Salata od lignji i sušenih mini paradajza

Ovaj recept već neko vreme čami u draftu pa evo da ga ubacim u kolekciju jela od lignji :) a i šaljem ga Lusitaniji sa blogom Na putovanju u okviru igrice ajme koliko nas je (koju je pokrenula monsoon) a čija je ovomesečna tema pečurke...



Potrebno je:

500 g očišćenih lignji
500 g krompira
250 g pečurki (šampinjona)
100 g crnih maslina
2-3 kašike sušenih mini paradajza
1 veza peršun lista
2-3 čena belog luka
maslinovo ulje
sok jednog limuna
morska so
malo suvog ruzmarina


Način pripreme:
Lignje sam dobro oprala i propržila po par minuta sa svake strane na malo maslinovog ulja (nije im potrebno dugo jer u suprotnom postanu gumičaste) a onda ih ostavila sa strane da se malo prohlade.


Pečurke sam isekla na četvrtine i prodinstala ih malo na istom onom ulju gde sam pržila i lignje. Kada su pustile tečnost posolila sam ih i posula sa malo suvog ruzmarina pa sačekala da pola tečnosti ispari a onda sklonila sa vatre i ostavila da se malo prohlade.


Krompir sam oljuštila, isekla na kockice i kuvala 15-ak minuta u slanoj, ključaloj, vodi (dok nije omekšao) a onda ga odmah procedila i stavila u činiju za mešanje. Dok je krompir bio još vreo prelila sam ga sa maslinovim uljem i limunovim sokom a onda sam dodala lignje koje sam isekla na kolutiće, masline, pečurke... Sve sam fino promešala pa prelila sa sosićem koji sam napravila tako što sam u maslinovo ulje izgnječila par čena belog luka, dodala iseckanog peršuna, soli i limunovog soka.


Sve sam fino promešala, rashladila i servirala.


11 comments:

Ana said...

Odlicno! Bas imam jednu teglicu susenog paradajza i pitala sam se za sta da je iskoristim, mislim da je ova salata idealna.

Andrea said...

Obožavam ovakve kombinacije, lignje volim na sve načine. :)
Lijepo ovo izgleda, a vidim da si salatu posipala sezamom, ako je to sezam? Ma jako mi se sviđa i recept i prezentacija. :)

Tadeja said...

Tako je prekrasnih boja, a sve sastojke obožavam! Jako mi se sviđa! Imam sušenih paradajza, tako da bih uskoro mogla. :)

Sweet Green said...

Vrlo zanimljiva kombinacija! Fotke su krasne

Vali said...

Jako jako lijepo! Rado bih to danas za rucak!

lusitania said...

krasno mi izgleda ova teglica sa susenim paradajzom....

Nada said...

Lignje kod mene može uvijek i u svim kombinacijama, a ovu ću salatu definitivno probati!!
Sličice su ti upravo predivne!

Mala kuharica Sandra said...

Draga Maslinka, molim te da preuzmes nagradu koja te ceka na mojem blogu! Pozdrav od Sandre

Branka - byB said...

zbilja si majstor za predivne salate ! I ova me oduševila , tako fini sastojci, lijepo iskombinirani u bogatu a laganu salatu, sigurno jako ukusni i prekrasno izgleda !!

Casa de vainilla said...

Super!!! I kod mene te ceka jedna nagradica :)

Maja said...

Salata zvuči odlično, a sušene rajčice u ovom jelu su pravi pogodak :)

Post a Comment