Pita od quinoe sa povrćem

Ako do sada niste probali ovu žitaricu toplo vam preporučujem da se "odvažite" i uvedete je u svoju ishranu jer će vam "telo" biti zahvalno na tome. Malo više o kinoi možete pročitati ovde a još par varijanti kako sam je ja upotrebila možete videti ovde...



Potrebno je:

200 ml quinoe
400 ml vode

1 veća tikvica (oko 300 g)
60 g pancete
1 manji praziluk (oko 100 g)
100 g brokolija
2 kašike kukuruznog brašna (oko 40 g)
2 jajeta
2 kašike kisele pavlake (oko 70 g)
morska so
malo maslinovog ulja
malo svežeg peršuna


Način pripreme:
Quinou sam dobro ispirala pod mlazom hladne vode par minuta. (Ovo je OBAVEZNO da kasnije nebi bila gorka).
Stavila sam u šerpicu vodu i quinou pa kuvala 15-ak minuta na umerenoj vatri tj. dok nije upila svu tečnost i omekšala.


Na malo maslinovog ulja propržila sam pancetu seckanu na sitne kockice a onda dodala i sitno seckan praziluk, posolila i prodinstala dok nije omekšao.
Tikvicu sam izrendala ( s tim da sam ostavila par krugova za dekoraciju od gore), posolila i ostavila 15-ak minuta a onda dobro ocedila.


Brokoli sam iseckala na svetove, barila 3 minuta u ključaloj, slanoj, vodi a onda procedila, prelila ledenom vodom, dobro ocedila i sitno iseckala.


U činiju za mešanje stavila sam jaja i malo soli, blago ih umutila a onda dodala pavlaku, opet umutila i dodala quinou, tikvicu, brokoli, mix pancete i praziluka i sve dobro promešala. Dodala sam na kraju i kukuruzno brašno, još malo soli (po ukusu) i presula u vatrostalnu posudu (predhodno nauljenu i posutu hlebnim mrvicama).


Pekla sam u rerni na 200 stepeni oko sat vremena a onda izvadila, ostavila 15-ak minuta da odmori pa servirala ukrašeno mini paradajzom, peršun listom i rendanim parmezanom.



Ovaj, moj, recept objavljen je u drugom broju časopisa REPETE...

20 comments:

Marija said...

Odličan recept, quinou sam već nekoliko puta kupila pa onda ne znam što bi s njom. Ovo ću svakako probati.

lusitania said...

obicno je ili stavljam u corbice razne ili na salatu, ovako ju nisam nikad probala....pisem :-). inace mislim da je kinoa jako fotogenicna na salatu :-))

Sanja Manasijevic said...

Odlicno mi je, naucices nas da se svi hranimo bar malo zdravije!

Dajana said...

Jako fino izgleda, ja sam pravila nešto dosta slično, ali s quinori mješavinom (quinoa plus riža i slanutak). Quinoa mi se jako sviđa, baš bih je mogla i malo češće praviti.

tena said...

ja relativno često pravim quinou, najčešće kao salatu sa raznim povrćem, ali super mi i ovo izgleda. Jedino nisam sretna s kombinacijom brokule i tikvice, budući da im se sezone ni približno ne preklapaju, a kad već kuham zdravo, volim da je sve iz domaćeg, sezonskog uzgoja. Ali umjesto brokule patlidžan i eto poslastice :)

Bite my cake said...

Volim kvinoju, a ovo ne samo da je jaaako fino, već i odlično izgleda!

Cool Chic Style Fashion said...

Bella ricetta, ciao

Nina said...

Joj,super,jedva čekam da je isprobam!!!!

Monika said...

quinou jako volim i često ju premam. najčešće u kao neku vrstu rižota s povrćem i ponekad piletinom. stavljam je i u juhe umjesto rezanaca a i slatki puding sam od nje isprobala. u obliku pite izgleda sjajno i definitivno ćemo ju isprobati :)

mignonne said...

Dobro je da ti nama sve to lepo napises, nekada ni ne znam sta bih radila sa tako nekom (za nase prilike;)) "egzoticnom" zitaricom a onda kad kod tebe procitam receptic odmah dobijem inspiraciju.;)))

Anonymous said...

izgleda super, moram to probati. zbog tebe sam radila i amarant, stvarno utječeš na mene :)

Andrea said...

Jako mi se sviđa kombinacija i ovakav način pripreme. Ovo je definitivno nešto što ću uskoro isprobati. :)

Sweet Corner said...

odlicna kombinacija, i meni se jako svidja!

Dolce Fooda said...

Sutra pravim ovo jelo. Tata dolazi kod nas u Ameriku prvi put pa da ga iznenadim sa necim sto do sada nije probao. Javljam kako je ispalo.

tanja said...

Odlicna kombinacija! Quinou jako volim, ali u piti je jos nisam jeal niti pravila. Hvala na inspiraciji!!!

Jacina carobna kuhinja said...

O kinoi sam prvi put procitala na tvom Blogu i od tada je cesto koristim i u slatkim i slanim verzijama, posebno volim crvenu kinou, dekorativna je i jako ukusna... probacu i ovu tvoju pitu, ne sumnjam da je odlicna!!! Takodje i amarant je stigao u nasu kucu zahvaljujuci tebi, cesto ga spremam, posebno od kad se rodila unukica, pravila sam i klice od njega, a odlican je za decije prehlade, kasalj, zacepljene sinuse... Hvala mila za ovako divne postove :)))

Branka - byB said...

Bravo, još jedan odličan, zdrav i fini recept. Kod mene quinoa i bulgur čekaju u ormariću da ih konačno pripremim. Bilježim ovo jelo !

Sanela Mallory said...

Možda je pitanje glupo budući da je sudeći prema tvojim iskustvima recept/jelo očito u redu, ali zanima me zar se zaista quinoa može prati u hladnoj vodi (pereš li ju uvijek tako)? Ja sam jednom davno pročitala da se to obavezno ispire u vrućoj vodi i ja se toga godinama držim (ko´ pijan plota).
A opet, čitala sam i da se ta quinoa koja je u Europi dostupna na policama (bio)trgovina ni ne treba prati, jer je ona već "isprana". Ali nisam još probala upotrijebiti neopranu (jer što ako će biti gorko - morati ću baciti jelo).

JA U KUHINJI... said...

Hvala vam svima na lepim komentarima :)

Dolce Fooda: Čekam utiske :)

Sanela Mallory: Ja je uvek perem u hladnoj vodi i nisam imala nikakvih problema, ma ja svo "zrnevlje" perem u hladnoj vodi... možda je o.k. i u vrućoj zaista ne znam. I da, možda se neka kinoa i ne mora ispirati ali ja ne volim da reskiram pa kasnije celo jelo da moram baciti jer me mrzelo da mu se posvetim par minuta više ;)

Anonymous said...

Isprobano danas i dobilo najvise ocene, cak i od jednog probirljivca. Stavila sam malo vise pancete, jer moram da je potrosim i pekla sam jedno 15 minuta krace. Sve ostalo po receptu. I da, ja isto perem quinou u hladnoj vodi, mada znam da je ovde ko zna koliko isprana. Ali, sigurno je sigurno! Hvala na prelepom receptu!

Post a Comment