Shiitake pečurke i krompir pečen u ljusci

Ovo je bilo moje prvo susretanje sa ovom vrstom pečurki i zbog toga sam ih htela probati spremljene na što jednostavniji način, da bi ukus samih pečerki bio dominantan i da bi kasnije mogla smišljati razne stvari s kojim bi ih "ukumponovala"...
Recept je zaista krajnje jednostavan a ukus shiitake po meni fantastičan, oborio me s nogu jer su baš specifične i... biće češće na našem stolu...
Uz sasvim običan krompir pečen u rerni, sa sve ljuskom, i uz maslinovo ulje, beli luk i peršun list bila je to jako jednostavna i "skromna" večera... skromna količinom sastojaka ali bogata i prebogata količinom ukusa :)



Potrebno je:
(za 2 osobe)

500 g svežih shittake pečurki
2 čena belog luka
veza peršun lista
100 ml maslinovog ulja
morska so
4 veća krompira


Način pripreme:
Krompire sam dobro oprala i sa sve korom stavila u rernu na rešetku, uključila na 250 stepeni i stavila da me "zove" za pola sata.


Pečurkice nisam prala, već samo malo otresla, nisam ih ni seckala već samo prelila polovinom pripremljene mešavine maslinovog ulja i belog luka (u maslinovo ulje stavila sam protišnjen beli luk i malo morske soli).


Papir za pečenje sam pokvasila pa dobro ocedila (dugo sam se pre borila sa krutim papirom kada sam želela da postigne određeni oblik po dnu posude dok ovo nisam otkrila...), stavila u vatrostalnu posudu i onda na sredinu stavila pečurke i vezala kao paketić. Mogu se raditi pojedinačne porcije ili jedna grupna, ja sam radila pojedinačne...


Kada me rerna pozvala stavila sam paketiće, smanjila jačinu na 200 stepeni i pekla još nekih 30-ak minuta...
Izvadila sam prvo paketiće, onda krompire još jedno 5 minuta pekla na najjačoj vatri i uživanje je moglo da počne...


Svako je u tanjir dobio po paketić na koji sam, kada sam ih otvorila, pobacala peršun list i još malo onog sosa od maslinovog ulja a i na krompir sam stavila isto tu mešavinu ulja i bilo je jako fino... a ukus ovih pečurkica me zaista osvojio.


Što se tiče krompira možete ih peći i u foliji ali tada mislim da su po ukusu približniji kuvanom krompiru, a jako su fini i ako unutra stavite kašiku kajmaka, malo pancete i milina...


Ovaj recept šaljem Lusitaniji sa blogom Na putovanju u okviru igrice ajme koliko nas je (koju je pokrenula monsoon) a čija je ovomesečna tema pečurke...

10 comments:

Tadeja said...

A da znaš da i ja obilazim oko njih u dućanu i ne kupujem ih jer nisam sigurna što očekivati i kako ih pripremiti. Ovo mi se jako, jako sviđa, obožavam mješavinu maslinovog i češnjaka, a hvala i na savjetu za močenje pek papira. Probam prvom prilikom! :)

Dajana said...

Ja ih nisam još nigdje našla za kupiti, a baš me intrigiraju da ih isprobam.
Sviđa mi se jako kako si ih spremila, a i krumpir u ljusci je meni prva liga.

Laka kuharica said...

Eto ti ga na: zakasnila si baš za jedan dan! Jučer me mama pitala kako radim shiitake, a ja sam joj rekla kao i sve druge gljive, što je točno i one su zaista fine i tako. Ali ovi tvoji paketići i krumpir bili bi je oduševili, baš kao i mene. Šteta, ali bilježim i prenosim za drugi put.

Nale Coolinarija said...

Nisam ih probala al gledajuci ove fotkice, joj sad bih zagrizla. Deluje mi fenomenalno.

Hvala za savet oko kvasenja papira, i ja ratujem sa njim, al od sada necu, e doakala sam mu;) Eto, i zato volim blogove, uvek nove stvari i uvek ucim...

Maja Babić said...

Super su ti ovi paketici. Sitake sam vidjala sveze na pijaci, ali nisam nikad kupila. Ali sada HOCU :)

Andrea said...

Obožavam ovakav način pripreme hrane. Ovako baš sve arome jela budu sačuvana. Ovo jelo zvuči izvrsno i definitivno je nešto što ću brzo isprobati. :)

Branka - byB said...

ovoje tako fino,prefino !! I odlična ideja za shiitake gljive, već sam ih par puta uzela u ruku i vratila jer nisam znala što bih sa njima. Sada znam :). Odličan recept i sve tako dobro izgleda !

Sweet Green said...

Prekrasan recept! Mislim da Lusitaniji nece biti nimalo lako ovaj mjesec :)A fotografije su ti, kao i inace predobre

Љубав на први залогај said...

Скоро да могу да осетим мирис печеног кромпира! Њам! А шитаке никад нисам пробала, али верујем да овако спремљене не могу да буду лоше.
Иначе, код мене те чека једна наградица, па сврати да је преузмеш кад имаш времена. :))

Anonymous said...

Uh, ja mislim da sam preterala s alukom, nekako su cudnog ukusa.
Doduse mozda im i jeste takav ukus?

Krompir je ispao odlicno :-)

Hvala za recept!

Jelena

Post a Comment