Čokoladni kuglof sa pomorandžom / Chocolate Orange Bundt Cake (video recept)


"...Shvatio je da mu ona nije samo bliska 
nego da on sada ne zna gde završava ona a gde započinje on..." 
(Lav Tolstoj)
♥ ♥  ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ 
Ne znam kako vama ali meni se vreme neverovatno ubrzalo i sve manje stižem da ga pratim... Godine suviše brzo prolaze i ne stižem da saberem utiske, ne stižem da se nauživam u trenutku, ne stižem... Ipak, konačno smo ugrabili "malo vremena" i snimili novi video :) (Kliknite na sliku ispod da ga odgledate)



I pre nego što pređem na recept da proglasim dobitnike knjige na čijem sam stvaranju i ja radila (iz ove objave na fb-u). Dobitnici su:

Molim vas da nam što pre pošaljete adrese kako bi mogli da vam pošaljemo knjige :) A svima ostalima hvala na učešću i budite sa nama i dalje jer već danas čeka vas novo darivanje na FB-u ;)


Potrebno je:
(za kalup prečnika 22 cm)

2 jaja
100 g smeđeg šećera
1 velika kašika meda
kora jedne pomorandže
150 ml sveže isceđenog soka pomorandže
125 g putera
100 g čokolade za kuvanje
1 vanilin šećer
100 g oštrog brašna
60 g mekog brašna
20 g kakao praha
1 keseca praška za pecivo
1/2 kašičice mlevenog cimeta
1 kašičica začina za medenjake


za kandirane pomorandže:
300 g šećera
200 ml vode
2 pomorandže

za glazuru:
oko 150 g šećera u prahu
par kašika sirupa od pomorandže


Način pripreme:
Priprema kuglofa: U činiju za mućenje stavila sam jaja, šećer, med, koru i sok pomorandže, otopljen puter i čokoladu pa sve dobro promešala. Dodala sam zatim mešavinu kakao praha, brašna, praška za pecivo i začina. Mešala sam tek da se sve spoji.
Smesu sam izlila u kalup za kuglof (predhodno namazan puterom i posut sa malo brašna mada možda i ne mora ako vam je pleh od onih za koje se kolači ne lepe) a onda pekla u rerni predhodno zagrejanoj na 180 stepeni oko 40 minuta. (Čačkalicom proverite da li je pečen, ako je zabodete i izađe suva gotov je).
Ostavila sam kuglof par minuta u kalupu a onda ga okrenula na tanjir za serviranje.
Kada se ohladio ukrasila sam ga i servirala.


Priprema kandiranih pomorandži: U dubok i širok tiganj stavila sam šećer i vodu pa kuvala na umerenoj vatri oko 10-ak minuta tj. dok se šećer nije otopio i krenuo blago da se zgušnjava. Dodala sam zatim kolutove pomorandži i nastavila sa kuvanjem oko 15-ak minuta na umerenoj vatri tj. dok šećer nije postao sirupast. Izvadila sam pomorandže iz sirupa (kada se ohladio), presekla na pola i njima ukrasila kuglof (pošto sam ga prelila glazurom).


Priprema glazure: U šolju sam stavila šećer u prahu i malo po malo dodavala sirupa koji sam dobila pri kandiranju pomorandži, tek toliko da se dobije gust preliv koji lepo može curiti niz kolač ali pazite da ne bude suviše tečen jer će onda sve samo skliznuti i jedva ostati na kuglofu.


I znači hladan kuglof sam prelila glazurom, sačekala da se malo stegne a onda od gore stavila polovine kolutova kandirane pomorandže i pri serviranju ukrasila sa po kojim listićem nane.

1 comments:

Anonymous said...

Lovely! Nema nista lepse zimi od mirisa narandze koja se kuva. Kuglof izgleda kao iz bajke!

Post a Comment