Tikvice punjene bulgurom i lisičarkama



Potrebno je:
(za 2 osobe)

4 male okrugle tikvice
300 g gljiva lisičarki
100 ml bulgura
200 ml vrele vode
50 ml belog vina
1 manja glavica crnog luka
malo maslinovog ulja
50-100 g kajmaka (opciono)
morska so


Način pripreme:
Tikvicama sam odsekla vrh i izdubila ih... od unutrašnjosti napravila čorbicu a ostatak posolila, premazala sa malo maslinovog ulja i stavila u vatrostalnu posudu pa u rernu na 30-40 minuta da se peku... na 200 stepeni (a mogu se i kuvati u slanoj, ključaloj, vodi dok blago ne omekšaju).


Onda sam u međuvremenu bulgur prelila vrelom vodom i ostavila poklopljeno 15-ak minuta da je upije, a na malo maslinovog ulja sam izdinstala luk, dodala seckane lisičarke i nastavila sa dinstanjem nekih 15-ak minuta. Kada je isparila tečnost koja se stvorila od pečurki dodala sam malo po malo belog vina i tako krčkala. Posolila sam a onda dodala i bulgur i sve zajedno još kratko prodinstala.


Izvadila sam tikvice iz rernu, u svaku stavila po kašičicu kajmaka (ako hoćete da bude posno onda ovo preskočite ali je mnogo ukusnije ako stavite), pa fil, pa opet malo kajmaka, pa fil do vrha...


Vratila sam u rernu na nekih 20-ak minuta a onda izvadila, ostavila malo da se odmore, i servirala ukrašeno peršun listom...


Ovaj recept šaljem Lusitaniji sa blogom Na putovanju u okviru igrice ajme koliko nas je (koju je pokrenula monsoon) a čija je ovomesečna tema pečurke...



Ovaj, moj, recept objavljen je u petom broju časopisa REPETE...

12 comments:

Iiiii said...

Odlicna ideja i alternativa mesu!

Laka kuharica said...

Prekrasno! Neki dan sam prvi puta uopće punila tikvice mesom, a ovo je super ideja jer volim i gljive i bulgur. Trebam samo vidjeti da li mogu gdje naći lisičarke (šampinjoni ili bukovače nisu dovoljno izražajni. Jako, jako fino!

J e l e n a said...

jedno pitanje, bulgur da li je to kus-kus ili nešto totalno drugo...nisam ga ovde primetila...inače obožavam tikvice na razne načine, sve osim sa mesom...skoro sam pravila sa mortadelom punjenje....a tako su slatke i male...kao šećer..i lepo su se namestile za slikanje...pozdrav...

Tanja said...

Ovo izgleda i zvuci bas ukusno,i lepo!!!:)Ove godine ovde kazu da bice slabo,mozda i uopste ih nece biti gljive...:)al naci ce se tolkiko koliko da probam ovo divno jelo!!:)

Dunja said...

Jako primamljivo i ljetno.

fimere said...

très appétissant et drôlement savoureux!!!
j'aime beaucoup
bonne journée

Monika said...

dugo me nije bilo u blogosferi i vidim da ću morati puno fenomenalnih recepata zabilježiti i isprobati, uključujući i ovaj. tikvice jako volim, bulgur obožavam, a lisičarke nisam jela sto godina i sad kad ih vidim baš sam ih se zaželjela. sjajan recept! idem sad škicnut što si još fino kuhala u zadnje vrijeme ;)

Dajana said...

Odličan recept, tako mi je žao što mi ove godine nije ponikla okrugla tikvica. Jako volim bulgur, nisam sigurna mogu li naći lisičarke, ali pokušat ću.

Branka - byB said...

Ovo mi se jako sviđa ! Od samih tikvica koje super izgledaju do punjenja koje je odlično ! Bulgur je super ideja, ma sve mi je baš super !!

Andrea said...

Tikvice i bulgur su mi jedna od omiljenih kombinacija tako da je mi ovo jelo zvuči savršeno. :)

Nada said...

Odlično, sočno i fino!

Dilajla said...

Divno već osjećam miris sve što volim...

Post a Comment