Čokoladne palačinke



Potrebno vam je:


za palačinke:
200 g brašna
2 jaja
250 ml čokoladnog mleka
100 ml mleka
1 kašičica kakao-a
pola kašičice praška za pecivo
ekstrakt vanile
po potrebi vode (oko 100 ml)

za karamel preliv:
50 g šećera
100 ml slatke pavlake

za punjenje:
ostatak slatke pavlake (150 ml)
100 g šećera
100 g oraha



Način pripreme:

Prvo ćemo napraviti grilijaš: u šerpicu staviti šećer i na tihoj vatri čekati da se otopi i karamelizuje a onda dodati grubo seckane orahe, promešati, izručiti na papir za pečenje i kada se prohladi grubo samleti, može u električnoj seckalici. Ja ovaj grilijaš ili od badema, lešnia, gotovo, uve imam u frižideru jer se može upotrebiti zaista na hiljadu i jedan način, a i skraćuje mi vreme pripremanja ovavih poslastica.

Sad prelazimo na testo za palašinke:
vrlo jednostavno staviti u blender isve sastojke koji idu u testo i dobro izmutiti… ostaviti da odstoji oko pola sata a onda promešati i dodati vode koliko treba da se dobije uobičajena gustina testa za palačinke.Meni je trebalo oko 100 ml . Ispeći ih na uobičajen način i držati prerivene providnom folijom do mazanja, treba da budu hladne (da se šlag nebi topio).
Dok se palačinke hlade napravite
preliv: u šerpu staviti 50 g šećera i kada se karamelizuje uliti slatku pavlaku i mešati dok se šećer ne otopi… skloniti s vatre.Preostali deo slatke pavlake umutiti u šlag i zasladiti po želji.
Na svaku palačinku staviti sloj šlaga, obilato posuti grilijašom, umotati, staviti na tanjir za služenje, preliti karamelom i posuti sa još malo grilijaša…

A može i varijanta mazanja šlagom, pa odna seckane jagode, preklopiti na četvrtinu, preliti čokoladom ili karamelom i ukrasiti jagodom do pola umočenom u čokoladu… A može i da se maže nutelom, linoladom ili nekim trećim kremom, pa posuti grubo mlevenim kikirikijem, pa preliti karamelom… mmmm… A može i svaka druga varijanta koja vam je po volji :) ...


Isprobala ih je Grne u okviru FBI rukavica i njene utiske možete videti ovde...

4 comments:

Вера said...

Cokolada i karamel.Kako su sjajne!

studena said...

draga moja maslinčice, a ti se ne bi pohvalila, nego ja moram ovako slučajno nabasat???
sram te bilo bar 5 minuta :)

nemaš pojma kako mi je drago da si ovorila blog, sad mogu normalno "posjećivati" :))

a palačinke su izvan svake konkurencije... :)

JA U KUHINJI... said...

studena evo stidim se...prošlo 5 minuta... ma još sam na početku i sve mi je čudno, ne znam ni gde bi se hvalila, i čini mi se da ovaj blog niko ni ne vidi pa mi je tako svaki komentar totalno naučno fantastični...i dokaz da sam ipak tu negde u stvarnom svetu a ne sama sa sobom ;)

vera hvala ti što si me posetila... baš si me obradovala :)

Anonymous said...

Palačinke su fenomenalne!

Post a Comment