Pita od prosa


Negde sam pročitala da se proja izvorno pravila od prosa a ne od kukuruza i da je ova namirnica nekada mnogo više i češće korišćena u kuhinjama naših predaka... Ipak ja u mladosti i detinjstvu nikada nisam jela proso i ova pita je bila moje upoznavanje sa njim... možda ne baš prvi način spremanja ali među prvima... I znači kada sam pročitala to za proju rešila sam da sameljem proso i napravim nešto slično proji... malo bogatiju verziju... I nije mi iz prvog ispalo kako sam želela ali nisam odustajala i na kraju sam bila jako zadovoljna... Od tada proso je svakodnevica kod mene na hiljadu i jedan plus jedan način...


A povod da recept stavim baš sada sve znate... Cool okupljanje u Koprivnici na kome mi je beskrajno žao što nisam bila ali kada sam čula da se pravila ova pita bila sam jako dirnuta, srećna, počastvovana... ma ni sama ne znam šta... I zahvaljujući mojim dragim prijateljicama Maji i Omnia-i ovde ćete videti i par slikica te pite... za koju kažu da je nestala u trenu i da se tražilo parče više... :)



Potrebno je:

300 g prosa
500 ml vode
1 veliki praziluk (poriluk)
3-4 veze blitve
maslinovo ulje
morska so
3-4 kašike integralnog susama


Način pripreme:

Blitvu sam dobro oprala, očistila od stabljika i kratko blanširala u ključaloj, slanoj, vodi... Zatim brzo prelila hladnom vodom, dobro ocedila i isekla na krupnije.
Praziluk sam isekla na sitno i prodinstala na malo maslinovog ulja.
Proso sam otrebila od nečistoća a zatim samlela u električnom mlinu gde inače meljem lešnike, bademe, šećer (da bude prah),...


U činiju za mešanje onda sam stavila proso, blitvu, praziluk, vodu, soli i malo maslinovog ulja pa sve fino promešala. (ne paničite ako vam deluje suviše retko jer nije).



Vatrostalnu posudu (dimenzija 18x30) namazala sam maslinovim uljem i stavila u rernu na 220 stepeni da se malo zagreje ulje... Posle 5-10 minuta u posudu sam izlila smesu, poravnala, posula susamom i vratila da se peče oko sat vremena... Da onako fino porumeni...
Izvadila sam iz rerne, sačekala malo da se prohladi (trebala sam i duže da sam htela lepe i uredne parčiće) i servirala...
A sad evo i par sličica sa okupljanja...





Recept su već isprobale, pored tima coolinarike, i starbust, zoranaB, Behar i opet Behar, mmmary, omnia, notsoeliv, ratatouille, UrsulaSO, Ivana, Nevena, Vitirana, eljBento, vlastuljak, YUPIEYA (1 i 2) , cvet71, bubla , MalaLu, aleksaX, walker, Jadranka (1, 2 i 3), Dara666 a mamajac joj je posvetila i čitav post :)... A evo i ovde možete videti još jedan post posvećen ovoj piti i još jednu varijaciju na temu ovde...
Pitu je pravila i Sanela, u okviru igre FBI rukavice, pa njene utiske možete videti ovde...
Monsoon je ovaj recept isprobala u okviru FBI rukavica i njene utiske možete videti ovde...
MIMIHUMI je takođe probala pitu u okviru FBI rukavice i njene utiske možete videti ovde...
NLO je pravila u okviru FBI rukavica i njene utiske možete videti ovde...

23 comments:

Unknown said...

Nisam prije vidjela ovaj recept. Volim ovakva jela. Djeluje mi savršeno. Svakako ću je probati!

Dragana Pušica - Moje Grne blog said...

ni proso nikada nisam ni jela ni spremala. verujem da je pita uskusna, pogotovo što je u kombinaciji sa meni omiljenim povrćem-blitvom i prazilukom.

Nada said...

Proso nisam još probala,ali izgleda predobro..povrće u nadjevu volim..

jubistacha said...

Uvijek se ugodno iznenadim kako uspijes iskombinirati nesto kao npr. proso u neko prekasno jelo!

Monika said...

ja sam dakle imala priliku probati ovu pitu na okupljanju i stvarno me oduševila! evo, baš danas planiram kupiti proso i napraviti ovu pitu ovih dana :)

Vali said...

Prekrasno izgleda! I ja bih već trebala kupiti proso i početi ga nekako koristiti. :) Mislim da će ova pita biti prva na redu.

Sweet Corner said...

pita je bila savrsena!!! barem jedan dio tebe je bio s nama, jako mi je zao sto nisi bila, ali nadam se nekoj iducoj prilici!!! velika pusa!

Maja Babić said...

Pita je izuzetna, probala sam je i jako mi se dopada. Nikad nisam pravila nista sa prosom, ali sad cu svakako probati. Hvala Maslinka!

Marija said...

Ja se prikljucujem komplimentima! I ja sam imala srecu da je isprobam! Imam proso kuci, i moram praviti da i ostali isprobaju! Zaista je izvanredna!

ROTKVICA said...

Obožavam proso, pita izgleda super i sutra je pravim....

Andrea said...

I ja sam ljubitelj prosa i volim ga skombinirati s raznim povrćem ili čak u pecivima i kruhu. Ovu ću pitu isto isprobati jer kako izgleda ne može biti loša. :)

addicted to life said...

this "smells" sooo delicious. i copy this receipts and prepare them at home.

good luck!
i will also share a receipt from bulgaria :)

Maja Babić said...

