Ultimativno čokoladni keksići / Fudgy Chocolate Cookies


Kada dan postane sve kraći, kraći, najkraći, kada lišće opadne a grad "zasvetli" vreme je da krenem da pečem keksiće ;). Da "probam" razne vrste i da planiram "set" za praznike. Ove definitivno pravimo ponovo. Uz šolju hladnog mleka idu savršeno! I što slatkica kaže možda im dodati još oko 100 g seckanih lešnika (ili badema) da budu kontrast mekanoj tj. gotovo zvakastoj strukturi samih keksića...


Nego na FB-u je u toku darivanje knjige na čijoj pripremi sam i sama učestvovala pa ako vas zanjima o čemu se radi kliknite OVDE ;)


Potrebno je:
(za 2 pleha tj. 30 keksića)
(originalan recept)

220 g čokolade za kuvanje sa što većim delom kakao delova
60 g putera
2 jaja
70 g smeđeg šećera
1 kašičica ekstrakta vanile
90 g brašna
pola kesice praška za pecivo
prstohvat soli
80 g seckane čokolade (opciono)



Način pripreme:
Čokoladu sam iseckala na kockice, dodala puter a onda na pari otopila. (može i u mikrotalasnoj ako imate).
Jaja sam žicom za mućenje umutila sa smeđim šećerom i vanilom, dodala mešavinu čokolade i putera a kada se sve fino povezalo i mešavinu brašna, praška za pecivo i soli i mešala tek da se sve poveže. Ako ćete dodavati kockice čokolade sada ih dodajte, promešajte i stavite smesu u frižider na sat vremena.
Rernu sam zagrejala na 180 stepeni, pleh obložila papirom za pečenje i sa dve kašičice vadila kuglice veličine oraha i ređala u pleh sa razmakom.


Pekla sam keksiće 10 minuta a onda izvadila pleh iz rerne, ostavila 10-ak minuta da se keksići prohlade u plehu pa ih pažljivo izvadila na žicu da se ohladi do kraja.
Ohlađene keksiće sam spremila u limenu kutiju i ostavila do serviranja. Ako stoje na sobnoj temperaturi treba ih pojesti u roku od 3 dana a u frižideru mogu stajati do nedelju mada... ne verujem da će uspeti ni da prenoće.


Savet: Pazite da se keksići ne prepeku jer trebaju da budu mekani u sredini i ne bojte se ako vam se u prvi mah učini da su "živi", samo ih dovoljno dugo ostavite prvo u plehu a onda na rešetki da se osuše i videćete da su fantastični ;)

4 comments:

Anonymous said...

Cokolada, cokolada i cokolada! Ovo moram da napravim!

Dilajla said...

Fora izgledaju a nisu ni skroz prhki

Tamara said...

o baš fino izgledaju!

Anonymous said...

Poslednjeg tmurnog dana (nadamo se) ove sezone napravili ove predivne keksice. Dobri su za imunitet :-) I tako dozvali sunce i bolje vreme!

Post a Comment