Srcaste pizze

Ove pizze nisu samo specifične svojim izgledom već i sastavom pa ako volite malo pikantnije tj. jače ukuse mislim da će vam se svideti a i ne morate imati grižu savesti dok ih jedete u smislu da jedete fast food...
Ono što je još jako specifično i meni lično posebno je to da su ukiseljeni matar i paški sir prevalili stotine kilometara od Tadeje i Timne do mene i beskrajno im hvala na tome :)) (Tadeja nedostaju mi tvoji postovi u poslednje vreme... gde si?)
I naravno ne morate praviti oblik srca i svaki drugi će biti sasvim o.k. :)) ali ja mojima na sve načine želim pokazivati ljubav ;))



Potrebno je:
(za 2 osobe)

za testo:
300 g graham brašna
30 ml maslinovog ulja
pola ravne kašičice morske soli
vode po potrebi (oko 150 ml)
pola kesice suvog kvasca
1 ravna kašičica šećera


za premaz umesto onog od paradajza:
par kašika tapenade ili

100 g crnih maslina
2 pune kašičice kapra
2 čena belog luka
malo maslinovog ulja


i još:

300 g mini paradajza
1 velika ili 2 manje glavice crnog luka
malo maslinovog ulja
morska so
100 g ukiseljenog matara
50 g paškog sira


Način pripreme:
U šolji sam pomešala suvi kvasac, kašičicu šećera i oko 50 ml tople vode. Sve sam fino promešala i ostavila 10-ak minuta tj. dok kvasac nije krenuo.


U činiju za mešanje sipala sam brašno i so a onda dodala i nadošli kvasac, maslinovo ulje i još malo vode dovoljno da zamesim glatko, srednje tvrdo testo. (Tačnu količinu vode ne mogu dati jer svako brašno "pije" različito vode a pogotovo graham). Testo sam onda ostavila da nadođe.


U međuvremenu sam na malo maslinovog ulja prodinstala crni luk seckan na tanka perca a posebno sam i napravila tapenadu tako što sam u električnoj seckalici pomešala masline, kapar, beli luk i malo maslinovog ulja.


Na plehu obloženom papirom za pečenje od delova testa formirala sam srca (veličinu odredite sami pa samim tim i broj), svako srce sam premazala tapenadom, poredjala sam po malo dinstanog luka i seckanog mini paradajza a onda sam stavila da se peče u predhodno zagrejanoj rerni na 250 stepeni 10 minuta. Dodala sam ukiseljeni matar, smanjila temperaturu na 200 stepeni i pekla još 15-ak minuta tj. dok testo nije fino porumenelo po rubovima.


Izvadila sam pizze na dasku da se malo prohlade, posula ih rendanim paškim sirom i servirala...


Ovaj, moj, recept objavljen je u drugom broju časopisa REPETE...

17 comments:

Dunja said...

Za ovim oblikom sam već uzdisala kad sam vidjela u Repetama, pa sam mojima i napravila. Svi su bili oduševljeni.

Ana said...

Skoro sam pocela da pravim testo za picu sa integralnim brasnom i bas sam se iznenadila koliko mi je to ukusnije nego klasicno, od belog brasna.
A tvoja kombinacija sastojaka je bas da te ne grize savest posle pizze.Jedino sto ne mogu ni da zamislim ukus matar, to mi je totalno ne poznato.

Bite my cake said...

Ovo je prava gurmanska pizza! Ovaj ukiseljeni matar i kombinacija ostalih namirnica mi se čine kao pun pogodak. Jako ukusno, a i estetski jako lijepo :)

Nada said...

Odlčno, prava mediteranska pizza ..a oblik srca mi se jako sviđa, kod nas je normalan u restoranskim ponudama i moja Anja ga redovito naruči kad jedemo u restoranu..
Super!

Laka kuharica said...

Što se mene tiče, pizza može biti i u obliku nakovnja! Nema oblika koji ne bih pojela, a ovaj je posebno lijep, a i pizza je odlična. Da mi je sada barem za griz!

Maki said...

divno izgleda.Veliki pozdrav.

Anonymous said...

I ja pravim pizze redovno.Vidis u obliku srca do sada samo kolace i torte.Odlicna ideja;)

Marta Benicá said...

Olá, adorei suas receitas, são muito bem preparadas e devem ser muito saborosas também. Um abraço, Marta. Venha me visitar também, será muito benvinda.

Maja said...

Predobra ideja!! Sviđa mi se nadjev :D

Dilajla said...

Odlične slikom i nadjevom.

Sanja Manasijevic said...

Matar nisam jela i namam pojma sta je to, al yato ya paskim sirom uzdisem li uzdisem....Izgledaju tako ukusno....bravo

Sanja Manasijevic said...

Zaboravila sam da kazem da mi se dopada novi izgled bloga :)

Tadeja said...

Žive! :) Još nas neko vrijeme neće biti, ali sve je manje više OK.
Pizze su divne ovako srcolike i jako nam je drago da su vam se matar (to je bilo moje prvo kiseljenje matara, pa molim kredit ;) i sir svidjeli. Do neke druge pošiljke, pozdrav i tebi i tvojima, a pizzu bi sad sve duplu macnula! :)

Sanja said...

Preslatke su ti ove pizze u obliku srca. Nikad mi nije palo na um napraviti ih u tome obliku. Kombinacija sastojaka je i vise nego zanimljiva.

Andrea said...

Vidjela sam ovaj recept još u časopisu i odmah mi se svidio upravo zbog matara. Njega jako volim, a najčešće sam ga jela kao salatu, ovo je kombinacija koju treba isprobati čim prije. :)

Branka - byB said...

Savršena pizza ! Ovo su sastojci koje nitko ne bi odbio, predobro. Oblik srca je poseban u cijeloj kombinaciji. Matar mi prijateljica svako ljeto pokloni tako da ću ga uskoro imati i pizza ide i na moj stol :)

ANNEMİNELİ said...

Ellerinize sağlık,çok güzel görünüyor.Sevgiletrrrr..

Post a Comment