Špagete sa patlidžanom

Ovaj post je trebalo biti objavljen jutros, sa sve uvodom koji je nestao, ali, ali... Ne znam šta se desilo a i neda mi se sada pisati sve ono što je stajalo u uvodu tako da ide samo recept... i jeste da nije baš sezona patlidžana ali krčim malo draft jer se sve teže snalazim u njemu... a i ovako poslednje vreme nemam ni trunku inspiracije da zabeležim sve ono što spremim za klopu...
Pozdrav svima i lep vikent vam želim :)




Potrebno je:
(za 2 osobe)

300 g špageta
500 g patlidžana (1 srednje veličine)
500 g svežeg paradajza (ili jedna konzerva pelata)
250 ml soka od paradajza
1 manja glavica crnog luka
4-5 čena belog luka
50 g crnih maslina
1-2 kašičice smeđeg šećera
morske soli po potrebi
125 g mozzarelle (jedna kugla)
malo suvog peršuna
oko 100 ml maslinovog ulja


Način pripreme:
Paradajz sam blago zasekla u krst, na strani suprotnoj od peteljke, a onda stavila u ključalu vodu na minut. Izvadila sam ga i prebacila u ledenu vodu a onda oljuštila kožicu, odvojila semenke i sitno iseckala.(Umesto ovog koraka može se koristiti paradajz pelat ali onda malo smanjiti količinu paradajz soka pošto pelat u sebi već sadrži odredjenu količinu).


Patlidžan sam iseckala na male kockice (bez ljušćenja kore), posolila i ostavila na pola sata, da pusti gorčinu.
U tiganju, na malo maslinovog ulja propržila sam crni luk sitno seckan a onda dodala i sitno seckan paradajz, posolila i nastavila sa dinstanjem 10-ak minuta. Dodala sam onda i sok od paradajza, malo šećera (po ukusu, zavisi koliko je paradajz kiseo) i nastavila sa dinstanjem još 10-ak minuta.


U međuvremenu sam stavila da kuvam pastu a i u drugom tiganju na maslinovom ulju propržila sam 3 čena belog luka, seckanog na tanke listiće, dok nije porumeneo. Beli luk sam onda izvadila na tacnu a u istom ulju sam pržila patlidžan (prethodno propran i dobro oceđen) stalno mešajući na jačoj vatri 3-4 minuta tj. dok nije omekšao. Sklonila sam ga onda sa vatre.


Kada je pasta bila kuvana procedila sam je i dodala u sos od paradajza, dodala sam i propržen patlidžan kao i kockice mozzarelle. Sve sam brzo promešala i odmah servirala (pre nego što je mozzarella krenula da se topi i rasteže).
U svaki tanjir sam od gore stavila onaj prepržen beli luk, malo kolutova crnim maslina i malo suvog bosiljka.


Napomena: Ako volite ljudo na početku prženja patlidžana dodajte i koju ljutu suvu papričicu, a ako želite posnu varijantu mozzarellu zameniti odgovarajućim posim sirom.


Ovaj, moj, recept objavljen je u drugom broju časopisa REPETE...

9 comments:

Anonymous said...

sa ovim smetnjama gde se blogger zablogirao pa nista nije radilo,ja vise ne znam gde sam vec sve komentarisala ali ovde nisam jel zna patlidzan bih zapamtila.Odlicno

Sanja Manasijevic said...

Odlican recept, patlidzan bas volim, a u kombinaciji sa paradajzom, spagetama i mocarelom je neodoljiv :)

Maja said...

Odličan recept Olivera :)
Na znam šta se u zadnja dva-tri dana događa s Blogerom, ali i meni stalno nestaju postovi pa se vraćaju...

Ana said...

Uvek sam za ovako laganu, povrtnu pastu!

jubistacha said...

Pravi recept za nadolazeće tople dane...

Andrea said...

Bloger je imamo nekih ozbiljnih problema zadnjih dana i mnogi su ostali bez svojih sadržaja. Izgleda da su to konačno riješili. :)
Ova kombinacija zvuči odlično i kod meme ovakva jela uvijek prolaze. :)

Branka - byB said...

Ove špagete izgledaju predobro ! A tek kombinacija sastojaka, savršeno !

Anonymous said...

Isprobala danas! Sa pelatom umesto svezim paradajzom koji u ovo doba godine ovde nema nikakvog ukusa. Pasta je savrsena! Pratila sam recept, takodje upotrebila spagete i suseni bosiljak. Posle par sati sam pojela ostatke od mog sincica, mogu ti reci da je ova past jos bolja hladna!

JA U KUHINJI... said...

Super! Drago mi je da vam se svidelo :)

Post a Comment