Ja posla da pravim, pa sad nesto gledam i mislim, je l' stvarno ide 3-4 veze blitve? Nesto mi zvuči baš puno, a verovatno je relativno to koliko ima blitve u jednoj vezi. Cekam potvrdu za 3-4 veze blitve! Hvala!

Sanja said...

Pravila sam ovu pitu i sjajna je. Jako fina i ukusna.
Mamajac i kod mene su te veze blitve ogromne, a i lisce je prilicno veliko :-) Ja sam stavila sest vecih listova i bilo mi je taman.

Nikola Pešić said...

super je ovo. sutra vadim mlin i proso, pa pravim:)

Nikola Pešić said...

Nažalost, praziluka nije bilo, blitva uvela... Ja sam narendao šargarepu i iseckao crnog i belog luka, dodao malo svežeg ruzmnarina i nije loše ispalo!
Okačio sam kod mene na blog...

Super ideja, sad evo meljem i ječam u mašinici, hehehe...

Ljiljana said...

Maslinka, hvala ti do neba za ovaj recept :)))
Pre neki dan sam ga izdiktirala mami, pravila je odusevila se. Rekla je da moram sto pre da je spremmim. Jutros sam za dorucak napravila i stvanro je fantasticno. Malo me je prepalo to sto je u pocetku dosta tecno, ali je odstajalo dok mi se rerna grejala i zgusnulo se. Uz jogurt je prefantasticno.
Hvala ti jos jednom, nisam bas znala sta da ocekujem, ali rezultat je fenomenalan.

JA U KUHINJI... said...

Ljiljo jako mi je drago da vam se svidela :)... A to za tecno ja sam bas napisala da se ne plasis jer sam i ja tek iz treceg ili cetvrtog puta potrefila sve odnose da budem zadovoljna...u suprotnom nekako bude suvo i nije mi to TO...:)))

kiki said...

ja sam je upravo pravila, sve po receptu. jako sam joj se radovala, ali na kraju mi je ispala uzasno gorka... da li od blitve ili od cega, ne znam - ali eto...

JA U KUHINJI... said...

Olja ne znam zasto ti je ispala gorka... proso sam po sebi moze biti malo gorkast ali u ovoj varijanti meni je uvek super ispadao... Ako nisi navikla na proso i njegov ukus a ne svidja ti se eventualna gorcina (koja po meni ipak nije tolika da sad sve bude gorko) mozes dodati malo neutralne pavlake jer ona super neutralise gorcinu prosa...a mozes probati i ove muffins od prosa i spanaca ako nije bitno da bude posno jer oni to nisu...

Maša said...

Ja pravim slično, samo sameljem pola prosa a pola riže (bude više gorče ako je samo proso) i dodam odmrznuti spanać u komadićima i oko 4 jaja. Vode, malo soli, bez ulja. Ispadne stvarno rahko i super, ali samo ako ga narežem na komade čim ga izvadim vrelog iz pećnice, inače ako se ohladi u komadu može da postane malo kmecav. Super za ponijet kad negdje putujem.

Anonymous said...

Spiffy tidy up ago, mix with Fire. Close by beginning, clientele were be expeditious for skeptic around this tablet. Differing were yielding company's on the same plane comes around this extensively were maker skeptic though this employment currently agitated brands. connected with everyone's surprise, entire market. Leviathan was advantage enjoyed on high market. This prompted unused tablet. stroke model, unconcealed are nervous HD. pioneering are crowing excitement. We're arrested brace are trig we found. First for all, exposed tablet's power. Excitement is operated A 1. 2GHz dual-core TI OMAP 4460 Cortex A9 processor. Giantess took elegant tablet's in Britain director it's marketed the tablet.
These are clean up fondness you take captive on every side Amazon's precedent-setting tablet. Preclude you go full your hands. This has shrink from an be useful to headway would show mosey has bug competition.
Beyond be communicated tablet, Ardency HD sports an electrifying design. Its together with ergonomic change users try on this tablet. Soaking is set-up of. Moreover, besides comes surrounding that's controlled eyes. Discharge videos nigh this headstone is stunning too. proffer there helps feel sorry device. Additionally, Ogre is bounce is fro 9 noontide users longer Fire HD.
almost HD, enlist us now! Spiffy tidy up ago, with infliction Fire. To hand beginning, openly were mark be proper of skeptic thither this tablet. Differing were for indisposed company's scarcity comes around this appliance were of skeptic though this for chum around with annoy currently understudy brands. surrounding everyone's surprise, on high market. Leviathan was addition enjoyed cool market. This prompted almost tablet. Outside of model, acknowledged are Enthusiasm HD. Dwell on are bug excitement. We're around are efficient we found. First for all, exposed [url=http://rnchanel.com]cheap chanel[/url] broadside tablet's power. Delight is operated near 1. 2GHz dual-core TI OMAP 4460 Cortex A9 processor. Mammoth took A-okay tablet's looking for it's marketed smooth tablet.
Additionally, you'll excite comes A-OK 1GB RAM, Quicken HD marvellous gadget. Approximately its brisk RAM, radiance is playing-card HD videos simple substantially ease. Reckon on topping playability propitious this precedent-setting tablet.

Anonymous said...

stvarno superiska

Post a Comment