Aromatični štapići

Moj dragi je pre izvesnog vremena, u pekari kod Ace (inače po meni najbolja pekara u gradu), jeo jako fine štapiće ali pošto mi nije uspeo baš objasniti kakvi su uzeo me za ruku i odveo na njih :) ... a ja sam već tad imala ideju kako da ih napravim i sama.
A onda me još "davno" mamajac svojim postom podsetila na ludo testo, a kasnije i monchi svojim postom zagolicala tako da sam se ovog vikenda i sama upustila u tu avanturu.
U stvari želela sam u subotu da napravim pizze za ručak ali da mi ne budu debele tj. da ne vodim računa da svo testo moram upotrebiti i... sinulo mi da to bude ludo testo...
Prvi dan sam pravila pizze za decu i dragog a šampinjone u ludom testu za mene (i dragi bi vrlo rado ali mu smetaju šampinjoni)... A onda sam sledeći put uzela deo testa i deci za večeru napravila moje prve krofne... Ma sve se i za to sabiram i odužimam i imam masu recepata ali nikako... pa sam ovo čisto iz radoznalosti radila i na moje iznenađenje, a njihovo oduševljenje, bile su super...
I onda za kraj... došli su na red i štapići...
Ali pre nego što pređem na štapiće samo da kažem da je moje testo zaista bilo ludo jer sam ga ja lepo umesila, stavila u kesu, u frižider i samouvereno mislila da će sve tako biti i uveče kad otvorim frižider kad ono... kesa pukla a testo počelo da luduje... ja u šoku... prebacim testo u drugu kesu i celu noć razmišljam šta ću ujutru zateći ali... posle kao da se "smirilo" i sve je bilo o.k.
I znači idemo ovako...
Potrebno je:
oko 50 ml maslinovog ulja
malo belog luka u prahu
suvih začina po želji
malo mleka

Način pripreme:

Uzimala sam po delić testa, malo ga pobrašnjavila a onda između ruku trljajući od njega napravila štapić. I tako sam ređala štapić po štapić u pleh, na papir za pečenje, dok mi se ruke nisu usijale a testo istrošilo :)
Slatkica patkica je bila pomoćnica pa smo ih zajedno pravile a onda je ona sve premazala mlekom.
Stavila sam u rernu zagrejanu na 250 stepeni na 12 minuta... morala sam dobro da gledam jer u sekundi porumene.
U međuvremenu sam pomešala maslinovo ulje sa belim lukom u prahu i italijanskom mešavinom začina... vi možete koristiti mešavinu koju volite a može se koristiti i već aromatizovano maslinovo ulje, ako ga imate...
I čim sam izvadila štapiće premazala sam ih četkicom ovom mešavinom ulja i začina a onda stavila u činiju za serviranje...
I šta da vam kažem bili su mi i bolji od originala :)
A evo sad malo sličica i ostalih stvari od ludog testa...


Pravila ih je Urbana Stonoga u okviru FBI rukavica i njene utiske možete videti ovde...
Pravila ih je i Mamajac u okviru FBI rukavica i njene utiske možete videti ovde...

11 comments:

Iiiii said...

Kako su ti krofne dobre!!! Meni inace nikada ne uspjevaju, pa cu svakako probati ovaj recept, hvala:)

Maja Babić said...

Stapici su ti lepsi nego pekarski!
I ostalo izgleda savrseno...

Marija said...

Svaka cast! Izgledaju savseno! Moja mama stalno govori da su dobre samo one krofne koje imaju beli prsten po sredini, bas kao te tvoje!

studena said...

Krofne su tizaista vrhunske :)
ali ni štapići ne zaostaju :)

Monika said...

baš mi je drago da si i ti otkrila čari ludog tijesta...stvarno se od njega može svašta napraviti...moram priznati da mi krafne uopće nisu pale na pamet a sad kad vidim kako divno izgledaju isprobat ću ih obavezno :)) drago mi je da si isprobala šampinjone u tijestu, sjajno izgledaju! .))) a štapići su me oduševili...mislim da ćemo ih i mi uskoro grickati :)

Andrea said...

Stvarno su ti krafne odlično ispale, ali i sve drugo. No baš ova upotreba ludog tijesta za krafne me najviše iznenadila, stvarno je to višenamjensko tijesto. Morat ću ga i ja isprobati. :)

nlo said...

Već duže vrijeme razmišljam da se i ja izludiram s ovim tijestom jer zaista kako vidim je sve namjensko!
Odlično si ga upotrijebila!

Anonymous said...

Kada zelim sama sebe da mucim, onda se vratim na te slike krofni i kliknem na svaku da se uveca. I onda uzdisem AHHH, OHHHH.... Majstorica si stvarno, recept mora da je dobar, ali ti ga realizujes do savrsenstva.

Eto, i necu vise da te hvalim ;)

cosmo2503 said...

Dobar glas daleko se čuje, pa tako i glas o čuvenom beogradskom Aci i to usmenim predanjem... Ako ikada budem u posjeti BG, tog Acu ću svakako obići.
Krofnice su ti ispale više nego fenomenalno, ma šta da ti kažem, divim ti se.

Sanja said...

Predivno. Ne znam sta ti je ljepse ispalo od ovog tjesta.
Ovi stapici su me zagolicali pravo, izgledaju tako dooooobro.

Alanvla said...

Više puta sam pravila ludo tijesto, ali uglavnom za pizzu i krofne. Aromatični štapići su savršeni!!!!Hvala ti na ideji!
p.s. Mirišu na Svetogorsku ;)

Post a Comment