Ajme... bukovače

Pečurke jedemo zaista često i to na hiljadu i jedan način tako da mi je teško da smislim nešto novo i neobično sa njima... Ipak napravila sam nešto što do sada nismo jeli i baš nam se svidelo... Caka je ovde što sam bukovače pohovala u prezli napravljenoj od bake rolls-a sa ukusom slaninice... taj ukus slaninice je odgovoran za ono nešto specifično u ovom jelu mada ako želite da bude što zdravije onda je bolje izmrviti odstojali crni hleb kao prezlu i onda peći u rerni a ne u dubokom ulju ali... ovog puta pravili smo ovako i uživali maksimalno :), a od ostatka bukovača napravila sam čorbicu...

POHOVANE BUKOVAČE SA PEČENOM ŠARGAREPOM



Potrebno je:

za bukovače:
500 g bukovača
2 kese 7 days bake rolls bacon
par kašika brašna
2 jaja
ulje za prženje


za "dekoraciju":
sos od paradajza
kugla mozzarelle


za prilog:
500 g šargarepe
1 čen belog luka
malo maslinovog ulja
svež peršun list
malo morske soli


Način pripreme:
Bake rolls sam stavila u električnu seckalicu i od njih napravila prezlu.



Bukovačama sam odsekla stabljike i zajedno sa manjim odvojila za čorbicu a ostale znači stavljala u brašno-jaja-bake rolls i onda pržila u dubokom ulju, vadila na papri za upijanje i servirala sa umakom od paradajza (pravljen kao ovde) i mozzarellom i pečenom šargarepom (umalo da zaboravim...) koju sam napravila na sledeći način:


Očistila sam i iseckala šargarelu, prelila sa malo maslinovog ulja (u koje sam umešala jedan čen belog luka), sve promešala, stavila na papir za pečenje pa u rernu na 200 stepeni i nekih pola sata a pred kraj sam pojačala na 250 stepeni dok nije fino porumenela... S vremena na vreme sam je malo i mešala. Kada sam je izvadila iz rerne posula sam je svežim peršunom i servirala.


Uz čašu piva nama je ovo bio fin i lagan ručak, doduše kako je dragi konstatovao "Danas smo imali fast food za ručak :)"...

ČORBA OD BUKOVAČA


Potrebno je:

dve šake pune seckanih bukovača
1 manji krompir
1 glavica crvenog luka
1 čen belog luka
malo maslinovog ulja
morska so
voda

za dekoraciju:
pola crnog bageta
100 g mozzarelle
svež peršun list


Način pripreme:
Na malo maslinovog ulja propržila sam crveni luk, onda dodala krompir seckan na kockice i nešto kasnije bukovače. Dinstala sam tako desetak minuta a onda dodala vode da ogrezne, ubacili čen belog luka, malo soli i krčkala dok sve fino nije omekšalo.
Presula sam sve u blender, izmiksala, vratila u šerpicu, dodala vode koliko je trebalo da bi dobila odgovarajuću gustinu, još malo prokuvala i servirala.


Čorbicu sam poslužila uz tostirani baget gde sam na svako parče pred kraj stavila list mozzarelle i sačekala da se otopi... Pobacala sam i malo svežeg peršuna preko svega...

Ove recepte šaljem Lusitaniji sa blogom Na putovanju u okviru igrice ajme koliko nas je (koju je pokrenula monsoon) a čija je ovomesečna tema pečurke...

12 comments:

J e l e n a said...

Odlična ideja za Bake rolls, pogotovu sa ukusima raznim. Jako volim pohovane bukovače i tako su pristupačne a tako se malo koriste kod nas. Čorbu od bukovača sam pravila po Andreinom receptu sa viskijem i bila je fenomenalna. Bravo za prilog!

Aleksandra said...

Divni recepti, prelepe slike :)

Shacky said...

Nisam neki ljubitelj bukovače ali ovo mi izgleda primamljivo, naročito pohovanje u mlevenom Bake rolls-u :)

Laka kuharica said...

Ovo mi je super i moram isprobati to s Bake rolls (ne volim ih inače jer su mi preslani). Da li si koristila posebno velike klobuke ili si pohala "grmiće" (bukovače su običnio u grmiću)? Uvijek volim naučiti tako nešto novo, baš super!

JA U KUHINJI... said...

Hvala svima na lepim recima :)

Κάθαρσις : ako su ti bake rolls preslani onda ne soli nista drugo i bice o.k. :), inace ja sam pekla onako po jedan klobuk, iskoristila sam sve one vece a od manjih i stabljika sam napravila corbicu... Nisam pekla cele grmice jer sam se plasila da mi onaj centralni deo ne bude drvenast...

Casa de vainilla said...

Nisam ljubitelj pecurki, ali mi ova ideja za pohovanje zvuci bas interesantno!

Andrea said...

I mi jedemo često gljive ali ih gotovo nikad ne poham. Ovaj dodatak bake rollsa me oduševio i morat ću isprobati ovaj recept.

Vali said...

Vidis vidias, bake rolls, odlicna ideja! Volim bukovače, sve odlično izgleda!

Sanja said...

Mmm bukovace, odkad ih nisam jela. ne znam ni gdje bi ih mogla pronaci ovamo. Jako mi se svidja ideja sa beke rolls.
Na mome blogu imas malu nagradicu , molim te dodji i preuzmi je :-)

Sanja Manasijevic said...

Odlicno je. Bake rolls sa ukusom belog luka bi sigurno isao savrseno. Sargarepa mi je prelepa ja je cesto dodajem u varijanti krompir-meso u rerni i bude super....

Branka - byB said...

ovo je jako fino, divno si pripremila bukovače , od juhice do glavnog jela, u ovome bih definitivno i ja maksimalno uživala :))

nena said...

Mi stvarno volimo sve gljive i na razne načine pa su često na stolu. Ove bukovače s mrvicama bake rolls su genijalne, odmah još jedna aroma više, treba se dosjetiti ;), hvala na ideji.
Lignje mi baš i nisu omiljene, ali ova šarena salata izgleda doista primamljivo.
Tvoje slike su uvijek tako lijepe, svijetle, žive...

Post a Comment