Lepinje sa brašnom od pira (spelta)


Nema ništa bolje od mirisnog i toplog domaćeg peciva u hladnim danima...

Potrebno je:
(za 10-ak lepinja prečnika 10-ak cm)


450 g integralnog pšeničnog brašna
150 g integralnog spelt brašna (pirovog brašna)
150 g belog, mekog, pšeničnog brašna
oko 450 ml tople vode
1 ravna kašičica soli
1 kašičica smeđeg šećera
pola kesice suvog kvasca
30 ml nerafinisanog suncokretovog ulja
i još par kašika smeđeg šećera


Način pripreme:

Sve suve sastojke stavila sam u veliku činiju i promešala a onda polako dodavala toplu vodu i zamesila glatko testo. Onda sam ga prelila sa malo ulja (ovih 30 ml), još malo premesila, prekrila prozirnom folijom pa krpom i ostavila u frižider preko noći. (Zamesila sam uveče).


Ujutru sam testo izvadila iz frižidera, podelila na 10 delova, od svakog dela testa napravila lepinju, polovinu "umočila" s jedne strane u šećer (na tanjirić sam stavila šećer pa lepinju onako jako pritisla da se šećer zalepi i onda tu stranu sa šećerom stavljala da ide "na gore"... znači strana bez šećera ide na pleh) i ređala u pleh. sačekala sam nekih 30 minuta da nadođu a onda ih pekla u rerni predhodno zagrejanoj na najjače nekih 20-ak minuta.


Lepinjice koje su od gore imale šećer manje su narasle i ličile su na veliki keks sa karamel koricom dok su oni bez šećera (koje sam poprskala maslinovim uljem i posula solju) malo više narasle i bile su jako fine za sendviče... ili samo sa listićem putera...

16 comments:

Sandra said...

Odlično ti izgledaju ovi hlebčići, deluju baš ukusno :)

sashkonela said...

U poslednej vreme sve pravim uglavnom od speltinog brasna, pa ce mi ovaj recept bas dobro doci. Podeli ga sa drugima na EX YU zurkici.

Aleksandra

Milica - Na tanjiru said...

Ovdje kod tebe se u svako doba mogu pronaći neki fini, zdravi recepti :) Ja u poslednje vrijeme izbacujem bijelo brašno kad mogu, pa tako... mislim da će ove lepinjice biti uskoro za doručak :)

Mimi said...

Ove sa secernom koricom posebno interesantno izgledaju. Mozda sam te vec pitala, pa zaboravila, ali gde kupujes pirovo brasno?

bojana said...

ja sam nedavno prvi put nabavila brashno od spelta, i ovaj recept je doshao bash u pravo vreme.

mignonne said...

Nisam nikada pravila od pirovog brasna, ali moram ti samo reci da ovaj hlepcic izgleda tako fino da pozelis odmah da ga gricnes.:))

prekratakdan said...

Ja isto kombiniram svakakva brašna pošto svaki dan pečem kruh u pekaču, nekako mi je najfinije raženo brašno, ali i pirovo je ok,znam pite raditi s njime. Lepinjice su super!

Anja said...

Obožavam! Uz dobar maslac, mmmmmm :)

Sanja said...

Testo je u frizideru, bila sam nestrpljiva, nisam mogla da cekam da prenoci , tako da ih veceras pecem. Jedva cekam!

Jovanka Baštovanka said...

ja sam isto pred par mjeseci otkrila brasno od pira i stvarno mi se jako svidja, mislim da mi je to nova omiljena vrsta brasna! svaki kruh, pecivo, lepinju koju napravim stvarno divno ispadne, da je gledas i da joj se divis..

ovo sa secerom cu morati probati..
a koja je prednost kad tijesto stavis preko noci u frizider?

JA U KUHINJI... said...

@Miki brašno kupujem ili u Merkatoru ili u biošpajzu.

@Sanja i kakvi su utisci?

@Jovanka Baštovanka testo stavim preko noći u frižider jer mi onda manje vremena treba ujutru za celu stvar ;)...a i kada lagano narasta ima nešto u tome... I testo za pizzu zamesim uveče i onda sutra dan oko ručka samo izvadim iz frižidera i koristim... Nije obavezno držazi ga u frižideru ali meni je zgodno i praktično.

Just Cake Girl said...

Divno izgleda!

Bite my cake said...

krasne su! pirovo brašno nisam nikad koristila, a sigurna sam da im je ukus fantastičan

Sanja said...

Odlicne su! Dopadaju nam se i slane i slatke. Imaju neki, recimo, rustican ukus...Mi inace sami pecemo hleb ( u pekacu) i trenutno nam je heljdino brasno favorit, ali sada smo naucili i nesto novo! Ovo je prvi put da koristim brasno, do sada sam koristila samo mekinje od spelte.

JA U KUHINJI... said...

@ Sanja jako mi je drago da su vam se svidela :))

Sanja said...

Da, da, od onih novembarskih cokoladnih mafina sam verni pratilac bloga!!!

Post a Comment