ovo kisno poslepodne smese i oni puzici sa brokolijem, od pre neki dan... Znaci, ceo dan kuvanje sa Oliverom!!!

JA U KUHINJI... said...

Hvala vam na lepim rečima i nadam se Klara i Sanja da će vam se čorbica svideti ;), a i pužići :))

tanja said...

Čorbica je fantastična, obožavam sremuš, a ideja s čipsom od mrkve super! Lončići su preslatki, zaljubila sam se :)

Laka kuharica said...

Savršeno: i gusta juha i čips i prezentacija!

prekratakdan said...

Ajme, sve je fenomenalno, od slika preko juhe do čipsa. Čips ću sigurno probati. Mora se napomeniti da medvjeđi luk ako se bere u šumi treba biti oprezan jer se može zamijeniti mrazovcem koji je otrovan i smrtonosan. Kod nas je prošle godine bilo dva smrtna slučaja.

Zoka said...

Čorbica sa sremušom se tako lepo uklopila sa ovim preslatkim lončićima. Sve mi se sviđa. I čorbica i lončići i čips i fotke. :)

Bite my cake said...

jako, jako mi se sviša ovaj recept!

Zorica Pavlovic said...

Tako ga retko nađem ovde a volim ga. Lončići su me oduševili. Dobila sam jedno na prvom cool okupljanju u Beogradu, prošle godine i tako ga čuvam,podsećaju me na detinjstvo.

Dolce Fooda said...

Sjajna ideja sa sargarepom... mnogo volim te detalje... a I lep kontrast sa zelenom corbom. Nisam vidjala ovde sremus nazalost.

Milica - Na tanjiru said...

Nevjerovatno! Juče sam po prvi put u životu probala čips od korjenastog povrća (šargarepa, cvekla...), mnogo mi se dopao i već sat vremena pregledam recepte po netu. Otvorim sve silne nepročitane postove iz svog Google Reader-a i pronađem divnu čorbicu i čips! Ti mi tako često čitaš misli :) Super receptići i fotkice!

Ema said...

Super recept! Jedva cekam da ga probam..samo sto mislim da je predugacak period samog kuvanja. Nema potreba a onda se svi vazni sastojci gube.

Post a Comment